8 gün gözaltında kalan HDP'li gençler: Tehdit, darp ve işkence gördük

8 gün gözaltında kalan HDP'li gençler: Tehdit, darp ve işkence gördük
'Bakın siz bir daha HDP ilçelerine giderseniz yine gözaltına alınır, tutuklanırsınız.'

Haklarında yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alınıp, dün serbest bırakılan HDP Gençlik Meclisi üyeleri, gözaltında yaşadıklarını anlattı. Darp ve işkenceye maruz kaldıklarını söyleyen gençler, yine tehdit edildiklerini belirtti. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisleri üyelerine yönelik İstanbul merkezli 8 Kasım’da başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 36 gençten 10’u, dün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 8 gün boyunca gözaltında tutulan gençler, maruz kaldıkları uygulamaları anlattı. 
 
‘HASTANADE YERE YATIRIP TERS KELEPÇE TAKILDI’
 
Kendilerine gerekçe gösterilmeden gözaltında alındıklarını ifade eden Merve Öztep, götürüldükleri emniyette çıplak arama dayatmasını kabul etmedikleri için darp ve tehditlere maruz kaldıklarını söyledi. Öztep, "Hakaretler, tehditler bir süre daha devam etti. İkinci gün hastaneye götürülürken ters kelepçe dayattılar. Bunun hukuki hiçbir dayanağının olmadığını ifade edip, kabul etmedik. Bu sefer bunun için darp ettiler. Hastanede de bizi yere yatırıp ters kelepçe taktılar. Bu uygulamalar 8 gün boyunca devam etti" dedi. 
 
‘YILMAYACAĞIZ’ 
 
Gençlerin baskılara karşısında mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çizen Öztep, "Hiçbir somut gerekçe sunulmadan arkadaşlarımız tutuklandı. Arkadaşlarımızın iki üç ay sonra bırakılacaklarını biliyoruz. Daha önce 8 arkadaşımız benzer şekilde hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandı. Bir hafta sonra serbest bırakıldılar. Bu arkadaşlarımızın da serbest kalacağına inanıyoruz" diye konuştu.
 
ÇIPLAK ARAMA
 
Gençlerden Ercan Özdaş, gözaltında işkence uygulamalarına maruz kaldıklarını ve gözaltı süresinin söz konusu uygulamaların sürdürülmesi için 4 gün uzatıldığını belirterek, "Bize çok işkence yaptılar. Daha önce cezaevinde kaldım ama hayatımda böyle bir şey görmedim" diye belirtti. 
 
Hastaneye götürüldükleri sırada sürekli darp edildiklerini ifade eden Özdaş, "İnsanlık onuruna yakışmayan aramalar dayatıldı. Üst başını çıkartırsın ama bunlar her yönüyle hiçbir şeyin üzerimizde kalmasını istemiyorlardı. Bizde bu yönlü bir işkencenin karşısında tepki gösterdik. Tabi karşılığı kaba dayak oldu. Arkadaşlarımızla konuşmamıza dahi izin vermiyorlardı" şeklinde anlattı. 
 
Tutuklanan gençlerden Metin Yılmaz’ın feci şekilde darp edildiğini ifade eden Özdaş, "İşkence sırasında 70-80 kilo olan biri Metin arkadaşımızın üzerine atlıyordu. Ve onu çok kötü darp ediyordu. Zaten Metin arkadaşımız o polisin altında kaldığı için nefesi dahi çıkmıyordu" şeklinde aktardı. 
 
‘BİR ŞEYİ YOK GÖTÜRÜN!’ 
 
Darp edilmelerine rağmen doktor tarafından rapor verilmediğini söyleyen Özdaş, şöyle anlattı: "Doktor senin konuşmana, derdini anlatmana bile izin vermiyordu. ‘Bir şeyi yok götürün’ diyordu. Biz zaten kelepçeli hastaneye gitmek istemiyorduk. Bunun için bize işkence yaptılar" dedi. 
 
‘BİR DAHA HDP’YE GİDERSENİZ…’
 
Özdaş polislerin "Bakın siz bir daha HDP ilçelerine giderseniz yine gözaltına alınır, tutuklanırsınız" tehdidinde bulunduğu söyledi. 
 
‘LEKELER BÜTÜN VUCÜDÜMA YAYILMIŞ DURUMDA’ 
 
Polislerin kendisini gözaltına almasıyla darp etmeye başladıklarını dile getiren gençlerden İkram Doğan da emniyette sürekli işkenceye maruz kaldıklarını belirtti. Kelepçeli bir şekilde hastaneye götürüldükleri söz konusu şiddetin sürdüğünü ifade eden Doğan, "Vücudumda siyahlıklar başladı ve bütün vücuduma yayıldı bu lekeler. Bunu doktora söyledim, ‘ben buna bakamam, sadece darp raporlarına bakıyorum’ dedi. Hiçbir yere yönlendirmedi. Beni yine geri götürdüler. Gözaltına alınmadan önce çok az olan yaralar, şimdi bütün vücuduma yayılmış durumda" diye belirtti.  
 
‘GÜLÜNÇ GEREKÇELER’
 
Siyasi faaliyetlerinden dolayı gözaltına alınarak, işkence uygulamalarına maruz kalmalarının kabul edilebilir olmadığını dile getiren Doğan, "Biz HDP Gençlik Meclisiyiz. Çalışmalarımız illegalize edilmeye çalışıldı. Sundukları gerekçeler, gerçekten gülünçtü. Elle tutulacak bir şey yok. Bizi sindirmek istediler. Biz yılmayacağız, sinmeyeceğiz. Tutuklamalar, işkenceler bizi yıldıramaz" şeklinde konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar