AKP ve CHP'liler de arabulucu oldu ama HDP’li eşbaşkan tutuklandı

AKP ve CHP'liler de arabulucu oldu ama HDP’li eşbaşkan tutuklandı
Tutuklu HDP Avcılar İlçe Eşbaşkanı Taylan Urun'un AKP ve CHP'liler gibi, kavga eden tarafları barıştırmak için yaptığı 'arabuluculuk' suç delili olarak gösterildi.

İstanbul'da 7 Şubat günü yapılan ev baskınlarında 29 kişi gözaltına alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üye ve yöneticilerine yönelik operasyon sonucunda 18 kişi "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı. İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3'üncü duruşması dün görüldü. Duruşmada, HDP Parti Meclis Üyesi Can Memiş ve siyasetçiler Hasan Hüseyin Gençer ile Suphi Yıldız, 10 aylık tutukluluk süreleri ardından tahliye edildi; Taylan Urun, Atilla Sayir ve Metin İlan'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

BARIŞ SUÇ SAYILDI

HDP Avcılar İlçe Eşbaşkanı Taylan Urun’un tutuklanmasına telefon tapeleri gerekçe yapıldı. Avcılar'ın Yeşilkent Mahallesi'nde çıkan bir kavgaya dair Urun ile Mehmet isimli bir kişi arasında 3 Eylül 2016 tarihinde yapılan telefon görüşmesi de suç delili olarak gösterildi. Mezopotamya Ajansı'ndan Yasin Kobulan'ın ulaştığı tapelerde şu ifadeler yer alıyor:

"Taylan Urun: Alo.

Mehmet: Alo. başkanım merhaba.

Taylan: Merhabalar Mehmet bey.

Mehmet: Şimdi Başkanım ben senden sonra onu da aradım da şeyin bizi Orta Köy Dernek başkanı ile görüştüm.

Taylan: Hıhı.

Mehmet: Şimdi maddi tarafını baya hazırladık biraz bişey açığımız kaldı onu yarın muhtemelen yarın halledeceğiz diyor.

Taylan: Hı Hı.

Mehmet: O şöyle bir talebi var daha önce sana söylemiş herhalde bir anahtar, araba kontağı ile telefon varmış onlarda bunların.

Taylan: Hıhı.

Mehmet: Yarın araba dedi çalınır bişey olunur.

Taylan: Doğrudur.

Mehmet: Cep telefonlarda resimlerde şey olur adam suçlanır bir onları istiyor pazartesi günü gelirken bir de şöyle bir talebi var diyor ki her iki taraf için de aramızda bir anlaşma uzlaşma yapalım. Protokolde Taylan başkanda kalsın, fotokopilerini her iki tarafa, versin diyor. 

Taylan: Olur olur.

Mehmet: Herhangi bir sorun olmadığı için sorduklarını, barış sağladığını, herhangi maddi manevi tazminat hukuki boyut olarak açılmayacağını...

Taylan: Hı hı.

Mehmet: Taahhüt eden bir protokol Taylan başkana bunu söyle her iki tarafında o yolunu kapatsın çünkü onlarda da var şikayetçi olanlar şey yapsın onlardan isimlerini aldık diyor Dilavere verdik ama diyor yine de hem onları çekin hem de aramızda her iki taraf için bir protokol Taylan başkanda bulunsun ileriye dönük diyor.

Taylan: Olur olur uygundur.

Mehmet: Hem de uygun gerçekten mantıklı yani talepleri.

Taylan: Hı hı bende onlarla görüşeyim mi?

Mehmet: Evet başkanım o anahtar ile şey için....

Taylan: O anahtar zaten olmazsa olmaz onu vermek zorundalar yani.

Mehmet: Onu pazartesi günü çünkü araba yedek anahtarıyla kullanıyorlarmış o diyor anahtar art niyetli birilerini eline geçer onlardan diyor araba çalınır sorun çıkar diyor yine eskisi gibi aramızda diyor.

Taylan: Doğru doğru.

Mehmet: Yani onlar olmazsa bile diyor onların eli tutmaz ama art niyetli birini eline geçer diyor onu şey olarak kullanır diyor.

Taylan: Tamam.

Mehmet: Tamam sevgili başkan.

Taylan: Tamam onlarla ben şimdi görüşeyim tekrar dönerim sana.

Mehmet: Tamam başkanım hadi iyi akşamlar.

Taylan: Hadi güle güle iyi akşamlar."

'ÖRGÜTÜN BASKICI GÜCÜNÜ KULLANMIŞ'

Söz konusu görüşme, "Bahse konu görüşmenin değerlendirmesi yapılan konu ile ilgili olduğu ve şüpheli Taylan ÜRÜN’den aynı şekilde PKK/KCK terör örgütünün baskıcı gücünü kullanmak suretiyle her iki uyuşmazlık yaşayan tarafa sözde taahhütname imzalatılarak devletin resmi kurumlarına konuyu aksettirmelerinin önüne geçilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır" şeklinde değerlendirildi.

AKP ve CHP’DE ARACI OLMUŞTU

Dün görülen duruşmaya tanık olarak gelen ve avukatların talebine rağmen mahkeme heyeti tarafından dinlenilmeyen dönemin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Avcılar İlçe Başkan Yardımcısı ve şimdi CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı olan Murat Akbaş, söz konusu görüşmenin içeriğini oluşturan olayı anlattı. Akbaş, Yeşilkent'te mahalleliler arasında kavga çıktığını ve tarafların arasında anlaşma sağlanması için aracı olduklarını söyledi. Sadece HDP İlçe Eşbaşkanı Taylan Urun'un değil, CHP adına kendisinin, AKP adına ise AKP Avcılar İlçe Başkanı Ali Burak Tepe'nin de taraflar arasında aracı olduğunu söyleyen Akbaş, Urun'un olaydan haberinin olmadığını, kendilerinin çağırması sonucu taraflar arasında aracı olduğunu dile getirdi.

ARACILARDAN BİRİ DE EMNİYET MÜDÜRÜ

Akbaş, kendileriyle birlikte dönemin Avcılar İlçe Emniyet Müdürü'nün de aracı ve uzlaştırıcı olarak yer aldığını belirtti. Akbaş, 3 parti ve İlçe Emniyet Müdürü'nün çabaları sonucunda tarafların bir araya getirildiğini ve uzlaşı sağlandığını belirtti. 

Öne Çıkanlar