‘AKP’nin macerası İstanbul’da başladı, İstanbul’da bitecek’

‘AKP’nin macerası İstanbul’da başladı, İstanbul’da bitecek’
İstanbul’da 23 Haziran seçimleri için Zeytinburnu’nda çalışma yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AKP macerasının İstanbul’da başladığını, İstanbul’da biteceğini belirtti.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- 31 Mart seçimlerinde CHP’nin İstanbul’da oyunu en fazla artırdığı ilçelerden biri olan Zeytinburnu’nda 23 Haziran seçimleri için partilerin çalışmaları devam ediyor.

2014 yerel seçimlerinde ilçede toplam seçmen 199 bin 818, kullanılan oy ise 175 bin 891’di. AKP, 81 bin 615 oy ve yüzde 49.17 ile ilçede birinci parti çıkarken, CHP, 48 bin 277 oy ve yüzde 29.09 oyla ikinci parti olmuştu.

31 Mart seçimlerinde 188 bin 860 seçmenin olduğu ve 154 bin 871 oyun kullanıldığı ilçede AKP yine 75 bin 885 oy ve yüzde 50.42 birinci parti olurken, CHP oylarını yükselterek 69 bin 346 oy ve yüzde 46.08 aldı.

2014 seçimlerinde iki parti arasındaki oy farkı 33 bin 338 iken, bu fark 31 Mart seçimlerinde 6 bin 539’a indi. AKP 2014 seçimlerine göre 6 bin 76 oy kaybederken, CHP, oyunu 21 bin 69 artırdı. CHP, oyunu 17 puan yükseltmiş oldu.  

RANTIN YÜKSEK OLDUĞU BİR İLÇE

2014 seçimlerine göre İstanbul’da CHP’nin oyunu en fazla artırdığı hatta sıçrama yaptığı Zeytinburnu rantın yüksek olduğu bir ilçe. Zeytinburnu son yıllarda Afgan, Özbek uyruklu kişilerin yoğun göç aldığı bir bölge haline geldi. İlçe son yıllarda göç alırken, yerlisinin göç ettiği bir yer haline de geldi. Hemşericiliğin yüksek olduğu Zeytinburnu’nda 140’a yakın hemşeri derneği bulunurken, tarikat ve cemaatlerin örgütlenmesi de oldukça yaygın. Her cemaate ait vakıf ve dernek görmek mümkün.

‘MHP’li SEÇMENİN YARISI CHP’YE OY VERDİ’

Zeytinburnu’nda 23 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala partilerin seçim çalışmaları devam ediyor. Artı Gerçek, seçiminin nabzını ilçede tuttu.

2014 seçimlerine göre ciddi bir oy artışıyla umutlarını artıran CHP Zeytinburnu’nda ev ev çalışma yapıyor. İlçe örgütünden konuştuğumuz bir yönetici söze 31 Mart seçimlerinden başladı: "Tam bir sayı vermek mümkün değil ancak bizim hesaplarımıza göre 31 Mart seçimlerinde MHP’li seçmenin yarısı CHP’ye oy verdi. Örneğin güçlü olduğumuz Sümer Mahallesi’nde MHP’li seçmen bizi tercih etti. MHP seçmeni AKP’ye oy vermiyor. Şunu söylemek mümkün burada MHP’nin ittifakta olması AKP’ye yaramıyor."

MHP SEÇMENİ ‘BİZ NİYE ÇALIŞALIM’ DİYOR

CHP’li yönetici "23 Haziran’a çalışırken MHP’lilerin "biz niye çalışalım" dediğini duyuyoruz. MHP’lilerin çalışma yapmadığını söylemek mümkün" dedi. AKP içinde de bir krizin yaşandığını belirten parti yöneticisi "Öte yandan AKP içinde bir hizipleşme söz konusu. Yıllardır çalışmış ancak üst bir mevkiye gelememiş parti yöneticileri, artık başka hizipler içinde ve bunun kavgası var kendi içlerinde. Partilerine küskün olan parti yöneticileri var" ifadelerini kullandı. 

‘REFERANDUMDAKİ HAYIR OYUNA YAKIN BİR OY ORANI ALACAĞIZ’

"AKP’li bakanlar özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sık sık ilçeye geliyor. Erdoğan her geldiğinde mutlaka uğruyor. Anlayacağınız özel önem veriyor" sözleriyle AKP’nin ilçeye ağırlık verdiğine dikkat çeken CHP’li yönetici kendi seçim çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Biz ev ev çalışma yapıyor, çok az stant açıyoruz çünkü yüz yüze bire bir görüşmelere önem veriyoruz. Özellikle ilçedeki HDP’li ve Kürt seçmenin motivasyonu oldukça yüksek. Oy oranları açışından önemli bir seçmen grubunu oluşturuyorlar. AKP’nin yenilebileceğini gören seçmenler daha fazla motive oluyor, bunu söylemek lazım. Burada 16 Nisan referandumunda "hayır" oyu yüksek çıkmıştı, bu seçimlerde de o oy oranını yakalayacağımıza inanıyoruz."

