AB’den Türkiye’ye operasyon uyarısı: Tek taraflı eylemden sakının

AB’den Türkiye’ye operasyon uyarısı: Tek taraflı eylemden sakının
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye'nin olası Suriye operasyonu hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Demokratik Güçleri'nin denetimindeki Fırat’ın doğusuna operasyon düzenleneceğini açıklamasının ardından Avrupa Birliği (AB)'nden Ankara’ya uyarı geldi.

AB, Türkiye’den, IŞİD’e karşı yürütülen savaşı baltalayacak "tek taraflı bir eylemden sakınmasını" talep etti.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, olası askeri operasyonun "endişe kaynağı" olduğunu belirtti.

AB ile Türkiye'nin ortak amacının Suriye ve bölgede şiddeti durdurmak ve istikrarı sağlamak olduğunu aktaran Mogherini, Türkiye'nin IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun çabalarını baltalayacak "tek taraflı bir eylemden sakınması" konusunda beklentilerinin olduğunu ifade etti. IŞİD'e karşı savaşın sonlarına yaklaşıldığının altını çizen Mogherini, bu örgütün yenilmesinin 2011'den beri devam eden Suriye krizine sürdürülebilir bir çözüm bulunması için vazgeçilemez bir hedef olduğunu belirtti.

"Bu kapsamda Türkiye ile ABD arasındaki Menbiç yol haritasının ivedilikle uygulanması çok önemli" diyen Mogherini, Suriye'nin kuzeyinde her kesimce kabul edilebilir bir sonucun Türkiye'nin güvenlik endişelerini kapsarken, IŞİD'e karşı yürütülen operasyonların sekteye uğratılmaması gerektiğini söyledi. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Öne Çıkanlar