3. Havalimanı işçileri 'direnişe devam' dedi

3. Havalimanı işçileri 'direnişe devam' dedi
İGA temsilcileri, kaymakam, işçi ve İnşaat-İş temsilcilerinin görüşmesinden uzlaşma çıkmadı. İşçiler 'direnişe devam' dedi.

3. Havalimanı işçilerinin sabah iş bırakarak başlattıkları eylem sonucu İGA temsilcileri, kaymakam, işçi ve İnşaat-İş temsilcilerinin görüşmesinden uzlaşma çıkmadı. Görüşme sonrası sendika "İGA yönetimi oyalamacı tutumla 'bakarız' dedi" başlıklı bir açıklama yaptı.

Görüşmeye katılan bir işçinin "Bu projeyi insan hafsalasını da zorlayacak bir acelecilikle 29 Ekim’e yetiştirmeyi biliyorsunuz, ama bizim taleplerimiz için zaman istiyorsunuz. Bu tutum kabul edilemez" tepkisine de yer verilen açıklamada şunlar yer aldı:

İLGİLİ HABER: 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİ İSYAN ETTİ, JANDARMA SALDIRDI

"İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu ve kaymakamın da bulunduğu görüşme sona erdi.

Sendika temsillerimiz ve işçilerin belirlediği heyetin katılımıyla gerçekleşen görüşmede işçiler şirket yönetimine 15 maddelik talep listesini sundular. İşçilerin en doğal haklarının talepleştirilmesinin bile abes olduğu bu koşullarda Samsunlu, patronların her zamanki oyalamacı tutumunu sergilemenin ötesinde somut bir şey söylemedi.

Kölece koşullarda çalıştırılan, insanlık dışı barınma-beslenme ve ulaşım koşullarına maruz kalan, her gün en az ikisinin kanının aktığı bu köle-ölüm kampında işçi arkadaşlarımızın "artık yeter" isyanının basıncıyla görüşmeye gelen İGA direktörü, "Tepkinizi gördüm, mesajı aldım. Fakat bu sorunlar bir anda çözülemez, zaman vermelisiniz" gibi oyalayıcı ve öteleyici bir tutum sergiledi.

Aynı tutumu Kaymakam da yineledi.

Bu oyalamacı tutumları işçi arkadaşlarımızdan biri "Bu projeyi insan hafsalasını da zorlayacak bir acelecilikle 29 Ekim’e yetiştirmeyi biliyorsunuz, ama bizim taleplerimiz için zaman istiyorsunuz. Bu tutum kabul edilemez" tepkisiyle karşıladı.

Görüşme somut hiçbir öneri ve kabulün olmadığı bu tutumlarla sona erdi.

İşçi heyeti ve sendika temsilcilerimiz sonuçları işçilerle görüşmek ve nasıl bir tutum alınacağını birlikte belirlemek üzere görüşmeden ayrıldılar."

İŞÇİLER DİRENİŞE DEVAM DEDİ

Basında yer alan "talepler kabul edildi" haberlerinin doğru olmadığını belirten sendika "Direnişimize aynı ısrarla yarın da devam edeceğiz" dedi. İşçilerin görüşmeyi değerlendiren toplantısından direnişe devam kararı çıktı.  

İnşaat İş Sendikası konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Direnişe devam...

İGA yönetiminin oyalamacı-ötelemeci tutumunu sonuna kadar devam ettirdiği görüşme, yapılan toplantıda işçi arkadaşlarımıza anlatıldı. Toplantıya katılan işçi arkadaşlarımız İGA direktörü Kadri Samsunlu’nun sergilediği bu zamana yayıcı-oyalamacı tutumu kabul etmediler.

İşçi arkadaşlarımız İGA yönetiminin hiçbir somutluk taşımayan tutumunu "direnişe devam" tutumuyla reddettiler. 

"İnşaat işçisi köle değildir!" diyen arkadaşlarımız direnişin yarın ve sonraki günlerde de devam etmesi, talepler kabul edilinceye kadar bitmemesi yönünde karar aldılar.

Sendikamız da bu köle kampını isyan soluğuyla sarsan işçi iradesinin yanında yer almaktaki kararlılığının altını bir kez daha çizerek, tüm işçi sınıfının soluğunu temsil eden bu direnişin desteklenip, büyütülmesi çağrısını yineler.

İşçilerin 15 maddede topladığı talepleri kamuoyuna açıklanmıştı. Sendika görüşmeye girerken yaptığı açıklamada, "'İnşaat işçisi köle değildir' diyerek isyan eden arkadaşlarımızın birikmiş öfkesi karşısında jandarma saldırısı da kar etmeyince görüşme talebi gelmişti. Temsilcimizin de aralarında bulunduğu işçiler geniş bir toplantı yaparak taleplerini belirleyip, temsilcilerini seçtiler.İşçi arkadaşlarımızın seçtiği heyetin başında sendika temsilcilerimizden Özkan Özkanlı var. İşçiler sendikamızın diğer yöneticilerinin de görüşmede olmasını istediler. Bunun üzerine heyetle birlikte yöneticilerimiz de görüşmeye katıldı" demişti. 

"Arkadaşlarımızın tartışarak belirledikleri ve aslında tüm inşaat işçilerinin yaşadıkları sömürü ve aşağılanmayı da ifade eden talepleri şunlar" diyerek 15 maddeyi şöyle sıralamıştı:

-Eyleme katılan arkadaşlarımızdan hiçbiri işten çıkarılmayacak

-Habersizce işten atılanların işe iadesi

-Servis sorununun çözülmesi

-Yatakhaneler ve lavabo-banyo temizliklerinin düzenli yapılması, tahtakurusu sorununun çözülmesi-yatakların yenilenmesi

-Revir personelinin işçilerle ilgilenmemesine son verilmesi, tedavi için genel sağlık malzemelerinin temini, aşağılayıcı davranışların olmaması

-Ücretlerin tamamının hesaba yatırılması, elden ödemelerin yapılmaması

-Geçmişe dönül ödenmeyen ücretlerin ödenmesi

-İşçiler ve formenlerin aynı yemeklerden yemesi

-Bu sorunları bildikleri halde müdahale etmeyen ve devam ettikleri sürece aynı mağduriyeti yaşatacak olan İGA yetkililerinin görevden alınması

-Kabul edilen protokolün basın karşısında da okunması

-İş cinayetlerine karşı önlemlerin alınması

-6 aydır ücret alamayan arkadaşlardan memlekette olanların da ücretlerinin ödenmesi

-Yatak ve yemek, bayram ikramiyelerinin verilmesi

-Azerbeycanlı işçilerin başındaki Selim Öztürk mağduriyet yaratmıştır, görevden alınması,

-İşçilere kıyafet verilmesi

-Serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi

VEKİL VE SENDİKACILARA ENGELLEME
 
İşçiler, talepleri karşılanmadığı için yarın da iş bırakacak. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nu almak için şantiyeden ayrılan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ile DEV Yapı-İş Sendikası yöneticileri, geri döndüklerine şantiyeye alınmadı. Şantiyeye giden yolları tutan asker ve polisler, Valilik talimatıyla Gülüm ve sendika yöneticilerini içeri alamayacaklarını bildirdi.  

Şantiye çevresinde bulunan asker ve polis TOMA'ları da akşam saatlerinde işçilerin kamp yaptığı yere getirildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar