ABD: IŞİD'le mücadele taktiğimiz değişecek

ABD: IŞİD'le mücadele taktiğimiz değişecek
Dışişleri Bakanı Pompeo, '2 bin, 4 bin veya 14 bin askeri' IŞİD ile savaşılan her alanda bırakmaya gerek olmadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, IŞİD ile mücadeleye farklı taktiklerle devam edeceklerini belirterek, "Bize yardım etmeleri için yerel güçleri kullanabiliriz" dedi.

İzlanda'nın devlet televizyonu RUV'a konuşan Pompeo, IŞİD'in Suriye'de Fırat'ın doğusunda elinde tuttuğu son yerleşiminden çıkarılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD'in geniş toprakları işgal ettiği dönemin geride kaldığını anımsatan Pompeo, "Söz konusu dönem ABD'nin, Suriye ve Irak'taki ortaklarımızın, yerel güçlerin çıkardığı iyi iş sayesinde geride kaldı. Gerçekten iyi işti. Ancak misyon sona ermedi. IŞİD ile birden çok kıtada savaşmaktayız ama taktiklerimiz değişecek ve değişmeye devam edecek. IŞİD adapte oldukça, biz de olacağız. İslami terörden yönelen tehdidi anlıyoruz. Başkan Trump bunu kararlılıkla anlıyor. Onlarla, onları bulduğumuz yerde savaşmaya ve sadece ABD'ye değil, müttefiklerimizin karşı karşıya kaldığı riski azaltmaya kararlıyız" diye konuştu.

Pompeo, bu mücadele için "2 bin, 4 bin veya 14 bin askeri" IŞİD ile savaşılan her alanda bırakmaya gerek olmadığını belirterek, "Bize yardım etmeleri için yerel güçleri kullanabiliriz" dedi.

'İRAN EN BÜYÜK GÜVENLİK TEHDİDİ'

Pompeo, İran ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz İran'a odaklanmış değiliz, biz güvenliğe odaklıyız. Ortadoğu'da güvenliğe en büyük tehdit İran. Dolayısıyla sorunla mücadele etmeliyiz. (ABD öncülüğünde 12 Şubat'ta Varşova'da düzenlenen konferansta) 60 ülke vardı. Mogherini katılmadığı için üzgünüm. Bence katılmayışı, Avrupa Birliği için talihsiz bir durumdu. Beni üzdü, çünkü 60 ülke ve tarihi bir ziyaret vardı. Arap ülkeleri ve İsrail'in başbakanı aynı odadaydı, ortak tehditten söz ediyorlardı. Onlara biz koçluk yapmadık. Onları eğitmedik. Kendileri geldiler ve hepsi kendi halklarının güvenliği ve istikrarına en büyük tehdidin İran olduğunu açıkça belirttiler."

İLGİLİ HABER: 'IŞİD'İN HALİFELİĞİ BİTTİ, BULAŞICI İDEOLOJİSİ BİTMEDİ'

'İRAN EN BÜYÜK TERÖR SPONSORU'

ABD'nin bu konuda da kararlı olduğunu vurgulayan Pompeo, "Baskı kampanyası sadece bir şeyi hedefliyor: Kasım Süleymani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i, terör eylemlerine girmelerini engellemek için varlıktan mahrum etmek. Onlar dünyanın en büyük terör sponsorları" şeklinde konuştu.

Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson da "IŞİD'in elindeki son toprak parçasının da alınması ve ABD'nin de Suriye'den çekilmeye başlamasıyla YPG'ye verilen silahları geri toplayacak mısınız?" sorusuna, "QSD, IŞİD ile mücadelede etkili ve güvenilir bir ortak oldu. QSD'ye verilen silahların sınırlı, göreve özel ve IŞİD'in yenilmesi hedeflerini elde edecek ölçüde olacağını ifade ettik. Suriye'nin kuzeydoğusunun özgürleştirilmesi tamamlanmak üzere ama daha yapılacak iş var. Onlar, alınan toprakları temizlerken ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasını engellerken, ortağımız QSD'ye destek vermeye devam edeceğiz" şeklinde yanıt vermişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar