Albayrak ABD Başkanı Trump ile görüştü

Albayrak ABD Başkanı Trump ile görüştü
ABD'de konuşan Hazine Bakanı Albayrak: Türkiye'ye yatırım yapmak için muhtemelen bundan daha iyi bir zaman olmamıştır. Muhteşem olanaklar var.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferansın gala yemeğinde katılımcılara hitap etti.

Washington'da perşembe gününden bu yana G-20, Dünya Bankası ve IMF toplantılarına katıldığını belirten Albayrak, başta ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin olmak üzere, birçok üst düzey yetkili ve uluslararası finans kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

TRUMP İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Albayrak, Beyaz Saray'da mevkidaşıyla bir araya geldiğini ve bunun dışında bazı görüşmeler daha gerçekleştirdi.

Türkiye’den ATC yıllık konferansına üst düzey katılımın Türkiye’nin bu toplantıya verdiği önemi ortaya koyduğunu belirten Albayrak, iki ülke arasındaki ilişkilerin sorunları aşma kapasitesine ve olgunluğuna sahip olduğunu kaydetti. Albayrak ayrıca, "NATO çerçevesinde Türkiye-ABD güvenlik ittifakının tarihi derinliği ve kurumsal gücü, ikili ilişkilerimizin temel taşıdır" ekini yaptı.

GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDAKİ İŞ BİRLİĞİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararıyla birlikte, iki ülke arasındaki ilişkilere verilen zararı telafi etme konusunda bir fırsatın ortaya çıktığını anlatan Albayrak, "Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge konusunda yürütülen müzakereler fonksiyonel bir ilişki ortaya çıkarabilirse, sahada iki ülke güvenlik güçleri arasındaki ilk gerçek iş birliği gerçekleşmiş olacak. Böyle bir iş birliğini engellemeye çalışan tüm aktörlerin karşısında durmak bizim hükümetlerimizin sorumluluğu olmalıdır" dedi.

Albayrak ayrıca, iki ülke arasında birçok konuda fikir ayrılığı bulunduğunu fakat bunların anlamlı ve sürdürülebilir diyalogla halledilebileceğini ifade etti.

‘CEZALANDIRICI ÖNLEMLER İLİŞKİLERİMİZE HİÇ YARDIMCI OLMADI’

Bakan Albayrak, "Politika konusundaki anlaşmazlıklarımıza rağmen güçlü ortaklığımızı güçlendirmemiz gerekir. Cezalandırıcı önlemler ilişkilerimize hiç yardımcı olmadı ve başarılı da olamadı. Okyanusun bu tarafındaki dostlarımızın bizim kaygılarımızı ciddiye almasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hiçbir ittifakın birbirini beslemeden bugünün sınamalarına karşı ayakta kalamayacağını kaydeden Albayrak, Türk-Amerikan ittifakının bundan muaf olmadığını ekledi.

Berat Albayrak, Türkiye ile ABD’nin ortak çalışabileceği birçok alan olduğunu söyleyerek, "Ekonomik bağlarımızı güçlendirme konusunda büyük bir potansiyel var. Diplomatik ve stratejik iş birliğimize nispeten ticaret hacmimiz oldukça düşük" şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE-ABD EKONOMİK İLİŞKİLERİ, İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN MOTORU OLMALI’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Trump’ın her görüşmede ısrarla ekonomik ilişkilere vurgu yapmasının tesadüf olmadığını dile getiren Albayrak, "Liderlerimiz bu konuya bağlılar ve biz de bu eksik halkayı tamamlamak zorundayız. Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri ikili ilişkilerimizin motoru olmalı, geleneksel güvenlik ortaklığımız kadar da güçlü olmalıdır" diye konuştu.

Bakan Albayrak, "İki ülke arasındaki uçurumları kapatmak ve anlaşmazlıkları çözmek yeteneğimiz konusunda gerçekçi olmalıyız. Ancak, her iki tarafında birbirinin meşru endişelerini dikkate aldığı sağlıklı bir ilişki için çaba göstermeliyiz. Zamanımızdaki değişkenlik ortamında, daha iyi bir gelecek inşa etmek için uzun vadeli ortak çıkarlarımıza yatırım yapmak çok önemlidir" dedi.

Berat Albayrak, devamında şöyle konuştu:

"Müttefikliğimizi derinleştirmek misyonuyla karşılıklı olarak faydalı olan bir ilişki inşa etmek üzerine çalışıyoruz. Türkiye-ABD ittifakını derinleştirmek için, sorunların bizi pozitif bir ajandayla geleceğe bakmaktan alıkoymasına izin vermemeliyiz. Yaptırım tehditleri ve korku politikasından kaçınıp, gerçekçi ama pozitif bir ajanda üzerine çalışalım."

‘TÜRKİYE'YE YATIRIM İÇİN BUNDAN DAHA İYİ BİR ZAMAN OLMAMIŞTIR’

Katılımcılarla Türkiye'nin ekonomik politikalarını ve amaçlarını da paylaşan Albayrak, "Türkiye'ye yatırım yapmak için muhtemelen bundan daha iyi bir zaman olmamıştır. Önümüzdeki 4,5 yılda bir seçimin olmaması ve istekli bir ekonomik dönüşüm ajandasına bağlılığındaki güçlü hükümet kararlılığıyla, Türkiye yatırımcılar için her çeşit muhteşem olanaklar sunuyor" ifadelerini kullandı.

‘BU YOLCULUĞA ORTAK OLMAK İSTEYEN HERKESE KAPIMIZ AÇIK’

Albayrak, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Tüm bunlar, bize Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023'e giden sağlam yollar açacak. Türkiye, serbest piyasa sistemini, hukukun üstünlüğü önceliğini ve küresel insan haklarının ışığını sürdürmeye ve savunmaya derinden bağlıdır. Önümüzde duran olanaklar konusunda heyecanlıyız ve bu yolculuğa ortak olmak isteyen herkese kapımız açık. Başka bir deyişle Türkiye iş yapmak isteyen herkese açık."

Öne Çıkanlar