‘ZEYTİNBURNU ZOR BİR BÖLGE’

İYİ Parti Zeytinburnu İlçe Başkanı Hasan Hoşben, Zeytinburnu’nu ‘zor bir bölge’ olarak niteleyerek şunları anlattı:

"Çok zor bir bölge burası, diken üzerinde çalışma yürütüyoruz. İstanbul’un rant açısından da değerli bir yeri olduğu için bütün rant grupları buraya doluşmuş durumda. Kentsel dönüşüm önemli bir sorun, ne yazık ki bu konuda verilen ancak yerine getirilmeyen sözler nedeniyle yerli halk burada yaşamak istemiyor ve göç ediyor. Her yıl bin 500-2 bin civarında insan ilçeden taşınıyor. Deprem sorunu ciddi bir sorun. Eski binalar çok fazla.

İlçeyle ilgili ayrıca şunu da belirtmek lazım, en fazla hemşeri derneğinin olduğu ilçe burası. 140 kadar dernek var. Bunun yanında tarikat ve cemaatlere ait çok sayıda vakıf ve dernek de var. CHP ile birlikte koordineli bir seçim çalışması yürütüyoruz, stantlarımız var. Gece gündüz demeden çalışıyoruz."

HDP MİLLETVEKİLLERİ İSTANBUL’DA ÇALIŞIYOR

HDP Merkez Komite ve Parti Meclisi başta olmak üzere il örgütü ile birlikte bir seferberlik başlatmış durumda. HDP Zeytinburnu İlçe Örgütü, bu kez sandık kurullarına daha fazla görevli yönlendirmesi yapmış. Zeytinburnu’nda seçim izlenimlerimiz sırasınca HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da Mardin’in Midyat İlçesine bağlı Ortaca Derneği’ni ziyaret etti.

‘BÖLGEDE KAYYIMLARDAN ALDIĞIMIZ GİBİ İSTANBUL’U DA AKP’DEN ALACAĞIZ’

Başaran burada HDP’nin İstanbul stratejisine dair bir konuşma yaptı. AKP’nin Kürt düşmanı politikalarına karşı bir siyaset izlediklerini belirten Başaran, bölgede seçimle kayyımlardan aldıkları belediyeler gibi İstanbul’u da AKP’den almak için çalıştıklarını ifade etti.

Binali Yıldırım’ın Kürt seçmeni etkilemek için bölgeyi ziyaretini ve "Kürdistan" ifadesini de değerlendiren Başaran, Osman Baydemir’in Meclis’te Kürdistan dediği için ceza aldığını, Sezai Temelli’nin yine benzer bir ifade kullanması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kürdistan’ı kast ederek "bu ülkede yeriniz yok, yallah Kürdistan’a" sözleriyle karşılaştıklarını hatırlattı.

‘DEMOKRASİ İTTİFAKI KURMALIYIZ’

Başaran, bugün karşılarında faşist bir bloğun olduğuna dikkat çekerek Meclis’te ve her yerde saldırıya uğradıklarını da söyledi. "Bu saldırılar karşısında birbirimize daha fazla sahip çıkmalıyız. Demokrasiden yana güçler demokrasi ittifakı kurmalı" ifadelerini kullanan HDP’li vekil, "Bu ittifakı kurabilirsek sözümüzün gücü daha fazla olur" dedi.

AKP’yi freni patlamış ve yokuş aşağıya giden bir kamyona benzeten HDP’li Başaran, 23 Haziran’ın bunu hızlandıracağını, AKP’nin en zirveye çıktığını şimdi oradan aşağıya yuvarlandığını kaydetti.  

'AKP’NİN MACERASI İSTANBUL’DA BAŞLADI, İSTANBUL’DA BİTECEK'

İstanbul seçimlerinde kilit konumda olan partinin HDP ve Kürtler olduğuna bir kez daha vurgu yapan Başaran, "Bu kararlılığımız her şeyi değiştirebilir. Mesele sadece bir belediye meselesi değil. AKP’nin macerası İstanbul’da başladı, İstanbul’da bitecek" diye konuştu.

Başaran’dan sonra konuşan Kürt seçmenler de AKP ve MHP’nin bu kez daha büyük bir farkla kaybedeceğini söylediler.

 

    

Öne Çıkanlar