7 kişinin öldüğü gemi kazasında kaptan gözaltında

7 kişinin öldüğü gemi kazasında kaptan gözaltında
Teknenin alabora olması sonucu en az 7 kişi ölmüştü. 7 kişi kurtarılırken, kayıp 21 kişinin bulunabilmeleri için çalışmalar sürüyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de alabora olan gezi teknesiyle çarpışan geminin kaptanı gözaltına alındı.

64 yaşındaki Yuriy C. adlı Ukrayna vatandaşı kaptanın gemisini hatalı bir şekilde kullandığından şüpheleniliyor.

Teknenin alabora olması sonucu en az 7 kişi ölmüştü. 7 kişi kurtarılırken, kayıp 21 kişinin bulunabilmeleri için çalışmalar sürüyor.

Çalışmalarda 15 nehir kurtarma ve ambulans botu kullanılıyor.

Çalışmalar kapsamıdna Tuna nehri, gemi trafiğine kapatıldı.

Çarşamba akşamı kazanın meydana geldiği yerel saatle 22:00'de Budapeşte'de hava sıcaklığı 12-13 dereceydi.

Bir haftadır devam eden yoğun yağışlar nedeniyle hızlı bir akıntıya sahip olan Tuna Nehri'nde su sıcaklığının daha da düşük olması nedeniyle kurtarma ekiplerinin zamana karşı mücadele ettikleri açıklandı.

KAZA BEKLENİYORDU

Budapeşte'de son yıllarda nehir trafiği turizm nedeniyle dramatik bir şekilde arttı.

Tuna nehrinde 27 yıldır gemicilik tecrübesi olan ve büyük bir yolcu gemisinde çalışan Andras Kurbely, uzun zamandır böyle bir kazanın olmasından korktuklarını söyledi:

"Güçlü ve manevra yapması zor çok sayıda büyük geminin küçük teknelerin arasından kendilerine yol bulmaya çalışmaları sağlıklı değil."

Kurbely'ye yolcu gemilerinin göre akşam yemeğinden sonra yolcularını eğlendirmek için nehirdeki beş köprünün arasında gidip gelmesine son verilmeli.

Güney Koreli 33 kişiden oluşan bir turist kafilesini ve 2 Macar mürettebatı taşıyan küçük tekneye Margit Köprüsü altında büyük bir otel gemisi arkadan çarpmıştı.

22'si kadın Güney Koreli kafilenin en küçüğü 6 yaşında bir çocuktu.

Kafilede 71 yaşında bir kişinin olduğu da Güney Kore hükümeti tarafından Macar makamlarına iletilen bilgiler arasında.

Güney Kore Dışişleri Bakanı kalabalık bir heyeti Budapeşte'ye gönderiyor.

Kurtarma ekipleri, dalgıçların yanı sıra, su vinçleri kullanarak ve geçici bir askeri köprü inşa ederek batan gemiye ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak nehir akıntısının çok yoğun olması nedeniyle çalışmaların zorlukla ilerlediği de biliniyor.

MANEVRA HATASI MI?

Kazanın, kaptanların manevra hatasıyla ortaya çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

"Denizkızı" adlı gezinti teknesine arkadan çarpan "Viking Sygin" adlı İsviçre bandırası taşıyan otel gemisi, Tuna Nehri üzerinde haftalık turlar düzenleyen ve yüzlerce kişiyi taşıyan lüks bir tekne.

Viking Sygin gemisindeki görgü tanıklarından ABD'li turist Clay Finley, "Her şeyin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi:

"Önce çarpmayacağımızı sandım fakat geminin önü o küçük teknenin arkasına çarptı. Sonra teknenin gövdesi diğer tarafa doğru yattı ve birkaç saniye içinde battı."

Olay sırasında Viking Sygin'in güvertesinde bulunan ABD'li turist olan 66 yalşındaki Ginger Brinton, Fransız haber ajansı AFP'ye çaprışmayı hissetmediklerini söyledi:

"Bir anda suda insanlar gördük. Yardım çığlıkları atıyorlardı. Korkunçtu."

Olayda Viking Sygin gemisinde bulunan kimse yaralanmadı.

Kazanın ardından Güney Koreli turistlerin bulunduğu teknenin sadece 7 saniye içinde battığını açıklayan uzmanlar, bu kadar kısa sürede geminin tahliyesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla kaybolanların hayatları hakkında derin endişe duyduklarını vurguluyorlar.

Macar makamları kazayla ilgili soruşturma başlattı. Tekneye çarpan geminin kaptanının gece ifadesinin alındığı, olayla ilgili görgü tanıklarının arandığı da basına yansıdı.

NEHİR TRAFİĞİ SORGULANIYOR

Kazanın ardından, Budapeşte'de Tuna Nehri üzerinde gerçekleşen gemi seferlerinin güvenliği konusu da tekrar gündeme geldi.

İstatistiklere göre yılda sayısı bir milyonu aşan turist, Tuna'nın Budapeşte bölümünde hem gündüz ve hem de gece düzenlenen gezi amaçlı vapur seferlerine katılıyor.

Avrupa'nın yüzlerce kilometre boyunca gemi seferlerine elverişli tek nehri olan Tuna üzerinde Karadeniz'e kadar devam eden yük ve yolcu taşıma seferleri nedeniyle zaten çok yoğun olan nehir trafiğinin yeniden ele alınması ve düzenlenmesi önerileri de kazayla birlikte tekrar gündeme geldi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar