Akademisyenlerden 'Barış Hakkında Zor Sualler'

Akademisyenlerden 'Barış Hakkında Zor Sualler'
Türkiyeli ve Almanyalı akademisyenler tarafından kurulan Off-University Derneği'nin ilk etkinliği olan 'Barış Hakkında Zor Sualler' konferansı 7 Ekim'de Berlin'de başlıyor.

GÜNCEL- Off-University Derneği tarafından düzenlenen "Barış Hakkında Zor Sualler" konferansı, 7 Ekim günü saat 16.00'da Berlin Alice Salomon Yüksekokulu’nda düzenlenecek açılışla başlıyor. 

Akademisyenler tarafından hazırlanan bildirilerin çevirimiçi video olarak kamuoyuna sunulacağı konferans 7-15 Ekim 2017 tarihleri arasında www.off-university.de adresinden izlenebilir. Kanak Atak’tan İmren Ayata’nın moderatörlüğünde Berlin’de yapılacak açılış panelinde ise Off-University Derneği Başkanı Prof. Dr. Christoph K. Neumann, Prof. Dr. Ayşe Erzan ve gazeteci Yavuz Baydar konuşmacı olacak.

Off-University Derneği, dünyanın her yerinde siyasi baskılar nedeniyle üniversitelerde yürüttükleri akademik çalışmaları kesintiye uğrayan akademisyenlerin araştırma ve eğitim çalışmalarına devam etmelerine destek olmak üzere kuruldu. Türkiyeli ve Almanyalı akademisyenler tarafından kurulan derneğin başlıca amacı, akademik araştırma ve eğitimin süreklilik, çoğulculuk, katılımcılık ve özerklik ilkeleri temelinde yürütülmesini sağlayacak koşullar yaratmak. Dernek bu kapsamda etkinliklerde, çeşitli ülkelerde farklı sebeplerle akademiden uzaklaştırılmış akademisyenlerle öğrencilerini çevirimiçi ortamda düzenlenecek dersler, atölye çalışmaları, paneller ve konferanslarla bir araya getirecek. Ayrıca uluslararası platformları mobilize ederek akademisyenlerin müşterek araştırma faaliyetleri yürütmelerine de destek sağlayacak. "Barış Hakkında Zor Sualler" konferansı, Off-University’nin bu kapsamda gerçekleştirdiği ilk akademik etkinlik olacak.

Konferansta sunulan bildirilerin ortak konusu, çatışma kültürünün ve siyasetinin toplumsal hayatın çeşitli alanlarında ortaya çıkarttığı müşterek meseleleri tartışmak. Bildirilerin sunulmasının ardından, konuşmacı bilim insanlarıyla dinleyiciler önceden belirlenen tarih ve saatlerde yine çevirimiçi ortamda gerçekleştirilecek soru-cevap bölümünde bir araya gelerek tartışma fırsatı bulacaklar.

"Barış Hakkında Zor Sualler" konferansı, Rosa Luxemburg Vakfı, Alis Solomon Hochschule Berlin ve Blätter für deutsche und internationale Politik’in katkıları, Artı TV ve Artı Gerçek’in de tanıtım desteğiyle düzenleniyor.

Konferansta sunulacak tebliğler ve konuları şöyle:

- Dr. Özlem Albayrak (siyaset bilimi), Türkiye’nin Feminist Barış Hareketi: Potansiyeller ve Riskler

- Nisan Alıcı (siyaset bilimi) ve Yasin Sunca (siyaset bilimi), AB’nin Liberal Sınırları: Krizler Çağında Barış Nasıl İnşa Edilmez?

SAVAŞIN VARLIĞI

–Demokratik ülkelerde barış, dünyanın geri kalanında devam eden savaşların mantıkî veya sistematik bir sonucu mudur?

–AB, tarihte görülmemiş uluslararası bir barış projesi olduğunu iddia ediyor; ancak sınırlarının hemen dışında savaş devam ediyor. Avrupa barışı kendi tekeli altına mı alıyor veya dünyanın öbür bölgelerine savaş mı ihraç ediyor?

–Akademik dünyanın içinde bulunduğu koşular nedeniyle barışı terk ettiği savını gerekçelendirebilir misiniz?

– "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" Neden?

BARIŞIN GEREKLİLİĞİ

–"Topluca Türk vatandaşlarının (…), birbirinin hak ve hürriyetlerine kesin saygı, karşılıklı içten sevgi ve kardeşlik duygularıyla ve ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat hakları" (1982 Anayasası, Başlangıç 7), yeterince işlenen bir hak mıdır? Bu hakkın temellendirilmesi ve geliştirilmesi için disiplinler arasında nasıl bir çalışma şekli tasarlanmalıdır?

–Savaşın yol açtığı ekolojik yıkım veya tahribat, çatışmaların sonrasında ya da barış dönemlerinde ne gibi sorunlar doğurabilir?

–Bir insan hakkı olarak barış hakkı ne demektir? Barış hakkının insan hakları bütünü içindeki yeri nedir?

–İklim değişikliği barış için nasıl bir tehdit oluşturur? İklim değişikliğinin yol açacağı problemleri çatışmalara yol açmadan çözmek için ne gibi stratejiler geliştirilebilir?

BARIŞIN İMKÂNLARI

–Çeşitlilik içinde bir arada yaşamak ilkesine uygun bir şekilde bireysel ve toplu boyutlarıyla barış nasıl savunulmalı ve barış kültürü nasıl oluşturulmalıdır?

–İstinasız her çağdaş toplumda etkili bir şekilde barışı desteklemeye yararı olan bir sivil müdahale veya eylem var mıdır?

–Barışın kendi başına bir değer olarak benimsenmesi verili koşullarda kendiliğinden olmuyor. Militarizm, milliyetçilik, ayrımcılık, nefret kültürü ile mücadele acaba kimlik siyasetlerinin yerine, ya da yanında, sınıf siyasetlerinin yükseltilmesi ile mümkün olabilir mi?

–Bilim insanlarının barış adına yapabilecekleri katkılar ne olabilir? Bu alanda bilimsel sonuçların ya da normatif varımların yaygınlaşması hangi mekanizmalarla gerçekleşebilir?

–Bir yakınınızın cenazesi barışın tesis edilememesi nedeniyle bir hafta sokakta kalsa ve gözünüzün önünde olmasına rağmen ulaşamasaydınız bu duruma sebep olanlarla barışmak için beklentiniz ne olurdu?

–Seçtiğiniz bir savaş veya çatışma ortamını göz önünde bulundurarak çatışmasızlık halinin ötesinde barış için öncelikli üç adımın neler olması gerektiğini düşünüyorsunuz?

–"Kamusal alan, meselelerin savaş dışı yollarla halledildiği yerdir" (Oscar Negt/Alexander Kluge1). Barış kültürünün, ortam ve ilişkilerin gelişmesinde kamusal alan, medya ve iletişimsel demokrasinin yeri nedir? Bugün Türkiye’de ve dünyada süregiden savaş ve devlet politikalarının yarattığı kamusuzlaşmanın yaşam bağlamlarında yarattığı toplumsal ve ahlakî sorunlar nelerdir?

Öne Çıkanlar