AKP'li belediyede 'rüşvet' çarkı iddiası

AKP'li belediyede 'rüşvet' çarkı iddiası
AKP'li Belediye Başkanı Tutaşı'nın oğlu ve bir grubun yurttaşlardan bazı işlemler için rüşvet aldığı iddia edildi. HDP'li ve AKP'li meclis üyeleri rüşvet nedeniyle çıkan kavgayı doğruladı.

AKP'li Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı'nın oğlu H. Tutaşı’nın başında bulunduğu bir grubun, önce belediye içinde, sonra yan bir binada kimi işlemler için rüşvet aldıkları iddia edildi. Olay, belediye önünde yaşanan bir arbedeyle patlak verdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 31 Mart yerel seçimlerinde belediyenin AKP'ye geçmesiyle birlikte H. Tutaşı, kimi kişilerle birlikte belediyenin 3'üncü katında bulunan geniş bir odayı ofis olarak kullanmaya başladı. Kent büyükşehir yapılmadan önce Mardin Belediyesi tarafından dağıtılan arazilerinin tapuları üzerindeki haciz ile imar sorunu olan yapı ve arazilere dair işlemler için gelen yurttaşlar da bu odaya yönlendirilmeye başlandığı belirtildi. H. Tutaşı ve beraberindekiler, kendilerine yönlendirilen yurttaşlardan "işlemlerinin hızlandırılması ve halledilmesi" karşılığında binlerce TL rüşvet almaya başladığı ileri sürüldü. Belediyedekilerin göz yumduğu rüşvet iddiasının 4 Aralık 2019 günü belediye önünde yaşanan bir kargaşayla patlak verdiği öğrenildi.

HDP VE AKP'LİLER 'RÜŞVET'İ DOĞRULADI

Söz konusu tarihte bir grup belediye binası önüne gelerek, AKP’li Başkan Abdülkadir Tutaşı’nın oğlu ve yanındakilerle kavgaya tutuştu. Başkan Tutaşı'nın gözleri önünde gerçekleştiği öğrenilen olay sırasında H. Tutaşı gruba silah çekti. Olay sırasında gruptan kimi kişiler, Ravza Caddesi'nde bir binanın altında bulunan sığınaklarının tapu işlemi için H. Tutaşı'nın içinde bulunduğu şebekeye 30 bin TL verdiklerini öne sürdü. Yaşanan arbede, belediye çalışanları ve meclis üyelerinin araya girmesiyle sonlandırıldı. Olay anına ilişkin kimi çalışanlar tarafından çekilen görüntüler de silindi.

Mezopotamya Ajansı’nın görüştüğü bazı HDP ve AKP'li meclis üyelerinin de böyle bir olayın yaşandığını belirterek, arbedenin rüşvetten kaynaklandığını doğruladığı aktarıldı.

BELEDİYENİN YANINA TAŞINDILAR

Kentte konuşulmaya başlanılan belediye önündeki arbede, AKP Genel Merkezi'ne kadar gitti. AKP'nin yerel yönetiminden sorumlu yöneticilerinin araya girmesinin ardından H. Tutaşı'nın belediye binasındaki ofisinin kapatıldığı belirtildi. Ancak H. Tutaşı ve beraberindekiler, "rüşvet" çarkını bu kez de belediye binasının yan tarafında bulunan Köyan Apartmanı’nın 5’inci katındaki 17 numaralı daireye taşıdığı öne sürüldü. Söz konusu dairede daha önce bir polis memurunun oturduğu öğrenildi.

Öte yandan H. Tutaşı'nın yanında yer alan kişiler hakkında şu ana kadar detaylı bir bilgiye ulaşılamadı. Ancak yurttaşları H. Tutaşı'ya yönlendiren ekibin içerisinde Belediyenin İmar İşleri Müdürü S.B., İmar Müdürlüğü’nde çalışan O.A., Özel Kalem Müdürü A.Ç. ve Başkan Tutaşı'nın danışmanlarından S.A.’nın yer aldıkları öne sürüldü.

"Rüşvet" çarkının halen döndüğü öğrenilirken, H. Tutaşı ve beraberindekilere yönlendirilen iki kişi başlarından geçenleri anlattı.

PARAYI VERDİ, İŞİ ÇÖZÜLDÜ

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yurttaş, 2011 yılının sonuna doğru belediyenin satmış olduğu artık arazilerden birini aldığını, ancak o dönem belediyenin borçlarından kaynaklı arazi üzerinde haczin olduğunu ve tapu devrinin yapılmadığını aktardı. Söz konusu arazi üzerindeki haczin kaldırılarak, tapu devrinin yapılması için belediyeye gittiğini kaydeden yurttaş, önceki dönemlerde işlemi yapmak istediğini ama önüne bürokratik engeller çıktığını söyledi.

HDP'nin 2014 yılında belediyeyi kazanmasının ardından gittiği belediyede kendisine, benzer sorunu olan çok sayıda kişinin olduğu ve bir komisyon kurularak mağduriyetlerin giderileceğinin söylendiğini dile getiren yurttaş, ancak 2016 yılına kadar sorununu halledemediğini ifade etti. 2016 yılında kayyım atanmasının ardından ise her işlemin durdurulduğunu belirten yurttaş, belediyeyi AKP'nin almasıyla beraber yeniden başvuru yaptığını söyledi. Yurttaş, belediyede önce S.B. ile görüştüğünü, daha sonra S.A.'ya yönlendirdiğini kaydederek, "S.A. da işlemin zor olduğunu ama yardımcı olacağını söyledi. Bana bu işin 12 bin TL'ye hallolacağını söyledi. Ben de kabul ettim. Sonrasında kağıtlarımı alarak, bana söylediği gibi o adrese gittim. Parayı verdikten birkaç gün sonra da işim çözüldü" dedi.

‘9 BİN TL İSTEDİLER’

Benzer durumla karşı karşıya kaldığını aktaran H.B. ise, işlemi için kendisinden 9 bin TL istendiğini iddia etti. Önce S.B., ardından S.A. ile görüştüğünü kaydeden H.B., belediyenin yan tarafındaki apartmanın beşinci katına yönlendirildiğini ancak kabul etmediğini söyledi. İşleminin uzayacağının kendisine söylenmesi üzerine kargaşa çıktığını vurgulayan H.B., "Haklarında şikayetçi olacağımı, ortalığı ayağa kaldıracağımı söyledim. Bunun üzerine işimi halledeceklerini söylediler. Herkesi korkuyor sanıyorlar. Ama beni tanıdıkları, yapacaklarımı bildikleri için işimi hallettiler" sözleriyle başından geçenleri anlattı.

Öne Çıkanlar