AB'den Türkiye'deki mülteci destek fonuna 127 milyon euro daha aktarıldı

AB'den Türkiye'deki mülteci destek fonuna 127 milyon euro daha aktarıldı
AB Komisyonu, Türkiye ile yapılan geri kabul anlaşmasına binaen ESSN programı kapsamında Türkiye'deki mülteciler için 127 milyon euro ek ödeme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Türkiye'de bulunan çoğunluğu Suriyeli mültecilerin gıda alışverişi için kullandığı Kızılaykart'lara sağlanan 127 milyon euroluk ilave ödenekle birlikte Avrupa Birliği'nin programa toplam katkısı 1 milyar 125 milyon euroya ulaştı. Buna göre AB ile Türkiye arasında 2016'da imzalanan 3,5 milyar euroluk sözleşme kapsamındaki projelere toplamda 2,4 milyar euro ödeme yapılmış oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan AB İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komisyoneri Christos Stylianides, Avrupa Birliği'nin Türkiye'de zor durumda olan mültecilerle ilgili üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştığını belirterek, "Bu yeni fon sayesinde 1,6 milyon mülteciye ulaştık. Onların Türkiye'de onurlu bir şekilde yaşamasına yardımcı oluyoruz. Mali destek programımız, insani yardım açısından büyük bir başarı hikayesidir. Bu sayede aileler, Suriye'deki savaştan kaçtıktan sonra güvenli bir gelecek inşa edebilecekler." diye konuştu.

Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) programı kapsamında Türkiye'de kayıtlı halde bulunan 1.6 milyon mülteciye her ay kişi başı 20 euro ödeme yapılıyor. Bunun yanında Kızılaykart'lara yüklenen kredi sayesinde Suriyeli mülteciler gıda alışverişi ve kira ödemelerini yapabiliyor. Bu kartları kullanan kişiler herhangi bir suistimale açık bırakılmayacak derecede sıkı şekilde denetleniyor.

2015'te Türkiye, Yunanistan ve Balkan koridoru üzerinden Avrupa'ya göçmen akını başlayınca, 2016 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında geri kabul anlaşması imzalandı. Bu anlaşma kapsamında 20 Mart 2016'dan sonra Türkiye'den Yunanistan'a kaçan göçmenlerin yeniden Türkiye'ye iade edilmesine karar verilmişti.

Bunun karşılığında AB, geri gönderilen her göçmen için Türkiye'deki kamplarda yaşayan bir Suriyeli mülteciyi almayı kabul etmiş, Türkiye'deki mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için de toplamda 6 milyar euro ödemeyi kabul etmişti. Bu mali yardım kapsamında Türkiye'deki mültecilere yönelik sağlık, eğitim, barınma ve temel ihtiyaçları kapsayan 80'i aşkın proje gerçekleştiriliyor.

TÜRKİYE 3,7 MİLYON MÜLTECİYLE ZİRVEDE

AB Komisyonu 6 milyar euroluk söz konusu fona 5,6 milyar aktardı. Türkiye'ye ise bugüne kadar 2,4 milyar euro ödeme gerçekleştirildi.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada yaklaşık 26 milyon mülteci bulunuyor. 3.7 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye bu alanda listenin zirvesinde yer alırken, Pakistan'da 1,4 milyon, Uganda'da 1,2 milyon, Almanya ve Sudan'da ise 1,1 milyon mülteci yaşıyor. (Euronews)

Öne Çıkanlar