Hekimleri işsiz bırakacak 5. madde kavga dövüş kabul edildi

Hekimleri işsiz bırakacak 5. madde kavga dövüş kabul edildi
İhraç edilen hekimlerin çalışmasını engelleyen madde, muhalefetin karşı çıkışına rağmen, tartışmalar sürerken oylanıp komisyonda kabul edildi.

AKP'nin ‘Sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi’nin KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışmasını engellemeyi öngören 5'inci maddesi komisyonda tartışmalar arasında kabul edildi. Güvenlik soruşturması nedeniyle açığa alınan hekimler ise tepkiler nedeniyle madde kapsamından çıkarıldı.

Sağlık alanında bazı düzenlemelerin öngörüldüğü torba yasa teklifinin ihraç edilen hekimlerin çalışmasını engellemesini öngören maddesi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi. Madde üzerine tartışmalar 11 saat sürdü. Kabul edilen 5. maddeye göre, ihraç edilen hekimler, diş hekimleri ve tıpta uzman olanlar, sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında çalışamayacak.

Madde üzerinde söz alan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, düzenlemelerin anayasal ve yasal çerçevede ele alındığını iddia etti. AKP Grup Başkanvekillerinin komisyon çalışmalarına katılmasının, komisyon üyesi milletvekillerinin yetkinliği ve etkinliğini tartışılır hale getirmeyeceğini ileri süren Özkan, teklifin, Genel Kurul aşamasına kadar tekamül edeceğini dile getirdi.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yeni sistemde torba yasa olmayacağının söylendiğini ancak bu teklifin bir ‘torba teklif’ olduğunu belirtti. Özel, "Külliyede hazırlanan teklifler, milletvekillerine imzalatılıyor. Bu madde bir intikam, başa buyrukluk, kaba güç maddesi. 'Her şeyi ben yaparım, mahkemeler bana ayak bağı olmasın' maddesi. Bir yandan 'ağaç kökü yesinler' maddesi. Masumiyet karinesini, Anayasa'nın eşitlik ilkesini ayaklar altına alan madde" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da maddenin tekliften tamamen çıkarılmasını istedi.

'MGK KARARLARI MAHKEME KARARI YERİNE GEÇEMEZ'

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, MGK kararlarının mahkeme kararları yerine geçemeyeceğini belirtti.

'BU DOKTORLAR NEREDE ÇALIŞACAK?'

Teklifin ‘doktorlar için ölüm yasası’ olduğunu söyleyen İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Çokal ise "Düzenlemeyle, bu doktorların çalışabileceği SGK ile anlaşması olmayan çok az sağlık kuruluşu var. Bunlar da ancak isim yapmış hekimleri çalıştırmaktadır. Bu doktorlar nerede çalışacak" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da bu maddenin tekliften tümden çıkarılmasının, sadece Anayasa'ya uygunluk açısından değil toplumsal barış açısından da önemli olacağını kaydetti.

'VİCADANA AYKIRI BİR DÜZENLEME'

Türk Tabipleri Birliği Hukuk Müşaviri Mustafa Güler ise "Maddenin Anayasa'ya, evrensel düzenlemelere ve hepsinden öte vicdana aykırı olduğunu" vurguladı.

AKP: TERÖRLE MÜCADELE KAPSAMINDA ELE ALINMALI

Düzenlemeyi savunan AKP Milletvekili Ahmet Demircan, Türkiye'nin ciddi bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek,  hekimlere ilişkin düzenlemenin de ‘terörle mücadele’ konsepti içinde ele alınması gerektiğini savundu. Demircan, "Tabii ki devlet kendisini savunacak. Bu, milletin nefsi müdafaasıdır" dedi.

HDP VE CHP'DEN DEĞİŞİKLİK ÖNERGELERİ

Gergin geçen komisyon görüşmelerinde HDP, 5'inci maddenin Anayasanın 2, 10,11,18,38 ve 48'inci maddelerine aykırı olduğu ve maddenin "Türkiye'deki hekimlerin büyük çoğunluğu açısından çalışma hakkını fiilen imkansız hale getirdiği, adaletsiz ve hukuksuz olduğu" gerekçesiyle tasarının tamamen kaldırılması için değişiklik önergesi verdi.

HDP'nin değişiklik önergesinin gerekçesinde, maddenin hekimlerin hem anayasadan kaynaklı hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden (AİHS) kaynaklı çalışma hakkını tamamen ortadan kaldıracağı ve hekimleri işsizliğe sürükleyeceği belirtildi. Ayrıca SGK ile anlaşması olmayan özel kuruluşların neredeyse hiç olmadığı belirtilerek, madde ile güvenlik soruşturması sonucu devlet kurumlarında çalışamayan hekimlerin iş olanaklarının ortadan kaldırılmak istendiği belirtildi. CHP de maddenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle teklifin tamamen kaldırılması yönünde değişiklik önergesi verdi.

GÜVENLİK SORUŞTURMASINA UĞRAYANLAR KAPSAM DIŞI

AKP de maddenin güvenlik soruşturmasından geçemeyenlere ilişkin, SGK ile anlaşması olmayan yerlerde çalışabilmesi ile ilgili bölümüne ilişkin değişiklik önergesi verdi. Önergede, güvenlik soruşturmasına takılanların SGK anlaşması olan yerlerde çalışabilmesinin önünün açılması istendi.

AKP, önergenin gerekçesinde ,"Güvenlik soruşturması sebebiyle göreve alınmayanlara yönelik sınırlamanın kaldırılması ve dolayısıyla bunların tüm özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmelerine imkan verilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Oylanan değişiklik kabul edildi. Böylece, güvenlik soruşturması nedeniyle açığa alınan hekimler ise tepkiler nedeniyle madde kapsamından çıkarıldı.

AKP'LİLER TARTIŞMA SÜRERKEN OYLAMA YAPTI

Görüşmelerin 11. saatinde konuşmalar sürerken, AKP kifayeti müzakere önergesi verdi. Önerge, oylanarak kabul edildi. Bu sırada bazı milletvekilleri sıralara vurarak, bu kararı protesto etti. Bunun üzerine komisyonda tartışma başladı. CHP'li ve HDP'li milletvekilleri, daha söz almayan milletvekilleri olduğu belirterek önergenin işleme konulamayacağını söyledi. CHP milletvekilleri ise madde üzerinde görüşmelerin sona ermediğini bu nedenle oylanamayacağını söyleyerek tepki gösterdi. CHP milletvekilleri, bu sırada ayağa kalkıp, masalara vurarak komisyon başkanını protesto etti.

Bazı CHP milletvekilleri madde üzerinde oylama yapılırken, komisyon başkanının önünde duran cihazlara dokunarak oylamaya müdahale etmek istedi. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin kavgasını, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, araya girerek önledi. 5'inci madde, Komisyon'da tartışmaların sürdüğü sırada oylanarak kabul edildi.

CHP, HDP VE İYİ PARTİ TUTANAK TUTTU

Tepkiler sürerken AKP'li ve MHP'li milletvekilleri komisyon salonundan ayrıldı. CHP, HDP ve İYİ Parti’li üyeler ise bir süre daha salonda kaldı. Üç partinin milletvekilleri, ‘oylamada ellerin kaldırılmadığı, önergelerin anlaşılamadığı ve dağıtılmadığı, protestolar sırasında müzakere edecek ortam bulunmadığına’ ilişkin tutanak imzaladı.

'TASARI ANAYASA'YA AYKIRI ŞEKİLDE GEÇİRİLDİ'

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, ihraç edilen hekimlere özel hastanelerde çalışma yasağı getiren düzenlemenin komisyondan geçmesine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. 

Tasarının 5'inci maddesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirten Güzel, "Hem usulen hem de esasen Anayasa’ya aykırı bir şekilde yasa tasarısının çıkarılmak istenen asıl maddesi geçirilmiş oldu. AKP'li komisyon başkanının dahi ne olduğunu anlamadığı maddenin Saray’dan gelen talimatla apar topar geçirildiğini biliyoruz" dedi.  Güzel, bu maddeyle SGK ile anlaşmalı olan özel hastanelerde çalışmanın önünün tamamen kesildiğini belirterek, "Hekim ve diş hekimlerinin yazdıkları raporların ve reçetelerin kabul görmemesini de içeren bu tasarı ile hiç bir özel hastanenin KHK mağduru doktorları işe almayacağı durumu aşikardır.  İşlerinden atılan binlerce hekim ve diş hekimi 'istihbari bilgi' olarak tanımlanan bilgiler yüzünden işinden atılmıştır. Bugün bu tasarı ile meftah ettiğiniz bu adalet bir gün size de lazım olacak. Yaşatmaya ant içmiş hekimler olarak ölümü dayatan ve hiçbir meşruiyeti olmayan bu tasarıyı kabul etmiyoruz. Ve sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

TARTIŞMALI MADDENİN KABUL EDİLMESİNE TEPKİ

5. Madde'nin henüz tartışmalar sürerken oylanıp kabul edilmesine siyasetçiler Twitter hesaplarından da tepki gösterdi.

CHP'li Ali Şeker komisyonda yaşananlara Twitter hesabından paylaştığı mesajla tepki gösterdi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da tüm çabalara rağmen maddenin komisyondan geçtiğini belirterek, '5. madde adeta KHK ile ihraç edilenlerin diri diri mezara gömülmesi anlamına geliyor' dedi.

 

Öne Çıkanlar