'Hukuksuz tutuklamalara karşı dayanışma içinde olacağız'

'Hukuksuz tutuklamalara karşı dayanışma içinde olacağız'
Çok sayıda sendikacı, siyasi parti temsilcisi ve aydın 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu'nun kuruluşunu ilan etti.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yaptıkları eylemin ardından tutuklanan 3. Havalimanı işçileriyle dayanışma amacıyla, 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu kuruldu. Karaköy'de bulunan Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Büyükkent Şubesi'nde yaptığı açıklama ile kuruluşunu ilan eden platformda çok sayıda siyasi parti, sendika ve aydın bulunuyor. 'Adaletsizliğe zulme karşı dayanışma inşaat işçileri köle değildir' pankartının asıldığı toplantıya, HDP milletvekilleri, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Ali Kenanoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı, Sosyal Haklar Derneği Can Atalay, İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık'ın yanı sıra birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

İlk olarak söz alan İnşaat İşçileri Sendikası yönetim kurulu üyesi İsmail Şahin Karaduman, çok sınırlı güçlerle iki sendikanın sınıfsal mücadele yürütmeye çalışırken, iş bırakma eylemi nedeniyle devletin çok büyük şiddetiyle karşılaştığını, sendika üyelerinin ve işçilerin tutuklandıklarını son olarak da Dev-Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un tutuklandığını belirtti. Bu tutuklamaların iki sendikanın mücadele gücünü zayıflatmadığını aksine pek çok yerden destek bulduğunu vurgulayan Karaduman, kurulan bu dayanışma platformunun çabasıyla işçilerin verdikleri mücadelenin ileriye taşınacağını söyledi.

Ardından söz alan Dev Yapı-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir, "Biz yıllardır bu topraklarda egemenleri sermayesine can katmak için öldürüldük. Alıkonulduk. Çocuk da olsa kadın da olsa gereği yapılacak diyen zihniyet yüzünden Türkiye bu noktaya geldi. Egemenlerin bu topraklarda yürüttüğü kanlı savaşı biz buradan reddediyoruz. Emekçiler olarak bu baskıları asla kabul etmiyoruz" dedi.

'KARAKOLA AVUKATLARI ALMIYORLARDI AMA İŞVERENLERİ ALIYORLARDI'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre daha sonra konuşan 3'üncü Havalimanı işçileri avukatlarından Ahmet Baran Çelik, süreci en başından bu yana takip ettiklerini belirtti. Hukuken skandal bir süreç yaşandığını vurgulayan Çelik, "3'üncü Havalimanı protestoları 14 Eylül'de başladı. Ve gecesinde odalara baskın yaparak çok sayıda kişiyi gözaltına aldılar. On binlerin yaptığı direniş onları korkuttuğu için gözaltı ve işkenceler oldu. O gün bütün gün Arnavutköy karakolunda olmamıza rağmen ne bizi ne de milletvekillerini içeri aldılar. Ama içeri girme yetkisi olan avukatlar ve vekiller içeri alınmazken işverenler çok rahat bir şekilde içeri giriyordu. İşçiler 4 günün sonunda adliyeye sevk olana kadar içeri giremedik. Avukatsız ifadeleri alındı" diye konuştu.

İLGİLİ HABER: TUTUKLANAN 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİ İÇİN EYLEM

HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Beyza Üstün ise 3'üncü Havalimanı'nda başlayan eylemlerin ardından tutuklamaların devam ettiğini belirterek, yaklaşık 600 işçinin gözaltına alınmasının, sendikacı ve işçilerin tutuklanmasının Anayasa ihlali olduğunu söyledi. Üstün, "Bizler sendikalar, kitle örgütleri, demokratik kurumlar ve duyarlı kişiler olarak 3'üncü Havalimanı Dayanışma Platformu'nu oluşturduk. Bu platformda haksız hukuksuz şekilde tutuklanan işçiler ve sendikacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, 3'üncü Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerin takipçisi olacağımızı belirtiriz" dedi.

İşçilerin biran önce serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Üstün, platformun duyarlı olan bütün bireylere açık olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar