ABD'den Türkiye'ye Kıbrıs tepkisi: Doğalgaz aramayı durdurun

ABD'den Türkiye'ye Kıbrıs tepkisi: Doğalgaz aramayı durdurun
Mevlüt Çavuşoğlu Fatih Sondaj Gemisi ile Kıbrıs’ın batısında doğalgaz arama çalışmalarına başladığını açıklamıştı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları konusunda Avrupa Birliği’nin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye gemilerinin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerinden derin kaygı duyulduğu ifade edildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Margan Ortagus’un yaptığı açıklamada, Türkiye’ye faaliyetlerine son verme çağrısı yer aldı. Gazete Duvar'daki habere göre, Ortagus, "ABD, Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölge olarak tanımladığı alanda sondaj faaliyetlerini yapma niyetini duyurmasından derin kaygı duyuyor. Bu adım oldukça provokatif ve bölgede tansiyonu artırma riski taşıyor. Türkiye yetkililerini bu faaliyetleri durdurmaya ve tüm tarafları itidale davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İsrail ile Kıbrıslı Rumların bölgedeki sondaj çalışmaları sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hafta sonunda Fatih Sondaj Gemisi ile Kıbrıs’ın batısında doğalgaz arama çalışmalarına başladığını açıklamıştı. Çavuşoğlu, "Türkiye’nin gerekli adımları attığını ve KKTC’nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını" belirtmişti.

Bu açıklamaya ilk tepki, Kıbrıslı Rumların üyesi olduğu Avrupa Birliği’nden (AB) gelmişti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye itidal ve Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı gösterme çağrısı yapmış, AB’nin "Kıbrıs’ın haklarını ihlal edecek, her türlü yasa dışı faaliyete uygun tepkinin verileceğini" ifade etmişti. Türk Dışişleri Bakanlığı ise Mogherini’ye "Bu açıklamayı reddediyoruz" tepkisi vermişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar