'AKP muhalefeti tasfiye edemediğini yerel seçimde görecek'

'AKP muhalefeti tasfiye edemediğini yerel seçimde görecek'
HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, partilerine dönük 4 Kasım operasyonunu, Osmanlı’nın son dönemindeki merkezileşme ve baskı politikalarına benzetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekilinin 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınarak, tutuklanmasının üzerinden 2 yıl geçti.

4 Kasım gecesi gözaltına alınanlar arasında bulunan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "İktidar Türkiye'nin sorunlarını demokratikleşerek çözemeyeceğini düşündü. Osmanlı'nın son dönemlerindeki gibi merkezileşerek, bastırarak, sindirerek, sürgün ve yerinden ederek, kontrol altına almayı tercih etti. Bu yüzden siyasetçileri tutukladılar, belediyelere el koyup, kayyım atadılar" dedi.

Türkiye'de yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinin iktidarın oyunlarını bozduğunu belirten Bilgen, "İktidar çözüm sürecinde kurulan masayı dağıtmak için bir arayış eğilimindeydi. Bunun en önemli göstergesi de 5 Haziran 2015 tarihinde HDP'nin Diyarbakır mitingine yönelik yapılan bombalı saldırının akabinde yapılan açıklamalarda saklı" dedi.

'ÇÖZÜM SÜRECİ BİR TASFİYE YÖNTEMİ OLARAK DEVREYE KONDU'

Bilgen, "Çözüm sürecini iktidar başından beri tasfiye yöntemi olarak devreye koymuştu. Sonrasında bunu yargı sopasıyla yapmak bir biçimiyle tutuklamalarla gerçekleştirmek de bir yöntem ve formüldü.  Çözüm sürecinden karlı çıkamayacağını düşünen iktidar her ne kadar 'baldıran zehri içme' tarifini yapmış olsa da bırakın baldıran zehrini içmeyi sofrada olanı da dolaba kaldırmayı tercih etti. Çözüm sürecini canları istediğinde çıkarıp, ısıtacakları, istedikleri zaman sunacakları servis edecekleri, canları istediğinde de kaldırabileceklerini gören bir masabaşı siyaset yapmak istediler" şeklinde konuştu.

'ÖNCE DOĞRUDAN HALK, DAHA SONRA SEÇİLMİŞLER HEDEF ALINDI'

Masa başı siyasetin sosyolojik siyasette bir karşılığı olmadığını belirten Bilgen, "Toplumun taleplerini esas almayan, tamamen tepeden, iktidarcı ve kapalı kapılar ardından yürütülen süreç bizleri 4 Kasım tarihine getirdi" dedi.

4 Kasım 2016 öncesinde toplumun hedef alındığı belirten Bilgen, "Hendekler bahane edilerek, belediyelere operasyonların zemini hazırlandı. O dönemde Taybet Ana, Cizre bodrumları her ne kadar Meclis'te gündeme getirilse bir duyarlılık oluşturulmaya çalışılsa da ölümlerin önüne geçilemedi. Önce aslında doğrudan halkı, sivil toplumu, şehirler ve şehirlerin yönetimleri hedef alandı. Son aşamada parlamento ve seçilmişler hedef alındı. Planlı bir süreçti."

'GÜVENLİK KONSEPTİ YENİDEN DEVREYE KONULDU'

Bilgen, "Türkiye'de AKP iktidarı 2007'den sonra yeniden şekillendirildi. Eski ile yeni iktidarın Ergenekon davalarında yaşadığı sürecin adeta rövanşı 15 Temmuz ile birlikte alınmaya başlandı. Askeri siyasi vesayeti gerileten anlayış bir tarafa gitti ve tamda Cizre ve Sur'da olduğu gibi yeniden askeri konseptle buluşan anlayış ortaya çıktı. Bir taraftan Kürt şehirlerinde bu konsept işlerken diğer taraftan 15 Temmuz'un alt yapısı oluşturuldu" diye konuştu.

'YÜZ YIL ÖNCEKİ POLİTİKALAR YENİDEN DEVREYE KONULDU'

AKP'nin eski devlet alışkanlıklarının arkasına sığınarak, güvenlikçi/anti-demokratik uygulamalara hayat vererek ve milliyetçi söylemler üreterek, milliyetçi bloku oluşturduğunu söyleyen Bilgen, "İktidar Türkiye'nin sorunlarını demokratikleşerek çözemeyeceğini düşündü. Yetki devrinden, egemenliğini paylaşmaktan çekindi. Yüz yıl önce olduğu gibi Osmanlı'nın son dönemlerindeki gibi merkezileşerek, bastırarak, sindirerek, sürgün ve yerinden ederek, kontrol altına almayı tercih etti. Bu yüzden siyasetçileri tutukladılar, belediyelere el koyup, kayyım atadılar" diye konuştu.

Bilgen, "Bu yöntemlerin demokratik muhalefeti tasfiye edemediğini 24 Haziran'da da gördük. Yaklaşan yerel seçimlerde de bir kez daha boşa çıkartılacak" diye ekledi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar