440 çift kadın ayakkabılı enstalasyon

440 çift kadın ayakkabılı enstalasyon
Kabataş’ta bir duvara 2018 yılında öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısı asıldı.

Vahit Tuna isimli grafik tasarım sanatçısı, kadın cinayetlerine dikkat çekme amacıyla Kabataş'ta bulunan bir binanın iki duvarına 440 adet topuklu ayakkabı monte ederek entalasyonunu sergilemeye başladı.

Proje hakkında bilgi veren sanatçı Vahit Tuna, "Burası Yan Köşe Projesi. Burada her yıl bir tane sanatçı, bu iki duvarı sanat yapılarını sergilemek için kullanıyor. Bu sefer ben bu iki duvarda bir iş yapmak istedim. Buradaki proje ayakkabılardan oluşan bir restorasyon. Burada 440 adet ayakkabı var. Bu 440 adet kadın ayakkabısı 2018 yılında Türkiye'de öldürülen kadın sayısına eşit" dedi. 

Kadın cinayetleri gitgide arttığını söyleyen Tuna, "Maalesef çok üzücü. Bu yıllar içinde giderek artan bir sayı. Bu proje aslında hem bu cinayetlere ilgi ve farkındalık yapmak. Hem de bu yapılmış olan bu şekilde somutlaştırıp bir heykel gibi ya da anıt gibi göstermek. Bu proje 6 ay boyunca burada kalacak" şeklinde konuştu.

İnsanların kadına şiddet konusunda daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden, ayakkabıları yoldan geçerken gören Melike Ünlüer, "İyi bir farkındalık çalışması olmuş. Keşke her yerde böyle değerlendirmeler yapılsa… İnsanlarımızın bu konuda duyarlı olması lazım. Erkeklerimizin biraz daha eğitimli olması lazım. Anneler ve babalar tarafından eğitilmesi lazım. En çok toplumumuzun duyarlı olması lazım. Kadına şiddeti gördükleri zaman vatandaşlarımızın kafalarını çevirip gitmemeleri lazım" dedi.

Sürekli kadın cinayetlerinin olduğunu ve artık son bulması gerektiğini söyleyen Gürsel Turan ise "Güzel bir uygulama, kadınlara ölmemesi için bir şeyler yapılması gerekiyor. Son 5 senedir durmadan kadınları öldürüyorlar. Gazete ve haberlerde görüyoruz kadınlar öldürülüyor. Böyle dikkat çeken projelerin sürekli olması lazım" diye konuştu. 
 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar