28 yıllık tutuklu Nurcan Bakır doğduğu köyde defnedildi

28 yıllık tutuklu Nurcan Bakır doğduğu köyde defnedildi
Nurcan Bakır, tutuklu bulunduğu Burhaniye Cezaevi'nde hak ihalelerine karşı yaşamını sonlandırmıştı.

Açlık grevi eyleminden sonra Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden Balıkesir Burhaniye Cezaevi’ne isteği dışında sevk edilen 28 yıllık tutuklu Nurcan Bakır, baskıları protesto amacıyla dün yaşamına son verdi. Bursa Adli Tıp Morgu'ndan Bakır'ın cenazesini alan ailesi, cenazeyi defnetmek için Mardin'in Ömerli ilçesi Sulakdere (Hecîya) kırsal mahallesinde bulanan aile mezarlığına getirdi.
 

Cenazenin mezarlığa götürülmesi sırasında Ömerli ilçe girişinde kontrol noktasında cenaze konvoyunu durduran polisler araçlarda arama yaparak, gelenler GBT kontrolünden geçirdi. Kırsal mahalle girişinde ise Jandarma tarafından cenaze aracıyla gelen konvoy yeniden durdurularak herkes araçlardan indirildi ve köpekle araçlar arandı. Vatandaşlara üst araması yapan jandarma, burada da GBT yaptı. Arama sırasında Jandarmanın gelen yurttaşlardan birine "Leşin cenazesine mi geldin?" diye hakaret etmesi dikkati çekti. 
 

Sulakdere Mahallesine varan cenazeyi onlarca yurttaş karşıladı. Cenazeyi omuzlarında taşıyan kadınlar, zılgıt çekerek "Bijî berrxwedan a Jina" sloganı attı. Kadınlar cenazeyi yıkadıktan sonra yine omuzlarda mezarlığa kadar taşıdı.
 
‘MİRASINI DEVAM ETTİRECEĞİZ'

Cenaze defin edildikten sonra konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, "Nurcan arkadaş bugün doğduğu özlem duyduğu topraklara geldi. Bu kadar mücadeleden sonra uğruna direndiği topraklara geldi. Bugün Ortadoğu ve Türkiye'de Kürt halkına nasıl zulümlerin yapıldığını hepimiz biliyoruz. Halk her şeyin farkında. Kürt halkına yaşam alanı tanımıyor ve hakkı vermiyorlar. Bugün bu süreçte ne kimlik ne dil ne de insaniyet tanınmıyor. Bunların hepsini inkar ediyorlar. Sözümüz olsun kadınlar olarak bizim başımız diktir. Nurcan arkadaşın yaptıkları küçük yaşta bu mücadeleye adım atması bize ışık olacaktır.  Onun yolunu bıraktığı mirası sonuna kadar devam ettireceğiz" diye konuştu. 
Aile, taziyeyi Adana'da kuracağını belirtti.  (MA) 

Öne Çıkanlar