ABD basını: Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük mağlubiyetini aldı

ABD basını: Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük mağlubiyetini aldı
Aralarında New York Times ve Wall Street Journal'ın da olduğu ABD'nin önde gelen gazeteleri İmamoğlu'nun kazandığı İstanbul seçimlerini böyle yazdı: '25 yıllık hakimiyet bitti.'

Amerikan gazeteleri, Ekrem İmamoğlu'nun dün tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini 31 Mart'a kıyasla çok büyük farkla kazanmasına sayfalarında geniş yer ayırdı. New York Times'a göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "siyasi kariyerinin en büyük mağlubiyetini aldı". Wall Street Journal ise "Bu sonuç iktidar partisindeki sorunları gözler önüne serdi" dedi.

New York Times gazetesi, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı İstanbul'daki seçimlerin tekrarında can acıtıcı bir yenilgi aldı" başlıklı haberinde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kariyerinin en büyük mağlubiyetini aldığını" ifade etti.

‘25 YILLIK HAKİMİYET BİTTİ’

Gazete, "Erdoğan ve partisinin İstanbul'daki 25 yıllık hâkimiyetinin sona erdiğini, karşıtlarının bu sonuçla cumhurbaşkanının yenilmezlik aurasının zarar gördüğünü ve 16 yıllık iktidarının zayıfladığını" söylediğini yazdı.

New York Times yenilginin, gelecek hafta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceği G20 Zirvesi öncesi Erdoğan'ın konumunu ABD ve diğer ülkelerle ilişkilerin gergin olduğu bir ortamda zayıflattığını savundu.

Gazete, Erdoğan'ın seçim sonuçlarını kabul ettiği Twitter mesajlarında da, gündemi seçimin ötesine taşımaya çalıştığını, katılacağı uluslararası toplantılara dikkat çektiğine işaret etti.

New York Times Erdoğan için, "Kenti büyük altyapı projeleriyle ve büyük bir cami, gökdelenler ve büyüyen banliyölerin de aralarında bulunduğu, imzasını taşıyan büyük inşaatlarla dönüştürdüğünü" ifade etti.

NYT: İŞSİZLİK VE ENFLASYON SEÇMENİ ÖFKELENDİRDİ

New York Times, işsizliğin ve enflasyonun da Türk seçmenleri öfkelendirdiğini ve Erdoğan'ın aralarında başkent Ankara'nın da bulunduğu büyük kentleri kaybetmesine yol açtığını aktardı.

İmamoğlu'nun zafer konuşmasını ve 31 Mart'tan sonraki süreci özetleyen gazete, uzmanların yenilginin Erdoğan'ın imajı ve prestijine bir darbe olmasının yanı sıra, pratik sonuçları da olacağını söylediği kaydediliyor.

Gazete şöyle devam ediyor:

"İmamoğlu, savaşçı ruhuyla tanınan Karadeniz bölgesinden gelmesi ve cana yakın, enerjik tavrıyla Erdoğan'ın gençliğiyle kıyaslanıyordu. Hükümet partisinden duyulan bıkkınlık, yolsuzluk ve kayırmacılık şikayetlerini dikkate alan İmamoğlu temiz ve herkesi kucaklayan bir yönetim vaadiyle seçmenleri kazandı."

WSJ: ERDOĞAN İÇİN CAN ACITICI BİR YENİLGİ

ABD’nin önde gelen bir diğer gazetesi Wall Street Journal ise, İmamoğlu'nun seçim galibiyetini duyuran haberinde, bu sonucun "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mega kentteki çeyrek asırlık hakimiyetine son verdiğini ve uzun süredir siyaset sahnesine hakim olan iktidar partisindeki sorunları gözler önüne serdiğini" yazdı.

Gazete, Mart'taki seçimlerde Ankara'nın kaybedilmesine eklenen sonuçların, tekrarlanan seçimler öncesi AKP adayı için sayısız miting düzenleyen Erdoğan için "can acıtıcı bir yenilgi olduğunu" ifade etti. Wall Street Journal, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı süresinin 2023'te sona ereceğini haberinde belirtti.

Ancak gazete, İstanbul'daki yenilginin, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılar çektiği geçen yılın ortalarından bu yana AKP'ye verilen halk desteğinin nasıl istikrarlı bir biçimde azaldığına dikkat çektiğini" kaleme alarak şöyle devam etti:

‘İMAMOĞLU YOLSUZLUĞA SON VERECEK’

"İktidar partisine verilen destekteki azalma Üsküdar'da elle tutulur gibiydi. Burası, İstanbul'un Asya yakasında, Erdoğan'ın evinin bulunduğu, eskiden bu yana AKP'nin kalesi bir semt. Mehmet Yılmaz, cumartesi günü AKP'yi İstanbul'u modernleştirdiği için övdü ve Mart'taki yerel seçimlere dek destek verdiğini söyledi. Ancak 73 yaşındaki emekli, sosyal demokrat siyasetçinin yaygın yolsuzluğa son vereceği umuduyla, oyunu İmamoğlu'na vereceğini söylüyor. 'Yollar, köprüler yaptılar ama inşaat ihalelerini arkadaşlarına verdiler. Çok fazla israf var' diyor."

‘İBB, ERDOĞAN İÇİN DE BİR SIÇRAMA TAHTASI OLMUŞTU’

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre WSJ ayrıca, sonuçların Ekrem İmamoğlu'nu az tanınan muhalif bir siyasetçiden, Türkiye'nin en güçlü ve itibarlı, seçimle gelinen makamına taşıdığını ve 1994-1998 yıllarında İstanbul Belediye Başkanlığı yapan Erdoğan'ın da bu makamı bir sıçrama tahtası olarak kullandığını hatırlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar