AKP, İBB Meclisi’nde 'uyuşturucu ile mücadele komisyonu' teklifine ret verdi

AKP, İBB Meclisi’nde 'uyuşturucu ile mücadele komisyonu' teklifine ret verdi
İBB Meclisi’nin nisan ayındaki ikinci toplantısında komisyonlardaki dokuz üye sayısının sekize indirilmesini Meclis’ten geçiren AKP, CHP’nin komisyonlardaki üye sayısını da üçe indirdi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde komisyonlar oylandı. AKP, 25 yıldır dokuz olan komisyon üye sayısının sekize indirilmesini teklif etti. Teklifi kendi oylarıyla geçiren AKP, CHP’nin üye sayısı dörtten üçe düşürdü.

İBB Meclisi nisan ayı ikinci birleşimi Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığında toplandı. Bu toplantıda komisyon isimleri, komisyonlara seçilecek üyeler ve ek komisyon teklifleri görüşüldü. Birleşimde konuşan İmamoğlu Kağıthane’de yıkılan binayı hatırlatarak  "Yıllardır deprem meselesini çözemedik. Bunu bir milli mesele olarak göreceğiz ve hep birlikte çözeceğiz. Bunun için bir çözüm planı hazırlayacağız. Yüz binlerce insanın hayatı tehlike altında. Hızlıca İBB Meclisi’nin gündemine taşıyacağız" dedi.  

CHP UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KOMİSYONU TEKLİF ETTİ AKP REDDETTİ

Bu konuşmanın ardından komisyonlara yeni komisyonlar eklenmesi konusundaki tekliflere geçildi. Bu konuda söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı "İki komisyon daha eklenmesini istiyoruz. ‘Uyuşturucu ile mücadele’ ve daha önce AKP tarafından ismi değiştirilen ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ komisyonlarının oluşturulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AKP Grup Sözcüsü Tevfik Göksu ise partisi adına söz alarak var olan 5 temel komisyon dışında 18 komisyon daha kurulmasını talep etti. CHP’nin "uyuşturucu ile mücadele komisyonu" teklifine karşı çıkan AKP Sözcüsü, bunun yerine söz konusu çalışmanın "sosyal hizmetler komisyonu" içine alınmasını ve bir araştırma önergesi verilmesini istedi. Göksu "Böyle bir komisyon kurmak bize yarar vermez" dedi.

AKP’YE GÖRE UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE TEKNİK BİR İŞ

İmamoğlu’nun yeniden düşünmeleri ve konunun hassas oduğunu belirtmesine rağmen yeniden söz alan  AKP Grup Sözcüsü Tevfik Göksu "Bu uyuşturucu komisyonun şehre bir faydası yok. Teknik bir iş. AKP olarak ret oyu vereceğiz" diye konuştu.

AKP, ayrıca 25 yıldır mevcut dokuz üyesi bulunan İBB Meclsi’ndeki bütün komisyonlarda bu sayının sekize indirilmesini teklif etti.  

KOMİSYON ÜYE SAYISININ İNDİRİLMESİNE CHP’DEN TEPKİ: KÜÇÜK İŞLER

Bu teklif hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise "CHP olarak bu komisyon üye sayısının düşürülmesi gibi küçük işlerle uğraşmadık. İstedikleri gibi istedikleri yere kadar düşürebilirler. Başkanımız İmamoğlu ile birlikte bu saatten sonra AKP’nin İstanbul’a ihanetine izin vermeyeceğiz. Bu tür küçük işlerle uğraşmasınlar" sözleriyle tepki gösterdi.  

AKP’li Göksu ise "İhanet kelimesi CHP’ye daha çok yakışıyor" ifadelerini kullandı.  

İMAMOĞLU’NDAN AKP SÖZCÜSÜNE: HALK KARARINI VERDİ

Bu esnada İmamoğlu ile AKP’li Göksu arasında YSK tartışması yaşandı. Göksu İmamoğlu’na "YSK’ya kadar sizi tebrik ettik. YSK kararını beklemek gerekir" derken, İmamoğlu "Bu kez de bana pas attınız" karşılığını verdi. Göksu ise "Yok size pas atmadım" dese de İmamoğlu "Beklemeye gerek yok halk kararını vermiş" yanıtını verdi. 

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİSYON TEKLİFİ DE REDDEDİLDİ

AKP’nin 18 komisyon daha kurulması teklifi oybirliğiyle kabul edildi.

CHP’nin "toplumsal cinsiyet eştliği" ile "uyuşturucu ile mücadele" komisyonları kurulması teklifleri AKP’li Meclis üyelerinin ret oylarıyla oyçokluğuyla kabul edilmedi.

AKP, CHP’NİN KOMİSYONLARDAKİ ÜYE SAYISINI DÜŞÜRDÜ

Öte yandan komisyonlardaki dokuz üye sayısının sekize indirilmesi yönündeki AKP teklifi oyçokluğuyla kabul edildi. Komisyonlarda daha önce 5 AKP üyesi, 4 CHP üyesi bulunurken, teklifin kabul edilmesinin ardından CHP üye sayısı üçe inmiş oldu.

Bu tekliflerin görüşülmesinin ardından komisyonlardaki üye seçimine geçildi. 23 komisyona AKP ve CHP’den meclis üyesi seçildi.

Daha önce Mecli Genel Kurulu’na getirilen ancak AKP’lilerin itirazı üzerine görüşmesi ertelenen "Sosyal destekleme tazminatı" teklifi yine AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla plan ve bütçe ile hukuk komisyonuna sevk edildi.  

Öne Çıkanlar