Ağustos'ta 41 kadın erkekler tarafından öldürüldü

Ağustos'ta 41 kadın erkekler tarafından öldürüldü
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ağustos ayı raporunda 41 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ağustos ayı kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı. Raporda, 41 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin de devam ettiği belirtildi.

 Açıklamada, Temmuz ayına göre Ağustos ayında kadın cinayetlerinde artış olduğu belirtilerek, erkekler tarafından öldürülen 41 kadının ölüm nedenlerine yer verildi. Buna göre öldürülen 41 kadının 15'i şüpheli, 13'ünün neden öldürüldüğü tespit edilemediği, 5'inin hayatına dair karar almak isterken öldürüldüğü, 6'sının ekonomik bahanelerle, 1'inin boşanmak istediği için, 1'inin de barışma isteğini kabul etmediği için öldürüldüğü belirtildi.

KADINLARI KİM ÖLDÜRDÜ?

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Ağustos ayı raporunda, kadınların yüzde 45'inin ateşli silahla öldürüldüğü belirtildi. Kadınların yüzde 40 oranında tespit edilemeyen kişiler tarafından, yüzde 25 oranında evli olduğu erkek tarafından, yüzde 13 tanıdık/akraba, yüzde 8 baba, yüzde 8 oğul, yüzde 2 oranında birlikte olduğu erkek, yüzde 2 oranında eski erkek arkadaş ve yüzde 2 oranında üvey oğul tarafından öldürüldüğü ifade edildi.

Raporda öldürülen kadınların yaş gruplarına ilişkin ise şu bilgiler paylaşıldı:

"Kadınların 17’si 36-65 yaş, 6’sı 26-35 yaş, 6’sı 19-25 yaş, 1’i 15-18 yaş, 1’i 12-14 yaş, 1’i de 0-11 yaş aralığındaydı."

EN ÇOK KADIN CİNAYETİ İSTANBUL'DA 

Ağustos ayı içerisinde kadınların en çok öldürüldüğü illerin sıralamasına da yer verilen rapora göre 8 kadının öldürüldüğü İstanbul birinci sırada yer aldı. İstanbul'u 4 kadın cinayetiyle Adıyaman ve yine 4 cinayetle Urfa takip etti.

İKİ TRANS KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda, Ağustos ayında trans kadın cinayetleri ve nefret suçlarına da yer verilerek, kadınların kendi hayatlarına dair karar aldıkları için ve cinsel yönelimleri doğrultusunda hayatlarına müdahale edilmesi sonucu öldürüldüğü ifade edildi. Ağustos ayında 2 trans kadının öldürüldüğü belirtildi.

ÇOCUK İSTİSMARI DA RAPORDA

Raporda, 22 kadının cinsel saldırıya, 37 çocuğun da istismara maruz kaldığı; ancak bu rakamların sadece basına yansıyan rakamlar olduğuna dikkat çekilerek sayının daha fazla olduğu bilgisi paylaşıldı. Ağustos ayında Ankara'da Türk Telekom Ankara Basketbol okulunda 11-14 yaş arasındaki erkek çocuklara koçları ve yardımcısı tarafından istismar uygulandığı ortaya çıktığı belirtilen raporda, "Ulaşılan istismar haberleri incelendiğinde 18 çocuk tanımadığı kişiler tarafından istismara uğramış, 11'i öğretmeni,1'i patronu, 2'si kuzeni, 1'i babası ve 1'i komşusu tarafından istismara maruz kaldı" denildi.

'EKONOMİK KRİZİ ERKEK ŞİDDETİNE YANSITIMAZSINIZ'

Raporda bu ay kadın cinayetlerinde öne çıkan bir konunun ekonomik kriz olduğu belirtildi. Konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Doların 6 lirayı aşması, üst üste gelen zamlar, artan işsizlik ve borçlar sonucu; kadınların istihdam seviyesi gün geçtikçe düşerken ekonomik kriz, kadın cinayetlerinin de bahanesi olarak öne sürülür oldu. 'Erkek şiddetinin bahanesi olarak kriz gösterilemez' ifadesiyle tüm basın ve medya organlarının bu şekilde ele alınan haberlere son verilmeli."

'İDAMI GÜNDEME GETİRMEK SORUNUN ÜSTÜNÜ ÖRTMEKTİR'

İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin şiddetle mücadele yöntemlerinin belirtmesi gerektiğinin ifade edildiği raporda şu ifadelere yer verildi:

"Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddetin canilik boyutu sürmeye devam ediyor. Kadınları korumayıp cinayetle sonuçlanan şiddet vakalarında çözüm olarak idamı gündeme getirmek, gerçek sorunun üstünü örtmektir. Kadına yönelik her türlü şiddete karşı süre aksatılmadan failler yakalanmalı, yargılama yapılmalı ve caydırıcı cezalar verilmelidir. Kadın cinayetlerine karşı idam gibi insanlık dışı ve modern hukuka aykırı uygulamalar şiddetin sebeplerini ortadan kaldırmaz. Söz konusu kadın cinayetlerinin birçoğunda failler ya tespit edilemiyor ya haklarında indirim kararı uygulanıyor ya da zaten katil kendini de öldürüyor. Kadınların neden öldürüldükleri tespit edilmeli, faili meçhul cinayetler olmamalı ve katillerin indirimleri İstanbul Sözleşmesi’ne göre düzenlenmelidir. Bunun tam tersi durumları yaşadığımız bugünlerde kadın cinayetlerinin de arttığı ortadadır."

Öne Çıkanlar