ABD'den Suudi prense: Kaşıkçı yüzünden kral olman tehlikede

ABD'den Suudi prense: Kaşıkçı yüzünden kral olman tehlikede
İddiaya göre Pompeo, Veliaht Prens'e durumu kabullenip sahip çıkması gerektiğini, zira her bir olgunun tek tek ortaya çıkacağını net bir dille bildirdi.

2 Ekim'den beri haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için gittiği Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da verdiği samimi pozlar nedeniyle eleştirlen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, kapalı kapılar ardında Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı tahta çıkmasının Kaşıkçı vakasını nasıl idare edeceğine bağlı olduğuna dair uyardığı belirtildi.

Pompeo'nun salı günü Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği görüşme hakkında bilgi sahibi bir kaynak, CNN kanalına, ikilinin gazetecilere gülümseyen pozlar vermesinin, kesinlikle görüşmenin dostça geçtiğine dair işaret olarak okunmaması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf çekiminin bitmesiyle gülümsemelerin de sona erdiğini aktaran kaynağa göre, ABD Dışişleri Bakanı, Suudi Veliahtı'na, kral olmasının Kaşıkçı vakasının içinden nasıl çıkacağına bağlı olduğunu söyledi.

'DURUMU KABULLENMELİSİN'

İddiaya göre Pompeo, Veliaht Prens'e durumu kabullenip sahip çıkması gerektiğini, zira her bir olgunun tek tek ortaya çıkacağını net bir dille bildirdi.

Suudilerin kendi soruşturmalarını çok çabuk tamamlamaları gerektiğini de belirten ABD Dışişleri Bakanı, zamanın dar olduğunu ve Suudilerin bu işe karışmış kişilerle hızla ve acımasızca ilgilenmeleri gerektiğini de net dille ifade etti.

72 SAAT SÜRE

Pompeo, Prens Selman'a Kaşıkçı olayında gerçeklerin ortaya çıkarılmaması halinde ülkenin uluslararası itibarının zedeleneceği uyarısında bulunarak, bu konudaki soruşturmanın 72 saat (3 gün) içinde sonuçlandırılmasını istedi.

İLGİLİ HABER: CNN: TÜRKİYE KAŞIKÇI'YA SAYGISIZLIK YAPIYOR

İLGİLİ HABER: BM'DE KAŞIKÇI TARTIŞMASI

TRUMP YÖNETİMİ HEDEFTE

Washington Post için yazan Suudi bir gazetecinin büyük ihtimalle İstanbul'da bir suikast timi tarafından katledilmiş olmasına ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin yaklaşımı, Kongre'de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti'nin şimşeklerini çekiyor. Beyaz Saray'ın Suudilere görünenden daha sert bir yaklaşım sergilediğine dair iddia, bu tepkilerin üzerine geldi.

BASININ GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYOR

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda Muhammed bin Selman'ın en yakın adamlarından oluşan 15 kişilik bir suikast timi tarafından öldürüldüğü, testereyle kesilip cesedinin dışarı çıkarıldığı iddialarına dayanan haberler günlerdir Amerikan medyasının manşetlerinde.

ABD SORUMLULUĞU PRENSTEN ALMAK MI İSTİYOR?

ABD Başkanı Donald Trump ise telefon görüşmelerinden Suudi Kralı Selman'ın olayla hiçbir ilgisinin olmadığını anladığını, Veliaht Prens'in bir rolü olduğuyla ilgili iddiaları tümden redettiğini, bunun emirler dışında hareket etmiş başına buyruk katillerin işi olabileceğini anlatmakla meşgul. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar