Aktivistlerden 'Atlı faytonlara son verin' çağrısı

Aktivistlerden 'Atlı faytonlara son verin' çağrısı
Yıllardır görmezden gelinen atlara yapıllan fayton zulmü, Büyükada’da, bir kez daha protesto edildi.

ARTI GERÇEK - Yıllardır Türkiye’nin gündeminde olsa da hiç bir çözüm üretilmeyen atlı fayton zulmüne karşı bir araya gelen hayvan özgürlüğü aktivistleri bir kez daha Büyükada'da eylemdeydi.

Adalar’da her yıl 400‘den fazla atın sadece faytonlardaki eziyet ve kazalar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten hayvan özgürlüğü aktivistleri, atlı fayton kullanımına derhal son verilmesini istedi.

BAKANLIĞIN '6 SAAT ÇALIŞTIRMA' ÖNERİSİNE RET

'İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük', 'Susma haykır, yaşamak haktır', 'Kırbaçlar kırılsın, beygirlere özgürlük' ve 'Faytondan in, bisiklete bin!' sloganları ve dövizleriyle Büyükada'yı ziyaret edenlere seslenen aktivistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Adalar’daki atları faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için çalışma yapıyoruz" dediği günden bu yana üç ay geçtiğini hatırlatarak atların hala köle muamelesi gördüğünü belirttiler.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı, fayton atlarının en fazla 6 saat çalıştırılması planı taslağına karşı çıkan hayvan hakları savunucuları, hayvanlara yapılan eziyeti azaltarak sürdürmeyi öneren bu tür düzenlemelerin sorunu çözmeyeceğini vurguladı.

'DEVREYE DOST ÇÖZÜMLER SOKULSUN'

Taleplerinin, 'atların sadece 6 saat boyunca sömürülmesi değil, hiç sömürülmemesi' olduğunu vurgulayan hayvan hakları savunucuları, atlı faytonların tamamen kaldırılıp ekolojik sistemle dost çözümlerin devreye sokulabileceğini belirtti:

"Hayvan kullanımının her türlüsü yanlış olduğu halde, çeşitli menfaatlerin ardına sığınarak, insan türü olarak , her yıl milyarlarca hayvanı köle olarak kullanıyor ve öldürüyoruz! İnsan-dışı hayvanlar, tıpkı insanlar gibi hissedebilir canlılardır. Acıyı, mutluluğu, tutsak edilmeyi, hazzı, ıstırabı ve stresi bilirler; sinir sistemleri vardır; acıdan kaçarlar; kendi hayatlarının öznesidirler. Hayvanların acı ve mutluluk kapasitelerini yok sayan, insan-merkezci türcü bir ayrımcılık içinde hayvan kullanılması, etik bir yanlış, adalete sığmayan bir hak ve özgürlük gaspıdır."

'Bir kölelik uygulaması' olarak tanımladıkları atlı faytonların yasaklanması için çağrıda bulunulan hayvan hakları savunucuları, atların ömürlerinin sonuna kadar sömürülmeden yaşama haklarının garanti altına alınması talebiyle eylemlerini sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar