AKP'li belediye, kayyımdan kalan borcu gizliyor, milyonlarca lira kayıp

AKP'li belediye, kayyımdan kalan borcu gizliyor, milyonlarca lira kayıp
AKP'ye geçtikten sonra kayyım dönemindeki borçları bir türlü açıklanmayan Artuklu Belediyesi'nin HDP'li meclis üyeleri, milyonlarca TL'nin kayıp olduğunu tespit etti.

31 Mart yerel seçimlerinde Mardin'in Artuklu Belediyesi'ni kazanan AKP yönetimi, Nisan ve Mayıs ayı Meclis toplantıları yapılmasına rağmen, hâlâ kayyım döneminde belediyenin nasıl bir borç altına sokulduğuna ilişkin kamuoyunu bilgilendirmedi. Göreve geldikten sonra aylık 24 bin TL karşılığında lüks bir makam aracı kiralayan AKP'li Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı ve yönetimi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Belediye Meclis üyelerinin ısrarlı taleplerine rağmen belediyede kayyım döneminde yapılan harcamalar ve borç durumunun detaylarını paylaşmadı.

'ISRARLA GİZLENİYOR'

Belediyenin faaliyet raporları ile kesin hesapları arasında yaptıkları karşılaştırmalarda ciddi bir meblağda kayıp para tespit ettiklerini aktaran HDP'nin Artuklu Meclis Grubu Sözcüsü Mehmet Ali Amak, belediyenin ne kadar borcu olduğuna dair şu ana kadar herhangi bir bilgi alamadıklarını belirtti. Amak, AKP'li Başkan Tutaşı'nın, kayyımın mevcut pratiklerinden sorumlu olmadığını ve bunun yanı sıra hesap verme zorunluluğunun da bulunmadığını söylediğini dile getirdi. Borç durumunun Meclis'e sunulması gerektiğine dikkat çeken Amak, "Faaliyet Raporu'nu Meclis'e getirdiği zaman bunların detaylı dökümlerini de vermesi gerekiyor. Ancak bunlar bizlerden gizleniyor. Israrla vermemek için gerekçeler yaratıyorlar" dedi.

'FAALİYET RAPORUNDA GEZİ VE YEMEKLER VAR'

"Kısıtlı dokümanları incelediğimiz zaman hangi gerekçelerle detaylı dökümlerin bize verilmediğini daha iyi anlıyoruz" diyen Amak, faaliyetlere ilişkin var olan raporu 'fotoğraf albümü' şeklinde değerlendirdi. Raporda fotoğraflar dışında bir şey olmadığını vurgulayan Amak, "Fotoğraf albümünün içinde genel olarak yapılan bir çalışma yok. Habire gezinti ve yemek faaliyetleri görülüyor. Geçmiş dönemlerde, yani 2014, 2015, 2016, 2017 tarihlerinde yapılmış olan faaliyetleri fotoğraf albümünü çoğalmak için rapora kattıklarını görüyoruz. DBP döneminde yapılmış olan faaliyetleri, 2018'de bir faaliyetleri olmadığı için rapora eklediklerini görüyoruz. Yine yapılmamış faaliyetler yapılmış olarak gösteriliyor. Biz bunları gidip yerinde yaptığımız incelemelerde tespit ettik" bilgilerini paylaştı.

'36 MİLYON NEREYE HARCANDI BİLİNMİYOR'

Belediyenin Faaliyet Raporu'nda toplam 30 milyon 113 bin 519 TL bir gider olduğunu, ancak kesin hesap tablosunda gider rakamının 66 milyon 129 bin 996 TL olarak  tespit ettiklerini aktaran Amak, "Aradaki 36 milyonluk farkın açıklamasını genellikle işçi giderleri ve personel giderleri üzerinden yapıyorlar. Ama personel giderleri olmadığı aşikardır. Bunu da kesin hesap tablosunda yapmış olduğumuz incelemelerde görebiliyoruz. Belediyenin toplamda 406 tane personeli var. Kaba bir hesap yaptığımızda da bu paranın bir yıl içinde personel maaşlarına giden para olmadığı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

'ÖZEL KALEMDE 3 MİLYON 700 BİN TL KAYIP'

Belediyenin birilerine peşkeş çekildiğini vurgulayan Amak, giderlerdeki farklara ilişkin bazı örnekler de vererek, "Örneğin Faaliyet Raporu'nda 549 bin 362 TL özel kalem harcaması yapılmış. Ama raporun hiçbir yerinde bu paranın hangi faaliyete harcandığı yazılmamış. Kesin hesaplara baktığımızda ise, özel kalem harcamalarının 549 bin TL değil, 4 milyon 200 bin 580 TL olduğunu görüyoruz. Bu paranın nereye gittiğinin karşılığını biz alamıyoruz. Özel kalemde toplam 10-12 tane personel var. Yani her biri 10 bin TL alsa bile 1 -1,5 milyon TL yapıyor. 3 milyon 700 bin TL değerinde bir para kayıp" dedi.

Amak, konuyu AKP'li Başkan Tutaşı'ya sorduklarında ise, "Bunun açıklamasını yapamıyoruz. Kayyım gitmiş. Özel kalem müdürü de onunla beraber gittiğinden biz bunun açıklamasını yapamıyoruz. Bizim de elimizde herhangi bir veri yok" cevabı aldıklarını belirtti.

KAYYIM KENDİSİNE 20 BİN TL MAAŞ BAĞLAMIŞ

Amak, ayrıca belediyeye kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Şakir Öztürk'ün 2018 yılında belediye başkan vekili olarak aldığı maaşın aylık 20 bin 400 TL olduğunu dile getirdi. Söz konusu maaş miktarının olması gerekenden fazla olduğunu söyleyen Amak, 'ağırlama gideri' olarak da 2 milyon 593 bin TL para harcandığı bilgisini paylaştı.

Yine, Belediye Meclisi’nin feshedilmesinden sonra yerlerine encümen olarak görevlendirilen 4 memurun aldığı maaşa değinen Amak, şunları söyledi:

"4 encümene bir yılda 324 bin 98 TL ödeme yapılmış. Yani nereden baksanız aylık 6 bin 800 TL ödeme yapılmış. Halbuki encümenlerin katıldıkları faaliyetlerden aldıkları para o dönem için günlük 110 TL'dir. 5 gün süren toplantılarda bu rakam toplamda 550 TL ediyor."

'İHALELER DE USULSÜZ YAPILDI'

Amak, belediyede kayyım döneminde yapılan ihalelere ilişkin de bir takım bilgiler paylaştı. İhalelerde bazı usulsüzlükler tespit ettiklerini kaydeden Amak, bir yıl içinde doğrudan temin yolu ile 14 milyon 346 TL değerinde ihale yapıldığını söyledi. Belediyenin bir yıl içindeki toplam harcamaları ile söz konusu rakamı karşılaştırdıklarında doğrudan temin oranının yüzde 50'ye yakın olduğunu belirten Amak, "Yasal olarak doğrudan temin yolu ile yapılacak ihale oranı bir yıllık bütçenin yüzde 10'unu aşamaz. Toplamda 30 milyonluk ihale yapılmış ancak bunun 15 milyon 767 bin TL’lik kısmı pazarlık usulü ile yapılmış" ifadelerini kullandı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar