AB'den May'in 'Brexit'i erteleme' telebine şartlı onay

AB'den May'in 'Brexit'i erteleme' telebine şartlı onay
Avrupa Birliği liderleri, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına, İngiltere Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını önümüzdeki hafta onaylaması şartıyla ertelemeye karar verdi.

Avrupa Birliği (AB)  İngiltere Başbakanı Theresa May'in, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) anlaşmasının ertelenmesi talebini  şartlı kabul etti.

May, AB'den Brexit için öngörülen 29 Mart tarihinin 30 Haziran’a kadar uzatılmasını istemişti. 

Ancak AB, en fazla 22 Mayıs'a kadar uzatma talebinin kabul edilebileceğini belirtti. AB, bu uzatmanın kabul edilebilmesi için de İngiltere Parlamentosu'nun iki kez reddettiği Brexit Anlaşması'nı onaylaması şartını getirdi.

Amerika'nın Sesi'nden Arzu Çakır'ın haberine göre, Brüksel'de Theresa May'in 30 Haziran'a kadar müzakerelerin uzatılması talebini görüşen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, 17 ay boyunca müzakere edilen 585 sayfalık Brexit Anlaşması'nın yeniden müzakere edilmesine tümüyle kapıları kapattı.

AB liderleri zirvesi devam ederken basına sızan taslak sonuç bildirisinde, uzatma tarihinin hiçbir koşulda 23-26 Mayıs arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerini geçemeyeceği belirtildi. Avrupa Konseyi, uzatmanın seçimler sonrasına kalmasının büyük hukuki sorun doğuracağını belirterek, 22 Mayıs sonrası hiçbir tarihi kabul etmeyecekleri yanıtını verdi.

Avrupa Konseyi'nin üzerinde uzlaştığı taslak metinde, uzatma talebinin kabul edilebilmesi için, Brexit Anlaşması'nı iki kez reddeden İngiltere Parlamentosu tarafından önümüzdeki hafta yeniden oylanması şartı da yer aldı. Metinde, "İngiltere'nin AP seçimlerini organize etmek gibi bir niyeti olmadığına göre, hiçbir uzatma talebi, bu seçimlerin tarihini geçemez" ifadesi yer aldı. AB hukukçuları, seçimlerden sonra belirlenecek bir tarihin, tüm AP seçimlerinin hukuki geçerliliğini tehlikeye sokacağı uyarısında bulunmuştu.

CORBYN ANLAŞMA METNİNDE DEĞİŞİKLİK ÖNERDİ

Brüksel'e gelen İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Brexit müzakerecisi Fransız komiser Michel Barnier ile görüştü ve May'in anlaşmasını reddettiklerini, yeni bir çözüm etrafında çoğunluk sağlamayı amaçladıklarını açıkladı. Corbyn, Brüksel'de "May hükümetinin düşmesi durumunda yeni bir referandum yapılabileceği ya da anlaşma metninde değişiklik yapabilecekleri" mesajını verdi. İngiliz iş dünyası ve sendikalar da, zirve öncesi May'den "ulusal aciliyet karşısında stratejisini değiştirmesini" talep etti.

NE OLACAK?

Eğer taslak metinle belirlenen kararı 27 AB üyesi ülke lideri de onaylarsa, bu durumda, May, önümüzdeki hafta başında parlamentodan yeniden aynı anlaşmayı oylamasını isteyecek. Avam Kamarası Başkanı John Bercow'un aynı anlaşmayı 3'üncü kez oylatmayı reddetmesi engelini aşmak zorunda olan May'in parlamentoyu ikna etmesi gerekiyor.

Eğer İngiltere Parlamentosu üçüncü kez 'hayır' diyerek anlaşmayı reddederse, top AB'ye geçecek. İngiliz Parlamentosu'nun oylamasının ardından gelecek hafta AB liderleri yeniden olağanüstü toplantıya çağırılacak. AB liderlerinin, anlaşmadan geri adım atılmaması kararında ısrar etmesi durumunda korkulan ve tam bir ekonomik kaos anlamı taşıyan "no deal" yani anlaşmasız ayrılık gündeme gelecek.

Ancak kulislerde, bu süreçte, hem AB'nin, hem de İngiltere'nin anlaşmasız ayrılık olmaması için bir adım atabileceği de konuşuluyor. Olağanüstü zirvede, zayıf da olsa, İngiliz hükümeti AP seçimlerine katılmayı organize ederse ya da hükümet değişikliği yaşanırsa, İngiltere'ye daha uzun süre verilmesinin de gündeme gelebileceği ihtimalleri de dile getiriliyor. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar