AB: Libya'da ateşkes sadece AB'nin yardımıyla olur

AB: Libya'da ateşkes sadece AB'nin yardımıyla olur
AB dış politika sorumlusu Josep Borrell Libya'da gerçek bir ateşkesin ancak Avrupa'nın yardımıyla mümkün olabileceğini söyledi.

AB dışişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantısı öncesinde konuşan Borell, birilerinin uyumu sağlamak zorunda olduğunu söyledi. Borrell ayrıca, Libya sahillerindeki AB misyonunun yeniden etkinleştirilmesi gerektiğini de savundu.

Berlin'de yapılan uluslararası Libya konferansında Libya’da kalıcı ateşkes için bir yol haritası çizilmesinin ardından, Borrel ‘herhangi bir barış anlaşmasının kalıcı hale getirilmesi için AB’nin gerçek destek vermesi gerektiğini’ belirtmişti. Borrell, AB'nin de Libya'ya askeri bir görev göndermeye hazır olması gerektiğini savunmuştu. Ayrıca AB dış politika sorumlusu Borell, Afrika Birliği'nin de uluslararası eylemde rol oynaması konusunda da ısrar etti.

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının ateşkesi desteklemek için her seçeneği ele alacağını açıklayan Borrel, ‘Brüksel’in bölgedeki çıkarlarını savunmak için daha fazlasını yapması gerektiğini’ söyledi.

Reuters'in geçtiği habere göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise askeri bir görevi düşünmenin çok erken olduğunu söyledi. Guttares mümkünse üzerinde mutabık kalınan ateşkesin kalıcı ateşkes haline getirilmesi için hangi uluslararası kuruluşların dahil edilmesi gerektiği düşünülmelidir dedi.

 

Öne Çıkanlar