'Akıllı olan şu dönemde gayrimenkule yönelir'

'Akıllı olan şu dönemde gayrimenkule yönelir'
Polat Holding'in patronu Adnan Polat, yatırım için gayrimenkulun çok uygun olduğunu belirtti, bankaların elinde çok fazla yarım kalmış proje olabileceğini söyledi.

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, bütün inşaat sektöründe şu anda en büyük problemin nakit dengesinin bozulması olduğunu, bunun için bu işi ciddi olarak yapan firmalara muhakkak bankaların destek vermesi gerektiğini, aksi takdirde bankaların elinde çok sayıda gayrimenkulün yarım kalabileceğini belirterek, "Akıllı olan şu dönemde ihtiyacı varsa veya yatırım yapacaksa gayrimenkule yönelir" dedi.

Polat, bu yıl turizm ve sanayi tarafında şirketlerinin döviz girdisi olduğu için bir sıkıntı yaşamadığını ancak kur ve faizlerde yaşanan yükselişin fiyatlara yansıtılamaması ve talepte yaşanan daralma nedeniyle gayrimenkulde beklentilerinin etkilendiğini ifade etti.

BANKALARIN ELİNDE YARIM KALAN ÇOK SAYIDA GAYRİMENKUL OLABİLİR

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Polat, konut sektörü açısından için 2018'in, beklentilerin altında bir yıl olduğunu belirterek, her şeye rağmen gayrimenkulde konut satışı açısından bir önceki yıl ile hemen hemen aynı rakamlara ulaşılacağını ya da bu rakamların çok az gerisinde kalınabileceğini söyledi.

Ancak esas sorunun bu olmadığına işaret eden Polat, "Son 5-6 ayda satışların azalması ve nakit akış dengesinin bozulması, gayrimenkul sektörünü zorladı. Bütün inşaat sektöründeki en büyük problem şu anda nakit dengesinin ve gelir ve gider dengesinin bozulması. Bunun için bu işi ciddi olarak yapan firmalara muhakkak ki bankaların destek vermesi lazım. Yoksa bankaların elinde yarım kalan çok sayıda gayrimenkul olabilir" ifadelerini kullandı.

Polat, gayrimenkul sektörünün birçok sektörle bağlantısı bulunduğunu, yaklaşık 200 alt sektörü etkilediğini ve çok sayıda kişiyi istihdam ettiğini belirtti.

HEM İSTİHDAMI HEM SANAYİYİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Gayrimenkul sektöründeki yavaşlamanın, hem istihdamı hem sanayi sektörünü olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Polat, şöyle devam etti:

"Buna mahal vermeden, hem bankaların daha çok destek olması hem de hükümetimizin bu yönde sektörü desteklemesi gerekiyor. Akıllı olan şu dönemde ihtiyacı varsa veya yatırım yapacaksa gayrimenkule yönelir. Biz bunları yaşadığımız vakit 100 liralık değeri olan bir mal 50 liraya satılıyor. Bugün alan 2 sene sonra 100 liraya satıyor. Bu, yatırımcı için hem fırsat hem de bir imkan. Bunu kullanmaları lazım. Benim arzu ettiğim; faiz ve enflasyonun düşmesi, dövizin TL karşısında fazla değer kazanmaması ve Türkiye'de ekonomik istikrar olması... Bu istikrarın oluşması lazım ki biz de önümüzü görüp buna göre gelecekle ilgili plan yapalım."

BU DÖNEMDE ÇALIŞTIRACAK İYİ TAŞERON BULMAK ZOR

Polat, bu dönemde çalıştıracak iyi taşeron bulmanın zor olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şu anda sadece gayrimenkulde değil, her sektörde taşeronlarda sıkıntı bulunuyor. Taşeronlar tek firmayla iş yapmıyor, çalıştıkları, hizmet verdikleri onlarca iyi firma, marka var. Taşeronların çalıştığı birkaç firmada sıkıntı olduğu vakit, doğal olarak bu bizim taşeronumuza da yansıyor. Bu sefer taşeron sizin yaptığınız ödemenin bir kısmını diğer tarafa kaydırdığı vakit sizin işiniz aksıyor. Açıkçası şu anda çalıştıracak iyi taşeron bulmak zor. Biz de çok sayıda taşeronla çalışıyoruz. Bunların çoğu elbette ki iyi taşeronlar ancak içinde bulunduğumuz konjonktürden dolayı zorlanan taşeronlarımız da yok değil. Hatta bazı işleri sadece taşeronla değil, biz kendimiz parça parça yapmaya başladık. Bildiğiniz gibi çok sayıda konkordato ilan eden firma var. Bu sıkıntıların üstesinden gelmek için kaynak aktarmak lazım." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar