ABD'li senatör: Türkiye, S-400 sistemi ile yaptırımlar arasında bir seçim yapmalı

ABD'li senatör: Türkiye, S-400 sistemi ile yaptırımlar arasında bir seçim yapmalı
Senatör Menendez ABD'nin Türkiye'deki üslerini Yunanistan'a taşıyabileceğini söyledi.

ABD'li Demokrat Senatör Robert Menendez, Türkiye'nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri ile yaptırımlar arasında 'bir seçim yapması gerektiğini' söyledi. Ayrıca Menendez, Türkiye'yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, ABD'nin, bu ülkedeki üslerini Yunanistan'a taşımayı dahi değerlendirebileceğini söyledi.

Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesine röportaj veren Demokrat Senatör Menendez, Türkiye'nin Rusya yapımı bir hava savunma sistemi olan S-400 bataryalarını planlandığı gibi satın alması halinde, 'F-35 savaş uçaklarının teslimatından gerçekten vazgeçmesi mi gerekeceği' şeklindeki soru karşısında, "F-35'leri almalarının imkânı olmayacak" dedi.

'S-400, F-35 TEKNOLOJİSİ HAKKINDAKİ BİLGİLERİ ELE GEÇİREBİLİR'

Topraklarına Rusya yapımı hava savunma sistemleri konuşlandırması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulamaktan başka bir çareleri kalmayacağını söyleyen Menendez, şöyle devam etti: 

"Burada Rusya'dan büyük bir askeri teçhizat parçası satın alınmasından bahsediyoruz. Türkiye dahil dünyadaki herkes bu eylemi için cezalandırabilir. Bir F-35'in bir S-400'ün yanına koyulmasına izin vermemizin imkânı yok. Zira S-400 sistemi, F-35'te bulunan teknolojinin özü hakkındaki bilgileri ele geçirebilir. Bu bakımdan bunun olması imkânsız."

'TÜRKİYE'YLE YAPILAN F-35 ANLAŞMASINI DESTEKÇİLERİ BİLE NET BİR BİÇİMDE BELİRTTİ'

Sputnik'in aktardığı habere göre, Demokrat senatör ayrıca, Türkiye'yle yapılmış olan F-35 anlaşmasının en etkili destekçilerinin ve Türkiye'nin hâlâ bölgede önemli bir güvenlik partneri olduğuna inanan diğer ABD'li yetkililerinin de Türkiye'nin aynı anda hem S-400 hem de F-35'leri alamayacağını net bir biçimde söylediklerini belirtti.

'BURADA YAPTIRIM İHTİMALİNDEN BAHSETMİYORUZ, YAPTIRIMLAR ZORUNLU OLACAK'

"Erdoğan sistemi almakta ısrarcı olursa ve satın alma ile kurulma işlemlerini tamamlarsa o zaman (Kongre'ye) sunduğum yasa tasarısı kapsamında yaptırımlar getirilir. Burada yaptırım ihtimalinden bahsetmiyoruz, yaptırımlar zorunlu olacak" diyen Menendez, "İstediğimiz bu değil, o nedenle Türkiye'ye başka seçenekler önerdik. Fakat S-400 sistemi NATO mimarisiyle uyumlu değil" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Menendez, "Ankara'nın seçimini yapması gerekiyor. NATO'nun önemli bir müttefiki olmaya devam edebilir, Batı'ya odaklı kalabilir ya da ayrılıp kendi yoluna gidebilir" diye ekledi.

'TÜRKİYE'DEKİ ÜSLERİMİZİ YUNANİSTAN'A TAŞIYABİLİRİZ'

Senatör, ilişkilerin kötüleşmeye devam etmesi halinde, ABD'nin Türkiye'deki üslerini Yunanistan'a taşımayı değerlendirip değerlendirmeyeceği sorulunca ise, bunun olacağına inanmasa da, ABD'nin ulusal güvenliğini korumak için üslerini taşımak da dahil olmak üzere gereken her şeyi yapabileceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar