Ahırkapı’da demirleyen gemi canlı hayvan taşıyor iddiası

Ahırkapı’da demirleyen gemi canlı hayvan taşıyor iddiası
CHP'li Ali Şeker, İstanbul kıyılarında demirleyen ve canlı hayvan taşıdığı iddia edilen gemiyle ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

ARTI GERÇEK - CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, İstanbul kıyılarında demirleyen ve canlı hayvan taşıdığı iddia edilen gemiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı’nın cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Brezilya’dan ithal edilen canlı hayvanlarda ortaya çıkan şarbon hastalığının tartışıldığı şu günlerde İstanbul Ahırkapı önlerine canlı hayvan taşıdığı iddia edilen bir yük gemisinin demirlediği iddia edildi.  

Zeytinburnu’na 1 mil Bakırköy’e 2 mil uzaklıkta Panama Bandralı Rahmeh isimli olduğu iddia edilen geminin 20 gündür Ahırkapı önünde demirlenmiş şekilde bekletildiği ve koku yaydığı iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker "İthal edilen büyükbaşların ithal edildikleri ülkeden Türkiye'ye gelene dek sağlıksız koşullarda barındırıldıklarına ilişkin görüntü ve haberler ile şarbon vakaları birlikte değerlendirildiğinde ilgili iddianın doğruluk payının titizlikle incelenmesi ve kamuoyunun konuyla ilgili aydınlatılması gerektiğini" ifade etti. 

Şeker, iddiaların yanıtlanması amacıyla  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

- İstanbul kıyıları yakınlarında Zeytinburnu'na 1 mil, Bakırköy'e ise 2 mil uzaklıkta, Ahırkapı önlerinde demirlenmiş bir hayvan gemisinin bulunduğu iddiası doğru mudur?

- İddialar doğru ise geminin çıkış yaptığı ülke neresidir?

- Geminin taşıdığı yükün içeriği nedir?

- Geminin taşıdığı yükün ithalatçısı kim ya da kimlerdir?

- Gemi canlı hayvan yükü taşıyorsa, taşıdığı hayvanların sayısı ve cinsi nedir? Bu hayvanların seçimi ithalatçı firma tarafından mı yapılmıştır? Hayvanların seçiminde Türkiye'den herhangi bir yetkili yer almış mıdır?

- Gemide taşınan hayvanlara şarbon aşısı başta olmak üzere yapılması gereken önleyici aşılar yapılmış mıdır?

- Gemi Türk karasularına ne zaman girmiştir? İlgili bölgede ne zamandan bu yana demirlenmiş vaziyette beklemektedir?

- Geminin kötü kokular yaydığı, bölgede ciddi bir karasinek yoğunluğu gözlendiği iddiaları doğru mudur? Bu iddiaların araştırılması için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?

- Gemi canlı hayvan yükü taşıyorsa, taşıdığı hayvanlara ilişkin olarak hangi test ve kontroller yapılmıştır?

- Ülkemiz kıyılarında yukarıda bahsedildiği gibi canlı hayvan taşıyan kaç gemi bulunmaktadır?

- Son günlerde yaşanan şarbon vakalarının yaygınlaşmaması ve tekrar etmemesi için canlı hayvan taşıyan bu gemilerden hayvanların çıkarılmasından önce, geçmiş canlı hayvan ithalat süreçlerinin aksine, Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin görevlendireceği veterinerlerce denetim ve kontrol yaptırılması düşünülmekte midir?

Öne Çıkanlar