Demir, Uyar ve Nayır 'şüphe' gerekçesiyle öldürülmüş

Demir, Uyar ve Nayır 'şüphe' gerekçesiyle öldürülmüş
Valilik, çatışma demişti, ancak soruşturma dosyasına göre Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır, özel hareket polisleri tarafından 'şüphe' üzerine öldürülmüş.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 4 Ocak 2016'da, başka bir mahalleye geçmek isterken zırhlı araçtan açılan ateş sonucu vurulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayır'ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti. Ancak aradan geçen zamana rağmen, kadın siyasetçilerin öldürülmesine ilişkin soruşturmalarda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

'ŞÜPHE' SONUCU ÖLDÜRÜLMÜŞLER

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre fkadın siyasetçilerden Pakize Nayır'ın ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmada ise dikkat çekici bir detay yer aldı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'yetkisizlik' kararı verilerek, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosyada, 3 kadın siyasetçinin öldürülmesinin, 'şüphe' üzerine gerçekleştiği bilgisine yer verildi.

Söz konusu bilginin yer aldığı 'Ölüm Muayene Tutanağı' kısmında şu ifadelere yer verildi:

"…Silopi ilçesi Aras Kargo yanındaki dere yatağının içerisinde ve İpekyolu Caddesine yaklaşık 150-200 metre uzaklıkta kuzey yönünde özel hareket polisleri tarafından durumları şüpheli 5 ya da 6 kişinin görüntüsünün alındığı, daha sonra özel hareket polisleri tarafından silah kullanılarak bu şahıslardan bayan olan 3'ünün etkisiz hale getirildikleri ve ölü olarak ele geçirildikleri, ayrıca şahıslardan bir tanesinin altında çamurlu vaziyette kaleşnikof şarjörü elde edildiği hususları görevli kolluk amiri komiser yardımcısı T.A. ve kolluk memuru O.C. tarafından saat 22.30 sıralarında Cumhuriyet Savcısı M.E.E. bildirildi."

İlgili bölümde yer alan 'kaleşnikof şarjör'ün hangi kişinin altından çıktığı bilgisine ise yer verilmemesi dikkat çekti.

VALİLİK, 'ÇATIŞMA' DEMİŞTİ

Soruşturma dosyasında özel harekat polislerinin 3 kadına 'Şüphe' üzerine ateş açtığı belirtilirken, olayın ardından, Şırnak Valiliği 3 kadın siyasetçinin infaz edildiği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Silopi ilçesinde dere yatağında bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada, güvenlik kuvvetlerine karşı silahlı çatışmaya girenlerden 3'ü kalaşnikof marka uzun namlulu silaha ait şarjörle ölü ele geçirildi" denilmişti.

HDP'DEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın ölümlerinin araştırılması için hem soru önergesi hem de Meclis araştırma önergesi verdi.

İmir, araştırma önergesinde üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen kadın siyasetçilerin katledilmesine ilişkin ne bir yargılama, ne bir araştırma ve ne de olayı aydınlatmaya yönelik bir girişim olduğunu, aksine sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan katliamların üstünün örtülmeye çalışıldığını ve delillerin karartıldığını söyledi. İmir, "Demir, Uyar ve Nayır'ın katledilmesinde ihmali ve sorumluluğu bulunan kişi veya kişilerin tespit edilmesi amacıyla sorumluluğu bulunan kişi veya kişilerin, yine delillerin ve tanıkların dinlenerek sorumluların yargı önüne çıkarılması ile sokağa çıkma yasaklarının toplumda yarattığı maddi ve manevi tahribatın araştırılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması aciliyet taşımaktadır" dedi.

İmir, verdiği soru önergesinde ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

- O dönem bölge milletvekillerimiz ve grup başkanvekilimiz tarafından İçişleri Bakanlığı dahi bilgilendirildi. Orada yaralı insanların olduğu aktarılmasına rağmen bulundukları mevkiye tekrar ateş açılmasının sebebi neydi? Buradaki bombardıman emrini kim verdi?

- Katledilmelerinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın HDP ve  diğer kadın kurumlarında siyaset yaptıkları apaçık ortadayken bu ölümlere ilişkin açılan soruşturma dosyasına kısıtlılık kararı konulmasının amacı nedir? Bu katliamı gerçekleştiren failler ya da ihmali bulunanlar hangi gerekçe ile ve kimden korunmaktalar?

Öne Çıkanlar