21 sanatçı ve aydından Merkel'e: Tecrit için Türkiye'ye baskı yap

21 sanatçı ve aydından Merkel'e: Tecrit için Türkiye'ye baskı yap
Sanatçı ve aydınlar: Öcalan kamuoyuna hitap etmediği sürece Türkiye’de Kürt sorunu barışçıl yollarla çözülmeyecek.

Aralarında Nazilerin Auschwitz toplama kampından sağ kurtulan müzisyen Esther Bejarano’nun da bulunduğu 21 akademisyen ve sanatçı Almanya Başbakanı Angela Merkel’e hitaben açık mektup yayınladı. Mektupta PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Türkiye’ye baskı yapılması talep edildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde başlatılan, Türkiye'yedeki cezaevleriyle dünyanın birçok merkezinde devam eden açlık grevi eylemcilerinin talebine uluslararası destek sürüyor. ANF'deki habere göre, son olarak tecridin kaldırılması talebiyle aralarında Almanya’nın tanınmış isimlerinden bulunduğu 21 sanatçı, akademisyen ve siyasetçi başbakan Angela Merkel’e hitap açık mektup yayınladı.

Başta DTK Eşbaşkanı Leyla Güven olmak üzere açlık grevi eylemcilerinin sağlık durumlarına ilişkin kaygıların dile getirildiği mektupta "Açlık grevi eylemlerine katılan aktivistlerin sağlıkları her geçen gün daha kötüleşiyor ve durumları kritik aşamayı çoktan geçmiş" ifadesi yer aldı. Eylemcilerin tecridin kaldırılması talebine destek verdiklerini belirten sanatçı ve akademisyenler devamla başbakan Merkel’e şu çağrıyı yaptı:

"Türkiye’nin daha önce imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir gereği olarak Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılmalı ve Kürt sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için bir diyalog süreci başlatılmalı. Ayrıca cezaevlerinde tutulan parlamenterler, belediye başkanları ve diğer muhaliflerin serbest bırakılması gerekiyor.

Federal Hükümet’in bu konularda en iyi müttefiklerinden birisi olan Türkiye’ye siyasi baskı yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca Almanya Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’ni de harekete geçirerek Türk hükümetine baskı yapılabileceğini düşünüyoruz."

MERKEL’E 16 OCAK’TAKİ AÇIKLAMA HATIRLATILDI

Almanya Devlet Bakanı Michael Roth’un 16 Ocak 2019 günü Federal Hükümet adına Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesi için Türkiye’ye çağrıda bulunduğu hatırlatan sanatçı ve akademisyenler Merkel’e hitaben şu görüşleri dile getirdiler: 

"Bu açıklamanın üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen Federal Hükümet hiçbir pratik adım atmış değil. Sizlerden bu çağrınızın bir gereği olarak Türkiye’ye baskı yapmanızı istiyoruz."

Öcalan’ın kamuoyuna hitap etmediği sürece Türkiye’de Kürt sorunun barışçıl yollarla çözülmeyeceğini savunan Almanyalı sanatçı ve akademisyenler mektupta devamla "Bu sorunun çözülmemesi de Türkiye’de binlerce insanın daha Avrupa’ya doğru yola çıkması anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

Merkel’e hitaben kaleme alınan mektupta imza atanlardan Esther Bejarano ismi dikkat çekiyor. 2. Dünya Savaşı sırasında sadece Almanya’nın değil, Avrupa’nın da yıkımına neden olan Nazi rejiminin yaşayan kurbanlarından birisi olan Bejarano’nun ailesi Naziler tarafından katledilmiş ve genç bir kadınken toplama kamplarına gönderilmişti.

Fabrikalarda zorla çalıştırılırken Auschwitz toplama kampında kız çocukları için orkestra kurarak hayata tutunmaya çalışan ve şu anda 93 yaşında olan Bejarano, Almanya’da "Bu dünyada Naziler oldukça şarkı söylemeye devam edeceğim" sözüyle tanınıyor. Bejarano, geçtiğimiz yıl da Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonlarının derhal son bulmasını isimler arasında yer almıştı.

Esther Bejarano’nun dışında mektuba şu isimler imza attı:

*Andrea Hackbarth-Rouvel, VVN-BDA Eimsbüttel

*Arnold Schnittger, Nicos Farm Derneği Başkanı

*Azad Yusuf Bingöl, Münih Göçmen Meclisi Üyesi

*Cansu Özdemir, Hamburg Eyaleti Sol Parti Grup Eş Başkanı.

*Claudia Kiene, VVN/BdA Hamburg

*Cornelia Kerth, VVN-BdA Federal Başkanı

*Dr. Mario Candeias, Berlin Toplum Analizi Enstitüsü Direktörü

*Dr. Muriel González Athenas

*Dr. Uschi Grandel

*Kerem Schamberger, Akademisyen

*Kersten Artus, Aktivist

*Max Lucks, Yeşiller Partisi Gençlik Kolları Federal Sözcüsü

*Peter Ott, Film yapımcısı

*Prof. Norman Paech

*Prof. Christoph Dreher, Film yapımcısı

*Prof. Dr. Peter Brandt

*Prof. I.R. Reiner Diederich

*Prof. Dr. Stephan Lessenich

*Raul Zelik, Sol Parti Federal Meclis Üyesi

*Rolf Becker, Oyuncu, Hamburg ver.di sendikası (HABER MERKEZİ)    

Öne Çıkanlar