AKP'li belediyeden 'adrese teslim' ihale

AKP'li belediyeden 'adrese teslim' ihale
AKP'li Burhaniye Belediyesi'nin akaryakıt ihalesindeki rekabeti engelleyen maddeler nedeniyle ihaleyi üç yıldır aynı firma alıyor.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinin AKP'li Belediyesi'nin yaptığı usulsüzlük, Sayıştay'ın denetimine takıldı. Belediyeye ilişkin 2017 yılı denetim raporundaki en çarpıcı detay, akaryakıt alımına ilişkin ihalede yer alan maddeler oldu. İhale şartnamesinde rekabeti engelleyici maddeler nedeniyle, akaryakıt alımı son üç yıldır aynı firmadan sağlandı. Başka bir firma, ihaleye bile katılamadı.

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre AKP'li belediye, geçen yıl 20 bin litre benzin ve 350 bin litre motorin almak için ihale yaptı. Şartnamede akaryakıtın teslim edileceği yerin belediye mücavir alan sınırları içerisindeki akaryakıt istasyonu olacağı belirtildi. Üstüne ihaleye girmek isteyenlerin ilçe sınırlarında akaryakıt istasyonuna sahip olması şartı getirildi. Teknik şartnamede ise motorinin makine ikmal biriminin şantiyedeki deposuna, benzinin ise akaryakıt istasyonunda araçların doğrudan deposuna teslim edileceği kaydedildi. Akaryakıtın teslim edilmesinin ardından en geç 150 gün içinde de ödeme yapılacağı hüküm altına alındı. Ancak ödeme, ortalama 30 gün içinde yapıldı.

Motorinin tanker vasıtasıyla doğrudan belediyenin şantiyesindeki depoya götürüldüğünü tespit eden Sayıştay, "İdare, ihalede kısmi teklif vermeye izin vermiş olsaydı, ilçe mücavir alanında akaryakıt istasyonu olmayan isteklilerinde motorin mal alımı için teklif verebilmeleri mümkün olacaktı" değerlendirmesinde bulundu. Çevredeki diğer ilçelerdeki ihaleleri de inceleyen Sayıştay, ihalelerine katılımın fazla olduğu ve isteklilerin yüksek indirim oranları ile ihaleyi kazandığını gördü. Sayıştay'a cevap veren AKP'li Belediye, "Bundan sonraki yıllarda akaryakıt alımı ihalelerinde rekabetin sağlanması konusunda daha dikkatli davranılacaktır" dedi. Sayıştay ise konuyu takip edeceğini bildirdi.

Öne Çıkanlar