39'uncu yılında 12 Eylül darbesi bir çok ilde protesto edilecek

39'uncu yılında 12 Eylül darbesi bir çok ilde protesto edilecek
12 Eylül 1980, Kenan Evren'in baş mimarı olduğu askeri darbe, Türkiye’nin en kanlı ve karanlık dönemi olarak tarihe geçti.

İşkenceler, idamlar, faili meçhuller, sürgünler, sansür, baskı ve yasaklar. Kitaplar yakıldı. Müzikler susturuldu. Filmler, gazeteler, dergiler yasaklandı. 650 bin kişi gözaltına alındı bunların yüzde 95’i işkence gördü. İşkencede 171 kişi öldürüldü.

Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 517 kişiye idam cezası verildi. 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı. Gazeteler 300 gün yayın yapamadı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atıldı. 

Kanlı darbenin üzerinden tam 39 yıl geçti. Yaşananlar asla unutulmadı, gelecek nesillerin de hayatını etkisi altına aldı. Yıllar sürecek travmalara neden oldu...

BİR ÇOK İLDE PROTESTO EYLEMLERİ

Yaşananlar her yıl çeşitli etkinliklerle protesto ediliyor. Bu yıl da Türkiye'nin bir çok yerinde 12 Eylül protestoları düzenlenecek. İstanbul'daki protestoların adresi TRT İstanbul İl Müdürlüğü ve Kazancı Yokuşu olacak...

İHD İstanbul Şubesi, TRT İstanbul İl Şubesi önünde basın açıklaması düzenleyecek. 78'liler Girişimi, Emek Partisi, Devrimci Parti, Halkların Demokratik Partisi, Karşı Sanat Çalışmaları, Marksist Tutum, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ve Yeşil Sol Partisi, "12 Eylül'den 15 Temmuz'a darbelere hayır" başlığıyla Taksim'de bulunan Kazancı Yokuşu'nda basın açıklaması yapacak. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar