Albayrak'a göre yaz sonu tek haneli enflasyon görecektik

Albayrak'a göre yaz sonu tek haneli enflasyon görecektik
Ağustosta tüketici enflasyonu yüzde 1’e yakın geldi, yıllık enflasyon yüzde 15'in üzerinde. Albayrak, 'Ağustos, eylül ayında tek rakamlı enflasyonu göreceğiz' demişti.

ARTI GERÇEK - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mart ayında yaptığı açıklamalarda enflasyon rakamlarının yaz sonrasında tek haneli rakamlara ineceğini söylemişti. 

Oysa enflasyon ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0.86 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.01 yükseldi. En fazla artış sigara zamlarının da etkisiyle alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. 

Albayrak, o açıklamasında Türkiye açısından en zor dönemin 2018 yılının son çeyreği olduğunu ifade ederek, 2019 yılının ilk çeyreğin normalleşme ve eflasyonda düşüş kaydedildiğini belirtmişti. Yılın ilk çeyreği rakamlarının beklentilerinin üzerinde olduğunu söyleyen Albayrak, "Ağustos, eylül ayında belki de tek rakamlı enflasyonu göreceğiz. 2019 büyümesi 2.3 hedefinde ben açıkcası kaygı duymuyorum" değerlendirmesi yapmıştı.

Dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme verilerine göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte de daraldı.

Türkiye ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 daraldı. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2,6 oranında küçülmüştü. Ekonomi 2018'in son çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.

Bu üç çeyrektir üst üste ekonominin küçüldüğü anlamına geliyor.

Albayrak, haziran ayında yaptığı açıklamada da, "Enflasyon ve faiz. En son o kaldı. Enflasyonu yüzde 25 ve 30'lardan şimdi 18'lere düşürdük. Buradan çok net söylüyorum, üç ay sonra eylül ve ekim ayları gibi büyük bir ihtimalle biz tekrardan tek haneli enflasyonları görmeye başlayacağız. Bu ne demek? Aynı şekilde faizler de güçlü bir şekilde düşmeye başlıyor. Peki faizler düşünce ne olacak? İş dünyamız ve şirketlerimiz yavaş yavaş daha da finansmana erişim, faiz giderleri düştüğü için daha çok yatırımlarını güçlendirecekler" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar