'Afrin'den getirilen zeytinin gerçek miktarı 52 bin ton'

'Afrin'den getirilen zeytinin gerçek miktarı 52 bin ton'
CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, İspanyol El Publico gazetesinin 'TSK ve ÖSO sahte etiketlerle kaçak zeytinyağı satışı yapıyor' haberini değerlendirdi.

ARTI GERÇEK - Türkiye'nin Afrin zeytinlerini Avrupa Birliği ülkelerine satması dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. İspanyol gazetesi El Publico, konuya geniş yer ayırdı. Gazete kaçak zeytinyağı satışının sahte etiketlerle TSK ve ÖSO tarafından yapıldığını yazdı. 

SARIBAL: TARIM BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI DOĞRU DEĞİL

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TSK ve bağlı çetelerin kontrolüne giren Afrin'de yetiştirilen zeytinlerin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Türkiye’ye kaçak getirtilerek Avrupa’ya satıldığını söyledi. CHP’li Sarıbal bu durumun yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını, Afrin’deki halkı da olumsuz etkilediğini belirtti.

Artı TV’ye konuşan Sarıbal "Afrin'deki zeytinin kilosu 1 TL'ye geliyor. Kesinlikle Afrin halkının cebine giren bir ciddi para yoktur" dedi. Türkiye’de 4 ay önce Afrin zeytinlerini gündeme getirdiğini belirten Sarıbal, Tarım Bakanlığı’nın bu konu hakkında açıklama yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Tarım Bakanlığı’nın "Afrin’den 5 bin ton getirildi" açıklamasının doğru olmadığını söyleyen Sarıbal, gerçek rakamın 52 bin ton olduğunu ve Türkiye’de paketlenerek Avrupa’ya ihraç edildiğine dikkat çekti. 

ZEYTİNİN ANAVATANI MEZOPOTAMYA 

Sarıbal’ın açıklamaları şöyle:  Mezopotamya, Suriye coğrafyası zeytinin anavatanı olarak geçer. Dünyanın en iyi yağlık zeytinleri orada yetişir. 

Ciddi anlamda Afrin’den tenekelenmiş, paketlenmiş zeytinyağları giriş yaptı. Afrin’den ham yağlar 16 litrelik, 20 litrelik üzerinde Arapça yazılan tenekeler geliyor. Buradan da yurt dışına gönderiliyor.

50 bin ton zeytinyağı Türkiye’ye, ÖSO üzerinden getiriliyor. Bu da 250 bin ton zeytin yapıyor. Bu hesap Türkiye’nin zeytin üretiminin yüzde 25’ine tekabül ediyor.

ZENGİN OLANLAR TÜCCARLAR, KAZANAMAYANLARSA ÜRETİCİLER

Bunun bir de ihracatını düşündüğünüzde büyük bir gelir söz konusu. Bunun bir kısmı 5 bin ton kayıt yapılarak Türkiye’ye geldi. 5 liraya, 6 liraya olan zeytin yağının kilosunu değerlendirdiler. 

Çok küçük paralarla Türkiye’ye getiriliyor. 5 kilo zeytinden 1 bir kilo zeytin yağı çıkıyor. 6 liraya satıldığında kilosu 1.1, 1.2 liraya geliyor. Buradan kim, ne kadar kazandı kimse bilmiyor. 

Ege, Marmara ve Akdeniz'de... Bu topraklarda zeytinler dallarda kalıyor. Buradan zengin olan tüccarlar, kazanamayanlar ise üreticiler.

AFRİN’DEKİ ZEYTİNİN KİLOSU 1 LİRAYA GELİYOR

Afrin’de kime, hangi örgüte hizmet ediliyor bilinmiyor. Afrin’deki zeytinin kilosu 1 TL'ye geliyor. Afrin halkının cebine giren bir ciddi para yok. Açlığa mahkum edilmiş bir yapıdır orası, çok açık söylüyorum. 1 liraya zeytini mal etmek mümkün değildir bu koşullarda. Afrin halkının yaşam kalitesine giden bir para söz konusu değildir. Bütün parayı ÖSO ve ülke ordusunun durumu üzerinden yerli tüccarlar kazanıyor. 

Hükümetin hile yoluyla ithalat meselesini çözebileceği iki alanı var. Bir Afrin bölgesi ve Suriye’nin kuzeyi. İkinci olarak da uluslarası korumacılık adı altında Bosna Hersek ve Sırbistan’da gümrüksüz ürün alımı üzerine sözleşmeler.

 

 

GAZETE NE YAZMIŞTI?

El Público'ya konuşan Luis Escalante isimli bir zeytinyağı işletmecisi Türkiye’den ‘şüpheli’ diye nitelediği satış talepleriyle karşılaştığını söyledi. Kaçak zeytinyağı satışının ve kaçak etiketlerin TSK ve ÖSO tarafından yapıldığını belirtti.

Habere göre Afrin'deki yerel kaynaklar ise zeytinyağının paramiliter gruplar tarafından Türkiye sınırına götürüldüğünü, burada yağların ‘Türk zeytinyağı’ diye etiketlenip Avrupa Birliği ülkelerine satıldığını açıkladı.

Yerel kaynakların Türkiye’nin bu satışlardan yaklaşık 80 milyon dolar gelir elde ettiği yönündeki iddiası da haberde dikkat çeken bir diğer ayrıntı.

 

 

Öne Çıkanlar