Ahmet Türk'e 'Newroz' soruşturması

Ahmet Türk'e 'Newroz' soruşturması
Türk hakkında, Diyarbakır 2018 Newroz’unda yaptığı konuşmadan soruşturma açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, 19 Ağustos’ta görevden alınarak yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk hakkında, 2018 yılında katıldığı Diyarbakır Newrozu’nda yaptığı konuşma gerekçesiyle, "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma açtı.
 
‘BARIŞ VE DEMOKRASİ TALEBİ’
 
Türk, soruşturma kapsamında avukatlarıyla birlikte Mardin Adliyesi’ne giderek, ifade verdi. Soruşturma gerekçesi olan konuşmasının propaganda nitelikli olmadığını ifade eden Türk, "Halkların kardeşliğini, Türk ve Kürt halkının bin yıllık kadim ilişkisi" üzerinden barış ve demokrasi taleplerini dile getirdiğini kaydetti. Türk, ifadesinde iktidarın yanlış politikalarına karşı uyarılarda bulunduğunu söyledi.
 
Soruşturmaya dair beyanda bulunan Türk’ün avukatları, söz konusu konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, soruşturmayla ilgili "kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde karar verilmesi gerektiğini söyledi.
  
TÜRK NE DEMİŞTİ?
 
Soruşturmaya neden olan Türk’ün, Diyarbakır Newrozu’nda yaptığı konuşma şöyle: "Bugün tarihi süreçlerden geçiyoruz. Kirli bir politika Kürt halkı üzerinde yürütülüyor. Geçmişe baktığımızda bu politikalar yine yürütülmüştü. Ağrı, Dersim, Halepçe’de Kürt halkı katledilmişti. Ancak bu yapılanlar asla ve asla Kürt halkını özgürlük mücadelesinden koparmadı. 7 Haziran’dan sonra soykırım politikaları yürütüldü. Bu politikaların tutmadığını gören iktidar demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenleri yıldırmak için esir aldı. Bu da yetmedi şimdi Efrîn’e saldırarak halklarımızın genleriyle oynadılar. Efrîn saldırıları ile iktidarını sağlamlaştırmak isteyenler tamamen yerle bir olacaktır. Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut’u unutmadık ve o Newrozumuzun şehididir. Özgürlük mücadelesi uzun solukludur. Bu nedenle bu yolda yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. 21’inci yüzyıl Kürt halkının özgürlük yılı olacaktır." (MA)
 

Öne Çıkanlar