AB ve BM'den Rusya, Türkiye ve İran'a İdlib çağrısı

AB ve BM'den Rusya, Türkiye ve İran'a İdlib çağrısı
Suriye'deki gelişmeler 26 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda yapılacak özel toplantıda ele alınacak.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Brüksel'de bir araya gelerek Suriye krizini ve İdlib'deki durumu konuştu.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilciliği'nden yapılan açıklamaya göre Mogherini ve Mistura, Suriye'deki gelişmeleri ve 26 Eylül'de New York'taki BM Genel Kurulu kapsamında yapılacak Suriye zirvesini ele aldı.

İdlib'deki ve Suriye'nin kuzey bölgelerindeki duruma özel vurgu yapan Mogherini ve Mistura, Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran'a İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinin varlığını sürdürme çağrısı yaptı.

ERDOĞAN'LA PUTİN BİR ARAYA GELECEK

Rus Dışişleri Sergey Bakanı Lavrov Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen bir oturumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 17 Eylül'de gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin şunları söyledi: 

"Devlet Başkanı Putin'le Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü bir araya gelecek. Liderler, 7 Eylül'de Tahran'da, İdlib bölgesindeki sorunun, siviller için riskler en aza indirgenecek biçimde için nasıl çözülebileceğini ele almıştı. Şu andaysa bu diyalog Rus ve Türk diplomatlar ve askeri yetkililer arasında devam ettiriliyor. Gelecek pazartesiyse liderlerimiz bu durumu değerlendirecek."

İLGİLİ HABER: RUSYA: İDLİB'DE GÜVENLİ KORİDOR OLUŞTURULACAK

BİR AYDA İKİNCİ KEZ

Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak toplantı, Putin ve Erdoğan'ın bu ayki ikinci yüz yüze görüşmesi olacak. İki lider, 7 Eylül'de de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katıldığı üçlü bir Suriye görüşmesi yapmıştı.

Tahran görüşmesinin ardından Rusya lideri Putin, ülkenin topraklarının tamamında kontrol sağlamanın, Suriye hükümetinin meşru hakkı olduğunu vurgulamıştı. Ancak Rus lider, İdlib'deki sivil nüfusa dikkat çekip bunun da operasyonda hesaba katılması gerektiğini söylemişti.

Yarısından fazlası El Kaide bağlantılı El Nusra'nın uzantısı niteliğindeki Heyet Tahrir el Şam'ın kontrolünde olan İdlib Astana süreci kapsamında gerilimi azaltma bölgesi ilan edilmişti. Bu anlaşma kapsamında İdlib'de Türk askerlerinin görev yaptığı 12 gözlem noktası bulunuyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar