Gözaltındakiler, 'Tekrar TEM'e götürülmezsek bize yapılanları anlatırız' dedi

Gözaltındakiler, 'Tekrar TEM'e götürülmezsek bize yapılanları anlatırız' dedi
Halfeti ve Bozova'da gözaltına alınanlar 'Bizi tekrar TEM'e getirmeyeceklerinin garantisini verin yapılan işkenceyi anlatalım' dedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GEÇEK - Urfa’nın Halfeti ilçesinde 18 Mayıs günü çıkan çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde evlere baskın düzenleyen polis çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanların işkence ve kötü muameleye maruz kalırken, Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, gözaltına alınan bazı kişilerin götürüldükleri Bozova Yaylak Jandarma Komutanlığı bahçesinde elleri arkadan kelepçeli şekilde yüzükoyun yere yatırıldığı fotoğrafı paylaşmıştı.

38 KİŞİNİN GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Gözaltına alınan 54 kişiden 41 kişi dün adliyeye çıkarıldı. Artı Gerçek'e konuşan Avukat Mustafa Vefa, "Dün adliyeye sevk edilenler için gözaltı sürelerinin uzatılması istendi. 38 kişi için 4 gün gözaltı süresi uzatılarak tekrar TEM Şubesine götürüldüler. Yaşları 13, 15 ve 17 olan çocuklar için istenen gözaltı uzatma talebi kabul edilmedi. 3 çocuk serbest bırakıldı" dedi.

'İŞKENCEYİ ANLAMAK İÇİN HEKİM OLMAYA GEREK YOK'

Gözaltında olanların işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Vefa, "Dün adliyeye getirildiklerinde işkence yapıldığı belliydi. Bu anlamak için hekim olmaya gerek yok. Kafaları kırık, gözleri morarmış bir şekildeydiler. Her tarafları yara bere içindeydi. Kimisinin ayağında ayakkabı yoktu. İşkence gördükleri her hallerinden belliydi. Gözaltına olan müvekkilleri ile görüşen avukat arkadaşlar, işkencenin elektrik verilme, haya sıkma gibi uygulamalar ile devam ettiğini aktarıyorlar. Bunu avukatlara anlatıyorlar. İşkence devam ediyor" şeklinde konuştu.

'İŞKENCE GÖRENLER TEKRAR TEM'E GÖTÜRÜLMEKTEN KORKUYOR'

Urfa Barosunun işkence ve kötü muamele ile ilgili Savcılıkla görüştüğünü anlatan Vefa, şunları söyledi:

"Savcılık gerekli inceleme yapıldığını söylüyor. Ama işkence devam ediyor. Bakın gözaltında olanlar korkudan anlatamıyor. Avukatlarına, 'Bizi tekrar TEM'e getirmeyeceklerinin garantisini verin, bize ne yaptıklarını anlatalım. Tutanağı imzalayalım' diyorlar. Böyle bir korku yaşıyorlar. Onun için tutaklara imza atamıyorlar. Çünkü işkence devam ediyor. Savcılığın acil bir şekilde bu konuda girişimde bulunması gerekiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar