Türkiye ve ABD'den ortak açıklama

Türkiye ve ABD'den ortak açıklama
Ankara'da yapılan Türkiye-ABD Suriye Çalışma Grubu toplantısının ardından ortak açıklama yapıldı.

Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu’nun üçüncü toplantısı sonrasında yayınlanan açıklamada, tarafların, Minbiç yol haritasında yıl sonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt ettikleri belirtildi.

Türkiye-ABD ortak açıklamasında, "Taraflar, Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını teyit etmişler ve Suriye ihtilafına BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu bir siyasi çözüm bulunması sürecinde sürdürülebilir ve geri döndürülemez ilerleme sağlanmasının öneminin altını çizmişlerdir. Muhtaç durumdaki Suriyelilere insani yardım sağlanmasına yönelik ortak taahhütlerini yinelemişler ve her iki ülkenin bu bağlamda gösterdiği önemli çabaları teslim etmişlerdir" denildi.

"Taraflar, Mınbiç yol haritası konusunda yılsonuna kadar hızlandırılmış ve somut ilerleme sağlanmasını taahhüt etmişlerdir" denilen açıklamada, Mınbiç yol haritasında belirtilen diğer alanlara ilişkin müşterek planlama konusunda ortak çalışmanın sürmesinde mutabık kalındığı aktarıldı.

BİR SONRAKİ TOPLANTI ŞUBAT 2019'DA

Türkiye ile ABD'nin, müttefik olarak birbirlerine karşı yükümlülüklerine uygun şekilde, her iki ülkenin güvenlik kaygılarını etkin biçimde ele alma taahhüdünü paylaştığı ve Suriye'de devam eden krize ilişkin olarak karşılıklı menfaatlerini ilgilendiren konularda ilerleme sağlamayı sürdürmeyi arzu etmekte olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Bu amaçla Taraflar, Suriye konulu Çalışma Grubu toplantılarının daha sık aralıklarla düzenlenmesi konusunda mutabık kalmışlardır. Yüksek Düzeyli Suriye Çalışma Grubu'nun müteakip toplantısının en geç Şubat 2019'a kadar Washinghton'da toplanmasını kararlaştırmışlardır"ifadelerine yer verildi.

AKAR: ABD YPG İLE İLİŞKİSİNİ SONLANDIRMALI

Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile görüştüğü ve ABD'nin YPG ile ilişkisini sonlandırması ve Suriye'de gözlem noktalarından vazgeçilmesi gerektiğini söylediği duyuruldu. Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Akar, Jeffrey ile görüşmesinde Fırat'ın doğusu, İdlib ve Mınbiç'te son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar