Adalet Bakanlığı: Tutukluların tedavisi özenle yapılıyor

Adalet Bakanlığı: Tutukluların tedavisi özenle yapılıyor
Adalet Bakanlığı, hasta tutuklu Mendük Kılıç’la ilgiyi başvuruyu 'Tedavisi özenle yapılıyor' diyerek reddetti.

ARTI GERÇEK- Adalet Bakanlığı, hasta tutuklu Mendük Kılıç’ın Metris R Tipi Cezaevine sevk edilmesi talebini kabul etmedi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Mendük Kılıç’ın yaşamı eziyet ve işkenceye dönüşmüştür" dedi.

Maltepe 1 No’lu L Tipi Cezaevi’nde hükümlü bulunan Mendük Kılıç, birçok ilaca dirençli kronik akciğer TMS hastası. Kılıç’ın bir akciğerinin 3’te 2’si alınmış durumda. Solunum cihazı kullanan Kılıç, sürekli kan öksürüyor. 

Kılıç, daha önce kaldığı Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevi’ndeyken Silivri Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiş, burada naklinin Metris R Tipi Cezaevine yapılması ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesine sevk edilmesi gerektiğine dair rapor verilmişti. Ancak cezaevi yönetimi sevk işlemini gerçekleştirmedi. 
Sonrasında Maltepe 1 No’lu L Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Kılıç’a Marmara ve Kartal Devlet Hastaneleri tarafından tüberküloz tanısı konuldu. 6 ay karantinada tutulan Kılıç, tekrar cezaevine gönderildi. 

TÜBERKÜLOZ HASTASI 27 KİŞİLİK KOĞUŞTA TUTULUYOR

27 kişilik koğuşta kalan Kılıç, ayrıca 2 yıldır diş problemi yaşıyor. Marmara Üniversitesi Diş Hastanesi’nden randevu alınmasına rağmen cezaevi yönetimi bu hastaneye sevkini de yapmadı. 

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Kılıç’ın durumunu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun gündemine taşımıştı. Çepni, Komisyona sunduğu dilekçede, "Mendük Kılıç’ın yaşamı eziyet ve işkenceye dönüşmüştür" derken, kaldığı koğuşta yeni enfeksiyon kapma ve hastalığı diğer tutuklulara bulaştırma riski bulunduğunu belirterek, Metris R Tipi Cezaevi’ne naklinin yapılmasını istemişti. 

‘REVİRDE TIBBİ MÜDAHALE YAPILIYOR’

Başvuru üzerine İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Adalet Bakanlığı’ndan Kılıç ile ilgili bilgi istedi. Adalet Bakanlığı’ndan gelen cevapta Kılıç’a "revirde gerekli müdahalenin yapıldığı, yapılamadığı durumda hastaneye sevk edildiği, ilaçlarının verildiği ve titizlikle takibinin yapıldığı" iddia edildi. 

Hastalığın diğer tutuklulara bulaşmaması için yaklaşık 5 ay ayrı bir koğuşta tutulduğu, durumunun düzelmesiyle tekrar koğuşa alındığı belirtilen yazıda, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulunun "rehabilitasyon tipi cezaevi şartlarında kalmasını gerektirecek tıbbi durum tespit edilmediği" yönündeki raporu hatırlatıldı.

Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş imzalı yazıda, "Ceza infaz kurumlarında barındırılan tüm hükümlü ve tutuklulara olduğu gibi adı geçenin sağlık sorunları ile ilgili gerekli tüm tetkiklerin ve tedavilerin özenle yerine getirildiği, infaz kurumlarında yaşayan hükümlü ve tutukluların özgürlüğünden yoksun olmayan her vatandaşın yararlanabildiği sağlık haklarından ve hizmetlerinden öncelikli olarak yararlandırıldığı, yapılan işlemlerin usül ve yasaya uygun olduğu, muayene ve tedavi kayıtlarına bakıldığında herhangi bir ihmalin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır" ifadeleri yer aldı. 

Bakanlık, Kılıç’ın Metris R Tipi Cezaevi’ne sevkinin uygun bulunmadığını belirtti.

Cezaevlerindeki hasta tutuklular kötü koşullarda yaşamalarına rağmen ATK’nin birçok durumda olumsuz yanıt verdiğini hatırlatan Murat Çepni, karara tepki gösterdi. 

22 HASTA TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 402’si ağır 1154 hasta tutuklu bulunuyor. 2018 yılında en az 22 hasta tutuklu cezaevlerinde yaşamını yitirdi.

Öne Çıkanlar