500. yılında Da Vinci sergisi

500. yılında Da Vinci sergisi
Paris'te meşhur Louvre Müzesi'nde Rönesans döneminin dahisi Leonardo Da Vinci, ölümünün 500. yıl dönümünde anılıyor.

Rönesans Dönemi’ne damgasını vuran İtalyan ressam, heykeltıraş ve mimar Leonardo Da Vinci’nin (1452-1519) eserlerinin yer aldığı, 20 yılı aşkın süren bir hazırlık sonunda tamamlanan '500. yıl dönümünde Da Vinci' sergisi, Fransa’nın başkenti Paris’teki Louvre Müzesi’nde kapılarını açtı.

Organizatörlerinin 20 yılda hazırlandığını belirttiği sergi "Léonard de Vinci" açılışını yaptı. Sadece internet üzerinden rezervasyonla girilebilen serginin ilk gününde en az 260 bin bilet satıldı. Gün içinde biletlerin satıldığı internet sitesi yoğunluk sebebiyle çöktü.

Da Vinci sergisinde Fransa'daki eserlerin yanı sıra Rusya'dan İngiltere'ye kadar birçok müzeden ve kişisel koleksiyonlardan ödünç alınmış tablolar görücüye çıktı. "Léonard de Vinci" sergisinde İtalyan sanatçının 162 eseri yer alıyor.

İngiltere Kraliçe'si sergiye 24 Da Vinci tablosu ödünç verdi. Vatikan da "Leonard" sergisine tablo katkısında bulundu.

Sergide Da Vinci uzmanlarının Rönesans'ın zirvesi olarak değerlendirdiği 20 tablodan 10'unu görmek mümkün. Bu tablolar arasında "Bakire, Çocuk İsa ve Meryem Ana", "Vaftizci Yahya" ve "Madonna Benoit" bulunuyor. Günde 30 bin ziyaretçi alan Da Vinci'nin Mona Lisa'sı ise Louvre'daki yerinde görülmeye devam edecek. Ancak serginin sonunda Mona Lisa ile ilgili 7 dakika süren bir sanal gerçeklik etkinliği yer alıyor.

Da Vinci'nin bir buçuk yıl önce 450 milyon dolara satılan "Salvator Mundi" (Dünya'nın Kurtarıcısı) tablosunun sergide olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmadı. Dünyanın en pahalı tablosunu Louvre'un yetkilileri daha önce bu eseri satın aldığını açıklayan Arap Emirlikleri Kültür Bakanlığı'ndan ödünç istedi. Tablo sergi için henüz Paris'e gelmezken "Salvator Mundi"nin nerede saklandığı ise gizemini koruyor.

24 Şubat tarihine kadar açık olacak serginin daha önce 1.4 milyon ziyaretçi ile Fransa'da rekor kıran Tutankamun'u geçmesi bekleniyor. (EuroNews)
 

Öne Çıkanlar