Adalet Bakanı: Brunson beraat etmedi, yurt dışı yasağı kaldırıldı

Adalet Bakanı: Brunson beraat etmedi, yurt dışı yasağı kaldırıldı
Adalet Bakanı Gül, ABD'li Rahip Brunson'un tahliyesi için 'Türk yargısı kararını baskıyla, talimatla vermedi. Adli kontrol kararı ve yurt dışı yasağı kaldırıldı, beraat etmedi' dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın yalnızca yurt dışı yasağının kaldırıldığı ve adli kontrol kararı olduğunu belirterek, "Türk yargısı kararını baskıyla, herhangi bir şekilde talimatla vermiş değildir. Bağımsız mahkeme kararını verdi. Adli kontrol kararı ve yurt dışı yasağı kaldırılmıştır. Bu kişi beraat etmedi, mahkeme mahkumiyet kararı verdi" dedi.

Gül, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayındaki eleştirilere ilişkin ise "Savcılıktan bize gelen talebi iletildiğinde bu konuda Suud makamları biraz geç oldu. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı" dedi. CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devredilmesine ilişkin de konuşan Gül, "Çalışma Meclis gündemine muhtemelen gelecektir" ifadesini kullandı.

CEMAL KAŞIKÇI OLAYI: SUUDİ MAKAMLAR GEÇ KALDI

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül şunları söyledi:

"Vatandaşlarımızın sosyal medyaya değil, Başsavcılık tarafından elde edilen verilere inanması doğru olacaktır. Önemli olan olayın aydınlatılması için net bir biçimde irade ortaya kondu. Burada Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklı bir takım bazı hususlar var. Konsolosluk binası herhangi bir yer değil. Yargı makamlarının nasıl davranacağının sınırları çizilmiştir. Bir idari makam 'ben buraya hemen gireceğim' diye karar veremiyor. Burada elbette muhattap devletin iş birliği, rızası savcılık makamını sınırlayan hususlar. Bu adli işlemler Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla hemen başlatıldı ve arama için Suudilerin onayı beklendi. Yazışmalar yapıldı ve gelecek cevaplar üzerine arama inceleme işlemleri başlanabildi. Olayı soruşturan adli mercilerdir. Elde edilen verilere göre atılacak adımlar da adli mercilere bağlıdır. Soruşturma işlemlerinde de yetki adli mercilerindir, başsavcılığın yürüttüğü bir soruşturma. İlgili yetkili merci bir sonuca varmalıdır. Suçlu başka bir ülkedeyse, o suçlunun iadesi talep edilir. Hangi ülkede olduğu bilinmiyorsa kırmızı bülten çıkarılır. Son tahlilde soruşturmayı savcılık yürütüyor. Ne olacağını elbette savcılık takdir edecektir. Cumhuriyet başsavcılığı hukukun gereğini yapacaktır. Suudi Arabistan ile idari anlamda emniyet, polis diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Savcılıktan bize gelen, talep iletildiğinde bu konuda Suud makamları biraz geç oldu. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı."

'RAHİP BRUNSON BERAAT ETMEDİ'

Rahip Brunson'un tutuklanmasının ardından ABD'nin bakanlarla ilgili aldığı karar ve yaptırımlara ilişkin konuşan Gül, "Şunu söyleyeyim; bizim için ay yıldızlı bayrağın dalgalandığı yerden başkası teferruat. Bizim çok önemsediğimiz bir şey değil" dedi.

Gül Brunson'un serbest bırakılmasına ilişkin ise şöyle konuştu:

"Brunson'la ilgili çok şey tartışıldı. Özellikle Amerika'nın da bu süreçte yaptığı kabul edilemez. Ama şu açık ve kesin k,i yargılamaları yapan Türk yargısı kararını hiçbir yerden herhangi bir talimattan etklilenerek vermiş değildir. Bağımsız ve tarafsız yargıçlarımız tarafından süreç başlatılmış ve sürdürülmüştür. Mahkemelerimiz herhangi bir baskıya boyun eğmez. Adli kontrol kararı ve yurt dışı yasağı kaldırılmıştır ilgili kişinin. Bu kişi beraat etmemiştir, mahkeme mahkumiyet kararı verdi. Suçlu bulunmuştur."

Gül MHP'nin af teklifine ilişkin ise "Temel hassasiyetimiz toplumun hassasiyetiyle aynı istikamettedir. Bu konuda kararı verecek olan siyasettir" dedi.

İŞ BANKASI HİSSELERİ: 'SİYASİ PARTİLER TİCARETLE UĞRAŞAMAZ'

CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerinin Hazine'ye devredilmesine ilişkin süren tartışmaya da değinen Gül, "Siyasi partilerin ticaretle uğraşamayacağı mevzuatta var. CHP'ye bir çok dava açıldı. Atatürk'ün vasiyetini yerine getirmediğine ilişkin. Atatürk'ün vasiyeti tüm Türk toplumuna vasiyettir. Bu anlamda bir çalışma Meclis gündemine muhtemelen gelecektir" dedi.

Gül cezaevlerindeki tutuklu sayısına ilişkin de "FETÖ terör örgütünden 32 bin, PKK'dan da 10 bin tutuklu hükümlü cezaevlerinde bulunmaktadır. DEAŞ'la ilgili cezaevlerinde 1161 tutuklu ve hükümlü var" dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)

Öne Çıkanlar