Ağustos hak ihlalleriyle geçti

Ağustos hak ihlalleriyle geçti
CHP'li Tanrıkulu'nun açıkladığı rapora göre; Ağustos'ta ifade özgürlüğü kapsamındaki fiilleri nedeniyle 1205 kişi hakkında işlem yapıldı, 189 işkence gördü, 294 kişi hayatını kaybetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, '2018 Yılı Ağustos Ayı Hak İhlalleri' raporunu paylaştı.

Raporda, Ağustos ayı boyunca kamuoyunu ilgilendiren olaylarda 38 kişinin yaralandığı, 294 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. 41 ölümün kadına yönelik şiddet sonucu yaşandığı belirtilen raporda, 'yasa dışı örgüt' saldırılarında 1, cezaevlerinde 2, silahlı çatışmalarda 59, nefret suçları kapsamında 2, iş cinayetlerinde 180, mülteciler başlığında ise 9 ölüm gerçekleştiği bilgileri yer aldı.

Raporda 'İşkence ile Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele' konusunda ise ay içerisinde 189 hak ihlali vakası ile karşılaşıldığı bilgisi verildi. Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde bunu açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğunun da altı çizildi.

Raporda, 'Düşünceyi İfade Özgürlüğü' kapsamında sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan ya da hakkında yasal işlem yapılan kişi sayısının ise İçişleri Bakanlığı verilerine göre 1205 olduğu kaydedildi. Ancak basına yansıyan rakamın 39 olduğu belirtildi.

'Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Tutuklanan' kişi sayısı 5 olarak belirtilip, 'Düşünceyi İfade Özgürlüğü Hak İhlali' toplamının bin 224 kişiyi bulduğu belirtildi.

Ağustos ayı içerisinde bir derneğin kapatıldığı, bir belediyeye kayyım atandığı belirtilen raporda, yine en az 40 etkinlik ve basın açıklamasına müdahale edildiği, 5 etkinlik, gösteri ve tiyatronun yasaklandığı, 227 kişinin ise basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alındığına yer verildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar