Vergi savaşları: ABD başlattı, Çin'den misilleme geldi

Vergi savaşları: ABD başlattı, Çin'den misilleme geldi
ABD, Çin’den gelen binlerce ürüne yüzde 25’lik ithalat vergisini hayata geçirdi. Çin de misilleme olarak ABD menşeli ürünlere ek gümrük vergisi getirdi.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticari savaşta yeni bir perde açıldı. ABD cumartesi günü itibariyle, limanlar yoluyla ülkeye gelen Çin malları üzerinden yüzde 25'lik vergi almaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump, 10 Mayıs'ta Çin mallarındaki vergi artışını 200 milyar dolara yükseltti. Ancak bu tarihten önce Çin'den yola çıkan gemiler için eski vergi tarifesi olan yüzde 10’un uygulanacağını açıklamıştı.

ÇOK SAYIDA ÜRÜNÜ KAPSIYOR

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, önceki vergi oranının kullanımı için son tarih olarak 1 Haziran’ı vermişti. Gümrük vergisindeki artış; internet, mobilya, ev aletleri ve aydınlatma ürünlerinin yanı sıra Çin'den gelen çok sayıda ara ürünü içeriyor. 13 Mayıs'ta ilan edilen Çin vergi tarifeleri belirtilen 5 bin 140 ABD ürününün yarısından fazlasına yüzde 20 ila yüzde 25 oranında ek bir oran uygulanmasını kapsıyordu.

Daha önce Çin, 60 milyar dolar değerinde ABD menşeili ürünlerin bir kısmına vergiyle müdahale önlemleri uygulamaya başlamıştı. Trump, Çin’i aylarca süren görüşmelerde varılan uzlaşmalara uymamakla suçlarken, Çin tarafı ithamları reddetmişti. Trump kısa bir süre önce, "vergiler Çin üzerinde yıkıcı bir etki oluşturacak" demişti.

ÇİN'DEN ABD'YE GÜMRÜK VERGİSİ HAMLESİ

ABD'nin hamlesinin ardından Çin, ABD menşeli ürünlere ek gümrük vergisi uygulamasına başladı. Pekin yönetimi kararı, ABD'nin Çin mallarına yönelik ek gümrük vergisi uygulaması üzerine misilleme olarak aldı.

ABD'nin Çin ürünlerine uyguladığı gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarması üzerine misilleme kararı alan Çin, ABD'ye cuma gece yarısından itibaren ek gümrük vergisi uygulamaya başladı. Çin de ABD gibi, bu ülkeden ithal edilecek ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi talep ediyor.

Uygulamanın, yaklaşık 60 milyar dolar değerindeki ürünleri etkileyeceği belirtiliyor. Özellikle ABD'den ithal edilen spor malzemeleri, müzik aletleri ve şaraplar ek gümrük vergisinden etkilenecek.

ABD, üç hafta önce Çin'den ithal edilen yaklaşık 200 milyar dolarlık ürüne ek vergi uygulamasına geçmişti. ABD Ticaret Bakanlığı, bazı ürünlere ise yüzde 1700'ü aşan oranlarda gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu.

Dünyanın iki büyük ekonomisi olarak kabul edilen ABD ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlık yaklaşık bir yıl önce başladı. Uzmanlara göre iki ülkenin tavrı, hem ABD hem de Çin ekonomisine zarar veriyor. Çin ekonomisine olumsuz etkileri ise şu sıralarda hafif de olsa hissedilmeye başladı.

Deutsche Welle'nin aktardığına göre, olumsuz havanın tersine dönmesi için en büyük umut ise haziran sonundaki G20 zirvesi. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin lideri Şi Cinping, bu zirvede bir araya gelecekler. Ancak iki liderin ticari anlaşmazlıkları görüşmek amacıyla özel bir görüşme yapıp yapmayacağı ise bilinmiyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar