2050’ye kadar 140 milyon insan iklim mültecisi olacak

2050’ye kadar 140 milyon insan iklim mültecisi olacak
'İklim krizi ve Mültecilik' panelinde konuşan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinat, milyonlarca insanın iklim felaketleri yüzünden yerinden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

İzmir'de mültecilere yönelik çalışma sürdüren Halkların Köprüsü Derneği, "İklim Krizi ve Mültecilik" başlıklı bir bir panel düzenledi. İzmir Sanat Merkezi Oditoryum Salonu’nda düzenlenen, moderatörlüğünü İbrahim Akın’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Ege Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen Dr. Nermin Biter ve Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinat yer aldı.
 
DR. BİTER: İKLİM KRİZİNE KARŞI MÜCADELE AĞI GELİŞTİRMELİYİZ

Dr. Nermin Biter, "Bir Hak Talebi Olarak İklim Adaleti" başlıklı sunumunda bugün tüm dünyayı canlı ve cansız varlıklarıyla beraber ateşten kıskacı altına alan iklim krizini, başta en temel insan hakları olmak üzere neredeyse tüm hakların bertaraf edildiği bir düzlemde ele almadan tartışmanın mümkün olmadığını ifade etti. Meselenin yalnızca sürdürülebilir bir çevre hattında olmadığını vurgulayan Biter, iklim krizini neoliberal kapitalist ekonomi politikalarının yarattığını vurguladı.

‘DOĞA SERMAYENİN İNSAFINA BIRAKILDI’

"Tarihsel bir dönemeçte duruyoruz" diyerek, doğanın sermayenin insafına bırakıldığını söyleyen Biter, bu durumun başka adaletsizliklere de yol açacağı uyarısında bulundu. Biter, "Teknokratik çözümlerle faturası yine dezavantajlı gruplara kesilecek. Dünyanın çoğunluk emekçi ve ezilen nüfusunu en yadsınamaz müşterekte, insanca yaşam müştereğinde buluşturup haklarımızı talep edeceğiz" dedi.

İklim adaleti için mücadele etmenin aynı zamanda neoliberal kapitalist politikaların yarattığı tüm diğer toplumsal adaletsizliklerle de mücadeleyi kapsadığının altını çizen Biter, "Dayanışma ağlarını geliştirmeden, yerellerden başlayarak yatay ve dayanışmacı ilerleyen bir örgütlenme hattı kurmadan, odağa evrensel insan haklarını inatla ve ısrarla yerleştirmeden bu yıkıcı sorunu çözmenin imkanı olmadığını savunuyoruz" dedi.

REİNAT: HİÇBİR ÜLKE İKLİM GÖÇÜNE HAZIR DEĞİL

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinat ise, konuşmasında küresel iklim krizi ve göç üzerinde durdu.  Dünya genelinde milyonlarca insanın iklim felaketleri yüzünden yerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Reinart, bugün de hiçbir ülkenin iklim krizinin sebep olduğu büyük göçlere hazır olmadığını kaydetti. Reinart, Dünya Bankası verilerine göre 2050’ye kadar 140 milyon insanın iklim mültecisi olmasının beklenildiğine de dikkat çekti.

Suriye’de iç savaş çıkmadan önce 5 yıl süren kuraklığın açlık ve iç göçlere yol açtığını hatırlatan Reinart, "Bugün, milyonlarca kişi iklim değişikliği yüzünden artık yaşayamadığı yeri terk edince, mülteci statüsü ile insan hakları korunamıyor" dedi. Reinart, iklim krizinin derinleşmesiyle birlikte önümüzdeki süreçte büyük insan hakları ihlallerinin yaşanabileceği tehlikesiyle hükümetleri göreve davet etti. (MA) 

Öne Çıkanlar