AKP'de 'yüzde 50+1' pişmanlığı

AKP'de 'yüzde 50+1' pişmanlığı
Bahçeli, yeni sistemde yüzde ‘50+1’ ilkesinin muazzam bir kucaklaşma sağladığını savunurken, AKP’de aynı görüşte olmayanların sayısı az değil.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni sistemle ilgili AKP içindeki tartışmaları sert biçimde eleştirirken "Yeni sistemle beraber barajın yüzde 50+1’e çıkmasının müstesna bir uzlaşma ve muazzam bir kucaklaşmayı sağladığını" söyledi. Ancak AKP içinde Bahçeli ile aynı görüşü paylaşmayanların sayısı azımsanmayacak düzeyde.

‘İTTİFAK DOĞURDU’

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre AKP içinde bir yandan sistemle ilgili sıkıntıların nasıl aşılabileceği tartışılırken, Bahçeli ile aynı görüşü paylaşmayan çok sayıda kişi bulunuyor. Bazı parti yöneticileri, yeni sistemle ilgili anayasa paketi müzakereleri yürütülürken, AKP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için "Geçerli oyların yüzde 40’ını alan aday seçilir" düzenlemesini önerdiği, ancak o dönem MHP’nin kabul etmemesi nedeniyle "yüzde 50+1"de karar kılındığına dikkat çekti. Bu hükmün AKP’nin aleyhine olduğu değerlendirmesi yapılırken, "Bu durum ittifakları doğurdu. Parti her partinin kendi adayını çıkarmasıyla tek başına Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilecekken Cumhurbaşkanlığı için oluşan ittifaklar, genel ve yerel seçimi de içine aldı. Partinin karşısında birlikte hareket eden büyük bir muhalefet bloku yaratıldı. Eğer ittifaklar olmasaydı ve her parti kendi adayıyla çıksaydı, partinin seçimlerdeki kazancı çok daha fazla olabilirdi" görüşü ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar