75 yaşındaki hasta tutuklu ailesini tanıyamıyor

75 yaşındaki hasta tutuklu ailesini tanıyamıyor
Menemen R Tipi Cezaevi'nde bulunan Ahmet Sılık'ın durumunun her geçen gün kötüye gittiğini belirten eşi Binefş Sılık, eşinin kendisini ve çocuklarını tanımadığını söyledi.

İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi’nde ikamet eden ve 4 Kasım 2011 tarihinde "ihbar" olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 74 yaşındaki Ahmet Sılık, 8 Kasım 2011’de çıkarıldıkları mahkemece "Örgüte yardım ve yataklık" yaptıkları iddiasıyla tutuklandı. Yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra 19 Ekim 2012’de tahliye edildi. 2 ay sonra kapatılan Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Sılık hakkında, "Örgüte yardım ve yataklık yapmak" iddiasıyla 6 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Sılık’a verilen ceza 21 Şubat 2017’de Yargıtay tarafından onandı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Ahmet Sılık, 9 Mart 2018 tarihinde Onur Mahallesi'nde mahallede bulunan kıraathaneye giderken, polislerce yapılan GBT sonrasında hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Sılık, önce İzmir Adliyesi’ne oradan da Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Yaşadığı sağlık problemlerinden dolayı Menemen R Tipi Cezaevine götürülen Sılık'ın, kısmi felç, prostat hastalığı, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarından tedavi görmeye başladı. 
 
Beyne giden damarları tıkandığı için iki ayrı ameliyat geçiren Sılık, ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayacak durumda. Adli Tıp Kurumunun (ATK) 16 Ekim 2018 tarihin de Sılık'a verdiği raporda; "Hayatını yalnız idame ettiremeyeceği kesinleştirilmiş salınmasının toplum güvenliği bakımında tehlike oluşturup oluşturmayacağına değerlendirilmesini adli tıbbi dair bir konu olmadığı oy birliğiyle belgelenmiştir" denildi. 
 
'BENİ TANIMADI'
 
Sılık'ın eşi Binefş Sılık, 14 Ağustos tarihinde Menemen R Tipi Cezaevi’ne eşinin bayram görüşüne gittiğini belirterek, yaşadığı sağlık problemlerini anlattı. Eşi Sılık'ın durumunun her geçen gün kötüye gittiğini vurgulayan Sılık, şunları söyledi: "Cezaevine gittik. Ahmet beni ve çocuklarını tanımadı. Ahmet’i yürüyemediği için tekerlekli sandalye ile yanıma getirdiler. Ahmet'in hafızası ile ilgili problem olduğunu fark ettim. Benimle konuşamıyordu. Kendisine aç ve ya tok olduğunu sordum fakat onun bile cevabını veremedi. Tek başına hayatını idame ettiremediği için sakalını bile kesmemişti. Görüşe gittiğim zaman yarım saat bekleme odasına bekledim. Sonra gardiyanlar Ahmet'in odasında uyuduğunu ve yataktan kalkamadığını söylediler. 10 dakika geçtikten sonra Ahmet'i için tekerlekli sandalye ile yanıma getirdiler. Eşim evden kaçacak ya da başka bir yere gidecek durumu yok. Cezaevinde yaşayacak bir insan değildir. Eşimi sürekli sandalye de görmek beni üzüyor." 
 
'SERBEST BIRAKILSIN'
 
ATK'nin tek başına yaşamını idame ettiremez raporu olmasına rağmen eşi Sılık'ın cezaevinde başına gelecek olumsuz bir durumda Adalet Bakanlığı ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sorumlu olduğunu söyledi. Sılık, "Yetkililer biran önce gerekeni yapmalıdır. Daha ne kadar hasta tutukluların ölümüne göz yumulacak. Bütün hasta tutuklular cezaevinde ölünce mi bedenleri dışarıda özgür kalacak. Ahmet yaşamını tek başına idame ettiremiyor. Ahmet bir ölü gibi orada duruyor. Biran önce serbest bırakılmasını ya da cezasının evinde gözetim altında geçirmesini istiyoruz" diye konuştu. Sılık, eşi Sılık'ın durumuna ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’ne başvuruda bulundu. (MA / Ruken Demir) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar