ABD'li bakandan Greta Thunberg'e: O kim, baş ekonomist mi?

ABD'li bakandan Greta Thunberg'e: O kim, baş ekonomist mi?
Thunberg Twitter hesabından bu sözlere cevap verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Dünya Ekonomik Forum'unda iklim aktivisti Greta Thunberg'in konuşmasını hedef alarak "O kim oluyor, baş ekonomist mi?" diye eleştiride bulundu, Thunberg Twitter hesabından bu sözlere cevap verdi.

İsviçre'nin Davos kentinde devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda bir basın açıklamasında bulunan ABD'li bakan, 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg'in fosil yakıtların azaltılmasıyla ilgili şirket ve hükümetlere seslendiği konuşmayı eleştirdi.

Mnuchin, Greta'nın henüz üniversiteye bile gitmediğini belirterek, "O baş ekonomist mi? Kim o? Ben anlayamadım. Üniversiteye gidip ekonomi alanında eğitim gördükten sonra geri dönüp bize ne olduğunu açıklasın" diye konuştu. Mnuchin, konuşması bitiminde bunun bir şaka olduğunu da sözlerine ekledi.

Mnuchin ayrıca Thunberg'in isim vermeden eleştirdiği ABD Başkanı Donald Trump'a da arka çıkarak, "Trump Paris Anlaşmasını hedef alıyor, çünkü bunun ABD için adil bir anlaşma olmadığını düşünüyor" dedi.

Greta Thunberg Davos zirvesinde yaptığı konuşmasında Paris Antlaşması'nda (COP 25) karbon salınımının ülkelerin verdiği 1,5 derece taahhütünün üzerinde seyrettiğini belirtmişti.

GRETA'DAN MNUCHIN'E CEVAP GECİKMEDİ:  İKLİM KRİZİNİN FARKINDA OLMAK İÇİN ÜNİVERSİTE BİTİRMEYE GEREK YOK

Bu sözlere Twitter üzerinden cevap veren Greta Thunberg ise isim vermeden paylaştığı 3 farklı mesajda, "Ağustos'ta okula verdiğim ara bitiyor. 1,5 derecede kalmak için ayrılan karbon bütçesi, fosil yakıtlara verilen devlet desteği ve yatırımların yeterli olmadığını anlamak için üniversitede ekonomi diploması almaya gerek yok. Ya da bana şunu açıklayın; bu rakamlara nasıl ulaşacağız? Yeni nesillere ve iklim krizinden etkilenen insanlara iklimle ilgili verdiğimiz taahhütleri neden bırakmalıyız" ifadelerini kullandı.

Greta attığı son tweette iklim kriziyle ilgili paylaştığı grafiğe ait tüm rakamların Birleşmiş Milletler Çevre Prorgramı'nın (UNEP) emisyon açığı raporuna dayandığını belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu‘nun ilk gününde Thunberg ile Trump isim vermeden birbirlerine atıfta bulunmuştu. Trump, iklim aktivistlerine ithafen, "Alarm zillerini çalanlar her zaman aynı şeyi isterler. Felaket tellallarını ve onların kıyamet tahminlerini reddetmeliyiz. Bizi kötü görmek istiyorlar" demişti.

Greta Thunberg ise ağaçlandırma kampanyasına katılacağını açıklamasına atıfta bulunan ABD Başkanı'na; "Ağaç dikmek elbette güzel ancak yetmez. Alınması gereken önlemlerin yerine geçemez" şeklinde konuşmuştu. (Euronews)

Öne Çıkanlar