Ağlamak stresi azaltıyor

Ağlamak stresi azaltıyor
Japonya’da okullarda çocuklar ruh sağlıkları için ağlamaya teşvik ediliyor.

Current Directions in Psychological Science adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 30 ülkeden katılımcıların çoğu ağladıktan sonra rahatladıklarını söyledi. Araştırma ayrıca pratisyen hekimlerin yüzde 70’inin hastalarına düzenli olarak ağlamalarını önerdiğine yer verdi.

Uzmanlara göre insan vücudu 3 farklı gözyaşı üretiyor: Refleks olarak ağlama ile kişi kendisini öfkelendiren duygulardan arınıyor, devamlı ağlama ile gözlerin nemli kalması sağlanıyor ve duygusal ağlama ise kişinin ruh sağlığına fayda sağlıyor.

80’li yıllarda insanların neden ağladıklarını araştıran Amerikalı doktor William Frey'e göre ise ‘ruhsal kökenli gözyaşı' ile kişi stres hormonlarını vücudundan atıyor.
Frey ayrıca, 'gözyaşının bedenden gelen maddenin dış salgısı' olduğunu belirtiyor. Gözyaşının idrar ve terleme gibi bir tür dış salgı olduğunu vurgulayan Frey’e göre vücutta stresin yarattığı ‘zehirli madde’ ağlayarak dışarı atılıyor.

Japon uzman Junko Umihara'ya göre ise vücutta stres birikimine karşı kişi ağlamakla kendini savunuyor.

JAPONYA'DA AĞLAMA EĞİTİMİ VERİLİYOR

Japonya’da okullarda çocuklar ruh sağlıkları için ağlamaya teşvik ediliyor. Uzman Hidefumi Yoshida, okullarda ve şirketlerde verdiği eğitimlerde, ağlamanın vücuda faydalarını anlatıyor ve haftada bir kez ağlayan kişinin stressiz bir hayata sahip olabileceğini vurguluyor.

Japonya’da son yıllarda ağlamanın ruh sağlığına faydaları üzerine insanlar bilinçlendirilirken, yapılan araştırmalara göre ülkede son 10 yılda intihar oranları azaldı. G20 ülkeleri arasında intihar sayısının en fazla olduğu 3’üncü ülke olan Japonya’da çalışanlar yoğun stres ve depresyon sebebiyle uzman yardımına başvuruyor. Gözyaşının faydalarına sürekli yer verilen eğitimlerle Japonya’da profesyonel yardıma hiç başvurmayanların oranı yüzde 83’e çıktı. (Euronews)

Öne Çıkanlar