AKM'nin mimarı: Normalde Erdoğan hükümetiyle çalışmazdım...

AKM'nin mimarı: Normalde Erdoğan hükümetiyle çalışmazdım...
2020'de açılması planlanan Atatürk Kültür Merkezi'nin mimarı Murat Tabanlıoğlu, Financial Times'a konuştu, 'Bu yapının ailem için önemi dolayısıyla kabul ettim' dedi.

İngiliz Financial Times gazetesi, kapılarını 2020’de açması planlanan Atatürk Kültür Merkezi’nin mimarı Murat Tabanlıoğlu ile konuştu. Babası Hayati Tabanlıoğlu’nun yaptığı Atatürk Kültür Merkezi kapılarını açtığında henüz sekiz yaşında olan Murat Tabanlıoğlu, binanın yıkımıyla yaşadığı üzüntüyü anlattı. "Normalde Erdoğan hükümetiyle çalışmazdım" diyen Tabanlıoğlu, binanın ailesi için önemini düşünerek projede yer aldığı söyledi.

Financial Times'dan Laura Pitel imzalı haberde, babasının mirası AKM'yi anlatan Tabanlıoğlu, "Bu benim için bir aile hikayesi, çocukluğumdan bugüne her zaman onunla ilgili yapacak bir şeylerim oldu ve bu yüzden hâlâ işin içinde olmak benim için önemli" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2017 yılında AKM binası hakkında 'sağlıksız ve çirkin yorumlarının da ardından binanın yıkımına başlandı. İş arkadaşları Tabanlıoğlu'nun yıkım başladıktan sonra fotoğraflara bile bakamayacak kadar üzgün olduğunu anlattı. 

Haberde, Tabanlıoğlu’nun yakınları AKM’nin yıkılma kararı sonrasında çok mutsuz olduğunu ve mekanın fotoğraflarını görmeye bile tahammül edemediğini söyledi. Fakat daha sonra Tabanlıoğlu’nun yıkım aşamasında alana girerek, yeni binada kullanılacak spiral bir merdiven ve seramik duvardan bir parça almayı başardığı belirtiliyor.

Tabanlıoğlu'nun aile mirası olarak gördüğü binanın yıkımının ardından yerine yapılacak projede yer alması 'iki yüzlülük' eleştirilerini beraberinde getirirken mimar, "Bu benim için aile meselesi, normalde Erdoğan hükümetiyle çalışmazdım fakat ailem için önemi var" dedi. Tabanlıoğlu, aynı zamanda Erdoğan'ın yeni projeyle bir 'kültür merkezi' oluşturmak istediğini ve bunun da kendisi için önemli olduğunu söyledi. 

Financial Times’ın haberinde 860 milyon TL’lik projenin 21 bin kiş kapasiteli bir gösteri merkezi olacağı belirtilirken bu bölümün dışarıdan görülür olacağı vurgulandı. 

Tabanlıoğlu, yeni binayı babasının eserinin 'yeniden organize edilmiş' versiyonu olarak tanımladı. En büyük farkın dışarıdan da görülebilen 2100 kişi kapasiteli bir oditoryum olacağını söyledi. "Taksim Meydanı'nın bütün yapısı değişecek" diyen Tabanlıoğlu, Erdoğan için en önemli olanın 'kapasite' olduğunu ekledi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da bir gün binayı göstermek istediğini söyleyen Tabanlıoğlu, "Belki o da bir gün opera evinin bir parçası olur" dedi. 

Öne Çıkanlar