AKP’nin 'HKS'si CHP’nin 'Ürün Takip Sistemi' çıktı

AKP’nin 'HKS'si CHP’nin 'Ürün Takip Sistemi' çıktı
AKP’nin 'Halk Kayıt Sistemi' dediği karekod uygulaması CHP’nin 6 ay önce komisyona 'Ürün Takip Sistemi' adıyla sunduğu uygulamanın aynısı çıktı

Esra KOÇAK MAYDA 


ARTI GERÇEK - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın geçtiğimiz günlerde enflasyon ile mücadeleye katkı olarak sunduğu Hal Kayıt Sistemi’ni CHP’nin Nisan 2018 tarihinde meclise sunduğu ortaya çıktı. 

AKP’nin "Vatandaş aldığı ürünü cepten denetleyecek" diyerek sahiplendiği Hal Kayıt Sitemi’ni CHP’li Milletvekilleri Tahsin Tarhan, Didem Engin ve İrfan Bakır Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu’nun 12 Nisan 2018 tarihli toplantısına bir kanun teklifi olarak sunmuştu. CHP’nin komisyona sunduğu bu kanun teklifi dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından "gereksiz bir uygulama" denilerek reddedilmişti.

AKP’nin "gereksiz" denilerek reddettiği "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Tasarısı" adıyla sunulan teklif  önce komisyonda kabul edilerek sıra sayısı bastırılmış ancak tasarı daha sonra Genel Kurula indirilmeden kadük bırakılmıştı.

"YENİ BAKAN GELDİ PROJEMİZİ ALDI"

Projenin sahibi CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada "6 ay önce biz karekod yoluyla çözümü işaret ettik, reddettiler, şimdi dediğimiz yola geliyorlar" dedi. 

Arslan "Νisan ayında, yani yeni bakan göreve gelmeden önce, Ürün Güvenliği konusunda açık tavır almıştık. Şimdi hükümet istediği kadar "aracılardan", "komisyonculardan", "spekülatörden", "karaborsadan" şikayet etsin, ekonomik krizdeki hatasını sisteme yüklemeye kalkıyor. 6 ay önce biz karekod yoluyla çözümü işaret ettik, reddettiler, şimdi dediğimiz yola geliyorlar. Trafik cezasına yapılan zamları kanunla geçirenler, kanuna rakam yazanlar, karekod uygulamasını da kanunla kuvvetlendirelim deyince itiraz etmişlerdi. Şimdi yeni bakan geldi, bizim 6 ay önce reddedilen projemizi o aldı, kısmen de olsa hayata geçiriyor" diye konuştu. 

"CHP’NİN TEKLİFİ AKP’NİN HAL KAYIT SİSTEMİ UYGULMASI OLDU"

AKP’nin Hal Kayıt Sistemi (HKS) adını verdiği karekod uygulaması CHP’nin teklifinde ise "Ürün Takip Sitemi" olarak geçiyordu. 

Geçtiğimiz günlerde HKS Mobil uygulamasını kamuoyuyla paylaşan Bakan Pekcan uygulama ile ürünün bir künyesinin oluşturulacağını söyledi. Pekcan şunları dile getirdi: "Söz konusu künyelerde malın üretim ya da ithal tarihi, üreticinin adı soyadı, ticaret unvanı, malın miktarı, üretim yeri ya da gümrük kapısı, üretim şekli (iyi tarım, organik, geleneksel) malın alış fiyatı ve işletme adı (malın bulunduğu kişi ya da yer) gibi bilgiler yer alıyor. Malların toptan ve perakende satışında bulundurulması gereken bu künyeler, sebze ve meyveler için adeta bir kimlik vazifesi görüyor. Künye numaralarının sorgulanmasıyla sebze ve meyvelere ilişkin perakendecinin alış fiyatı dahil her aşamada oluşan fiyat bilgilerine de ulaşabilmesi mümkün olacak."

Bakanın tanıttığı bu uygulama CHP’nin tasarısında ise şu şekilde tanımlanıyor: " İzlenebilirliğin kolay erişim yoluyla sağlanması amacıyla, ürünün piyasaya ilk arz sürecinden itibaren her aşamasında Ürün Takip Sistemi iktisadi işletmecilerin ve kullanıcıların hizmetine sunulur. Ürün Takip Sistemi, karekod uygulamasıyla, ilgili ürünün imalatçı, ithalatçı, yetkili temsilci, dağıtıcı işletmelerinin tüm bilgilerini, Kanunun bir ürüne dair düzenlediği tüm güvenli ürün bilgisini içerir. Elektronik ortamda ve ürünün piyasaya arz edildiği her satış noktasında, ürün fiyat ibaresinin yanında yer alacak karekod uygulaması yoluyla Ürün Takip Sistemi işler hale getirilir. Ürünün ürün güvenliğiyle ilgili tüm bilgi, veri ve belgeleri, iktisadi işletmeciler tarafından eksiksiz biçimde Ürün Takip Sistemine kaydedilerek ilgili ürünün hanesine işlenir ve ek bir başvuru olmaksızın sürekli erişime açık hale getirilir." 

ZEYBEKÇİ "GEREKSİZ" DİYEREK REDDETMİŞTİ 

CHP’nin önergesine dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi komisyonda "kanunda düzenlemeye gerek olmayan bir uygulama" diyerek karşı çıkmıştı. Zeybekçi komisyonda CHP’in teklifini şu şekilde reddetmişti: 

"Zaten bu kanun tasarısında bunun takibiyle ilgili ilgili kurumlara, bakanlıklara düzenleme yapma yetkisi de var. Zorlaştırıcı bir şey olur. Kanunda değil de yönetmeliklerle, alt düzenlemelerle kolaylıkla yapılabilecek olan bir düzenleme. Dolayısıyla katılmıyoruz.  Karekod olmayabilir, barkot olur, başka bir şey olur ama zaten o takibi yapacaklar. Onun için, böyle daraltmak, daha doğrusu kanunda bir tanımlama yapmak biraz -haddimi aşmak istemiyorum ama – gereksiz." 

Öne Çıkanlar